[Hai cu votul] Cosmin Pojoranu: Suntem cei mai chiulangii de la vot din Europa

[Hai cu votul] Cosmin Pojoranu: Suntem cei mai chiulangii de la vot din Europa

Ok, oamenii nu ies la vot. E dreptul lor, până la urmă, și asta înseamnă democrația. Dar de ce nu ies la vot? Care sunt efectele absenteismului lor? Cine nu votează în România? Cât de reprezentative sunt rezultatele alegerilor în funcție de numărul absențelor? De ce e atât de important votul? Am pornit această temă de discuție, în paralel cu competiția Convinge Romania ca Fiecare Vot Conteaza!, pentru că noi credem că o democrație are mai multe șanse când oamenii votează în număr cât mai mare si voturile sunt numărate corect.

Și o să vă tot batem la cap în următorii doi ani pentru a vă aminti de alegerile europarlamentare din mai 2019, alegerile prezidentiale din noiembrie 2019, alegerile locale din mai 2020 si alegerile parlamentare din noiembrie 2020. 

Și vrem să convingem cât mai mulți să îi convingă pe ceilalți, că da, Fiecare vot contează, prin această inițiativă Geeks for Democracy, Funky Citizens, Expert Forum, Forum Apulum si Declic si sustinuta de IQads.
Vorbim de doua categorii de proiecte/idei:
1. Campanii pentru atragerea cat mai multor alegatori la urne.
2. Campanii pentru atragerea cat mai multor observatori independenti in cele 19.000 de sectii de vot din Romania.

 

Până atunci, revenim:
Care este amploarea absenteismului în România, cum poate fi combătut, de ce e important să votezi?
Răspunde Cosmin Pojoranu, Funky Citizens:

 

Cine nu voteaza în România

Nu votează cei care nu văd sensul votului, sau cei care n-au putut s-o facă din varii motive (să spunem că „nu și-a dorit suficient victoria"). E și o problemă de optică aici, fiecare percepe votul în mod diferit. Eu îl văd ca pe ceva gratis de care e păcat să nu te folosești, alții îl văd ca pe o corvoadă inutilă.

Dar să ne uităm întâi la cifre: dacă scoatem referendumul din octombrie din calcul, ultimele alegeri au fost parlamentarele din 2016, la care s-au prezentat la vot 39,5% din alegători. O cifră mai mică decât cea din 2012, dar mai mare decât cea din 2008. Sigur, comparata cu cifra de la prezidentialele din 2014, e mică. Atunci au ieșit 64% în turul 2, tur cu scandal, grație cozilor la vot în diaspora.

Cifra de 39,5% e mică și comparată cu alegerile locale din vara aceluiași 2016. Atunci prezența a fost de 48,43% (în București doar 33,3% dintre alegători s-au și deplasat la urne).

Judecând după avântul pe care l-au luat varii populiști (de la Trump până la Brexiteri), putem spune că democrațiile liberale suferă crize existențiale, ceea ce ar putea fi un motiv de scârbă, dezgust și retragere în sine, inclusiv prin nefolosirea acestui instrument de bază în orice democrație - votul.

Așa e, de pildă, bunica mea, abandonată în fața televizorului, firește, pe Antena 3: nu merge la vot, că-s toți niște hoți. Așa sunt și tinerii, căci politicienii nu vorbesc despre problemele lor actuale, iar ei se gândesc oricum cum s-o tulească mai repede din țară, până nu ne transformăm de tot într-o Turcie autoritară. Dar retragerea asta în sine e o capcană - e exact ce-și doresc politicienii: să sădească ură și depresie, astfel încât să iasă la vot doar electoratul captiv.

Nu știu exact care e profilul absenteiștilor din România, însă tare sunt curios dacă următoarele alegeri vor vedea o prezență sporită, dat fiind faptul că, de regulă, la europarlamentare prezența e oricum redusă (dar mereu în creștere, din 2007 încoace), pentru că oamenii nu-nțeleg exact la ce-i ajută aceste alegeri.

 

Contextul absenteismului

Este groaznic, din punctul meu de vedere. Suntem țara cu cel mai mare absenteism din Europa. Cei de la IDEA ne oferă, într-o analiză din 2016, două grafice care răspund acestei întrebări

Tot de la cei de la IDEA aflăm că în 2016 am fost, cu cifra de 37,8%, jos de tot ca prezență, pe ultimul loc din țările est-europene. mai jos ca rușii (penultimii, cu 47%) și polonezii (antepenultimii, cu aproape 51%) , chiar. Dintre cei vestici, francezii au fost pe ultimul loc ca prezență la ultimele alegeri, cu al lor 42,6%. Suntem, după cum spuneam, cei mai chiulangii de la vot din Europa, sub Kosovo (conform cifrelor de la ultimele alegeri).

 

Efecte

La noi, la români, absenteismul nu face decât să consolideaze hazul de necaz, un instrument super contra-productiv în lupta cu apatia civică. Să explic: mergi cu mașina pe un drum, oricare. Iei o groapă, înjuri, mergi mai departe. Ai făcut haz de necaz, dar groapa tot acolo rămâne, căci responsabilul pentru ea n-a fost penalizat în vreun fel pentru că a lăsat groapa acolo. Și atunci, la ce bun să-și schimbe comportamentul, dacă politicianul vede că „merge și așa"? Doar nu o să mergi cu mașina, iei o groapă, apoi îți promiți că te vei interesa care-i candidatul mai onest, competent și integru, ca să-i faci campanie și să-l votezi la următoarele alegeri. Nu, asta e prea dificil. E mai ușor să faci haz de necaz la bere cu amicii. Înțeleg, dar nu aprob. Trebuie să punem osul la treabă, altfel suntem ridicol atunci când ne plângem. Chiar stă în puterea noastră.

Poate ați văzut cum jubila PSD-ul că a câștigat ultimele parlamentare, invocând - în mod fals - că tot ce fac e legitim, doar pentru că au fost aleși în alegeri libere. Chiar dacă au câștigat aceste alegeri cu 45% din voturile a 37,8% a populației cu drept de vot. Adică 3,2 milioane de români au decis și pentru ceilalți. Firește, nu știm cum ar fi arătat cifrele dacă ar fi ieșit mai mulți la vot: poate că PSD-ul ar fi câștigat și mai zdrobitor. Sau poate nu.

 

Cum se poate încuraja votul

Campanii door to door făcute de noile partide. În teritoriu, în „România profundă", arătând înțelegere și soluții pentru comunitățile de-acolo. Muncă grea, știu.

Endorsment-ul fățiș al partidelor noi de către oameni de bine, uneori prea „snowflakes" ca să se murdărească cu scârbavnica politichie. Newsflash: e nevoie de mesaje clare și repetate, să batem șaua până pricepe iapa. Nu suntem toți hoți, chiar nu.

Fac distincția între partide vechi și partide noi căci cred că e finalmente timpul să facem o alternanță la guvernare pe bune. Dacă nu faci parte din „electoratul captiv", nu văd cum ai putea votea - cu mâna pe inimă și mintea-n cap - PSD (sau PNL, sau PMP, sau ALDE) după toate rahaturile pe care le-au făcut (într-o manieră disprețuitoare) în ultimii ani.

 

Rezultatele campaniilor pro-vot

Cifrele sunt grăitoare, fail pe toată linia. N-am văzut vreun efort care să mă dea pe spate, ceva cu adevărat strategic care să nu fie făcut de publicitari pentru faimă & premii, ci chiar pentru a rezolva problema. Știu, nu e o problemă ușoară. Totuși, o mână de cetățeni disperați, exasperație - au intrat în secții și altfel decât ca simpli votanți: s-au dus să observe alegerile, să fie observatori independenți pentru a veghea la corectitudinea procesului. E un breakthrough, un mic revival.

A fost o idee drăguță, indie, stârnită de niște actori, cu Sexy Democracy. Păcat că nu s-a dus pe mai multe canale, din lipsă de resurse.

 

Demersuri necesare

Cred că media mainstream ar trebui să sprijine mai mult astfel de inițiative. Presa are un rol crucial. A mai rămas puțină presă care nu e aservită unor alte interese decât cel public. 

Cred că autorii trebuie să se concentreze și pe diseminare, să mărească mixul de canale. Dar și pe partea strategică, să-și calibreze mesajele în urma unei analize mai degrabă profunde decât superficială. Cred că trebuie să ne unim forțele creative - de la ilustratori și copywriteri (și copywriterițe, firește) la strategi și oameni de media.

 

Când cei care nu votează sunt arătați cu degetul

E o mare greșeală, în opinia mea. Oamenii își dau shut-down când începi să îi acuzi. Intră în modul defensiv, ba poate îți dau și ei un cap în gură, dacă tot ai chef de scandal cu ei. Trebuie creată o punte de dialog cu ei, puse întrebările corecte ca să înțelegem realitatea lor. Apoi să acționăm în consecința acestor noi învățături. Culpabilizarea nu ajută pe nimeni, pe termen lung. O fi o defulare necesară pe termen scurt, dar nu e deloc constructiv. Trebuie să unim bulele, ca să zic așa.

 

Cum te raportezi la cei care nu votează

Nu știu, în jurul meu lumea cam votează:) Cei ce nu votează sunt așa, o masă relativ abstractă pentru mine, am mai degrabă conversații imaginare cu ei. Cum ziceam și mai sus, cu siguranță aș încerca să îi înțeleg. O să îmi fac un scop din a-i căuta pe cei care nu votează, ca să pot să-i înțeleg - pe bune - de ce le e așa de greu să-și miște fundul până la urnă.

 

De ce e important pentru tine să votezi

Dacă nu votez, mi-ar fi greu să comentez apoi, m-aș simți ridicol. Parcă am prins ceva tur dintr-un vot (2009) într-un an în care viețuiam în Spania și am chiulit o dată din motive logistice (consulat, ambasadă).

Pentru mine votul e un element de bază în democrație, e ca o cărămidă de temelie, fără ea se surpă toată construcția. E gratuit, nu doare, nu e așa complicat. Sigur, poți găsi o sumedenie motive, inclusiv clasicul „mvai, nu mă reprezintă". Dar ce, încă mai credeți că Făt-Frumos chiar există?

 

Îndemn la vot

Pentru că, oricât de nasoală ți se pare treaba, de fapt progresăm. Avem pluralism politic, nu doar partid unic, ca-nainte de 89. Poate vota toată lumea, indiferent de rasă, sex, sau poziție socială (nu ca acum 100 de ani). Avem chiar și partide noi. A spune că nu te interesează politica e un semn de inconștiență sau depresie. Bunăstarea ta și a familiei tale este foarte direct legată de ce fac sau ce nu fac cei pe care îi alegem în funcții.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related