[U-Talks] Nao Takui, DJ-ul care s-a împrietenit cu inteligența artificială: ”AI-ul mă surprinde mereu cu melodii la care nu mă aștept”

[U-Talks] Nao Takui, DJ-ul care s-a împrietenit cu inteligența artificială: ”AI-ul mă surprinde mereu cu melodii la care nu mă aștept”

A fost și muzică la Creativity 4 Better, conferința organizată de IAA la începutul lunii octombrie. Au încântat audiența un DJ uman și un DJ AI. Nao Takui este DJ, media artist și fondatorul Qosmo. Are un doctorat în inginerie electrică si sisteme informatice la Universitatea din Tokyo și este interesat de simbioza dintre oameni și inteligența artificială, pe care o explorează în proiectele sale de DJ. 

La URSUS Talks am vorbit cu Nao Takui despre cât de fondată e reticența oamenilor vizavi de inteligența artificială și dacă ar trebui să ne încânte sau nu dezvoltarea ei accelerată din ultimele decenii. Nao Takui crede că AI-ul, la fel ca orice altceva, depinde de felul în care este folosit și dacă este controlat de tipii buni sau ăia răi. Cel mai interesant lucru, spune el, este că AI-ul are o logică proprie, diferită de a oamenilor, care a reușit să îl surprindă de multe ori în timp ce puneau muzică împreună.

 

Cui îi e frică de AI

Nu trebuie să ne fie frică de inteligența artificială în sine. Dar trebuie să ne gândim la felul în care această tehnologie este folosită. De exemplu, dacă ar încăpea pe mâna teroriștilor, o vor folosi împotriva noastră. Dar AI-ul, de sine stătător, nu e periculos. Doar dacă îl vor controla tipii ăia răi, atunci da, ar trebui să fim precauți. 

 

Cum e folosit AI-ul în prezent

Acum e folosit pentru a rezolva probleme simple. Aplicații foto, mașini care se conduc singure. Nu sunt foarte multe aplicații. Dar oportunitățile sunt imense și așteaptă să fie explorate. Cel mai interesant lucru e că AI-ul e ca o inteligență străină, extraterestră. Are propria logică, diferită de a noastră.

În proiectele mele, mă surprinde mereu cu melodii la care nu mă aștept. Dar o dată ce aud alegerea lui, atunci înțeleg de ce. Și mă inspiră.

 

Ce învață AI-ul

Prima dată, am folosit liste de DJ ca un fel de date de antrenament. Dar nu era nimic interesant acolo, AI-ul doar imita. Așa că le-am dat la o parte și acum folosim doar melodii singulare. Și de abia aici a intervenit partea interesantă. AI-ul nu mai copia ceea ce puneam eu. AI-ul alegea, iar alegerile erau foarte interesante.

Ca DJ "uman", sunt constrâns de noțiunea de gen muzical. Dacă cineva pune tehno, pun și eu tehno. Dar inteligenței artificiale nu îi pasă de gen. Dacă eu pun ceva tehno, el pune jazz. Și merg foarte bine împreună. 

 

Ce nu va putea face AI-ul

AI-ul nu are un scop final. Așa că, definind scopuri, setând spațiul, astea vor fi sarcinile noastre, ale oamenilor. Să pregătim spațiul de explorare al AI-ului. 

 

URSUS Talks a avut loc în cadrul Creativity4Better, conferință organizată de IAA România pe 2-3 octombrie la București.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related