8 martie e mai mult decât bomboane și pupici

8 martie e mai mult decât bomboane și pupici

În aglomerația de flori și bomboane, de aranjamente kitschioase și la mulți ani-uri cu pupici, s-au strecurat în ultimii ani și inițiative care încearcă să aducă 8 Martie aproape de sensul adevărat al Zilei Internaționale a Femeii. Acela al feminismului și al drepturilor egale. Al femeilor care au militat, luptat și strigat pentru dreptul de a vota, de a cumpăra, de a învăța, de a purta pantaloni, de a conduce mașini, avioane, țări și companii, de a avea oportunități egale. E adevărat, e greu ca sensul ăsta să își facă loc printre obișnuințe și prejudecăți, dar cu fiecare an, feedul de Facebook e un pic mai activist. Și campaniile brandurilor, mai ales în afara granițelor, vorbesc despre abuz, salarii, presiuni sociale, discriminări de gen. Da, publicitatea coboară în stradă și începe să spună povești incomode, dar necesare. Uneori. De 8 martie. Dar nu numai.  

De exemplu, demersul #multumescpentruflori, început de Feminism România acum câțiva ani, începe să fie vizibil în postările femeilor din România, care de ziua lor vor libertate și respect.

Vreau să NU-MI FIE TEAMĂ să merg pe stradă! De 8 martie, pe lângă gestul de a oferi flori și cadouri, haideți să vorbim și despre cum fetele și femeile sunt adesea ținta violenței verbale și fizice în spațiul public! Pe stradă sau în autobuze au parte de priviri insistente, cuvinte vulgare, obscenități sau pipăieli din partea unor bărbați care așa cred că-și dovedesc masculinitatea. Pentru femei, spațiul public este un teritoriu nesigur, mai ales noaptea. Imagine: © Mădălina Abrudean

Chiar azi, organizația cheamă oamenii la protest, în fața Tribunalului București pentru a spune stop impunității de care beneficiază agresorii:

Fetele și femeile supraviețuitoare ale agresiunilor sexuale nu sunt vinovate.
Indiferent cum arată.
Indiferent cu ce sunt îmbrăcate.
Indiferent de ora la care se plimbă noaptea.
Indiferent de mediile din care provin.

Tot Feminism România a postat zilele trecute și motivele pentru care ar trebui să mulțumim feministelor și de care uităm prea ușor:

Zilele acestea, a apărut și demersul Femeie, care arată că 8 martie este ziua în care celebrăm drepturile femeilor.

Ale tuturor femeilor. Femeilor trans, femeilor queer, femeilor cis, femeilor trans rome, femeilor queer rome. Femeilor.

 

Încheiem cu câteva campanii din afară de 8 martie. JWT Amsterdam și ElaN vorbesc despre discriminarea din limbaj:

Mercedes Benz spune povestea Berthei Benz, într-un spot de Antoni Garage:

Dove Chocolate deschide o piață nouă în Africa, pentru a susține femeile antreprenor, și o bancă din Kazahstan, Forte Bank, alături de agenția Voskhod, a lansat un parfum cu miros de bancnote, ForteFemme, tot în cinstea femeilor antreprenor:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related