Arthur si Hugo au venit din Franta si au facut un spatiu de co-living in Romania: De cand am luat aceasta decizie, nicio zi nu a mai fost la fel

Arthur si Hugo au venit din Franta si au facut un spatiu de co-living in Romania: De cand am luat aceasta decizie, nicio zi nu a mai fost la fel

Arthur Bergeret si Hugo Pillegand au poposit in Romania in urma cu un an si nu au mai plecat. Din contra, au mesterit impreuna un spatiu comunitar de trait pentru alti 15 oameni, romani si straini: designers, video producatori, muzicieni, scriitori, barista, actori si antreprenori. Intr-o casa mare de langa parcul Carol, cei doi au deschis in septembrie 2018 Vine 21, iar acum vor sa lanseze si un spatiu de co-working (un fenomen despre care tot scriem aici, la IQads). 

 Arthur si Hugo au vrut sa ne raspunda in romana, pentru ca, spun ei, limba tarii in care traiesc e foarte importanta:

Cand am ajuns am luat lectii de limba Romana. Am facut asta cateva luni deoarece am considerat ca e important si profesional sa o facem. Nu pot locui intr-o tara in care nu cunosc si vorbesc limba. Dorim sa ramanem aici in anii urmatori...

Cei doi povestesc mai jos despre decizia lor de a ramane in Romania, cum a fost adaptarea, ce au descoperit aici, cum au lansat Vine 21, ce inseamna co-livingul si ce planuri au pentru toamna aceasta:

 

In Romania

Arthur: Decizia a fost destul de simpla, am ales sa venim pentru o mica vacanta alaturi de prietenii nostri. Ne-a atras energia din capitala si am decis ca sunt sanse sa incepem un proiect in Romania asa ca am revenit dupa doua luni din nou.

Hugo: Am auzit de Bucuresti si de Transilvania si cu siguranta de Nicolae Ceausescu, a fost arestat in ziua in care eu m-am nascut. Pe internet am descoperit ca in capitala exista un mediu artistic dezvoltat, viata de noapte e foarte activa si ca Bucuresti e noul Berlin!

 

Primul contact cu Romania

Arthur: Oamenii sunt calzi si mereu ne-am simtit bine, ne-au placut si zonele de tara slab dezvoltate pe care le-am vizitat, in Franta totul e mai industrializat. Ne-a placut si faptul ca am putut sa comunicam usor, majoritatea romanilor cu care am vorbit vorbesc Engleza sau Franceza.

Romanilor le place sa socializeze si povestesc cu drag atunci cand le punem intrebari legate de tara lor.

 

Experienta

Hugo: Cu siguranta zona de politica nu e cea mai buna, venim din Franta unde nici aici nu merg lucrurile bine. Am lucrat in Brazilia pentru un an asa ca am avut timp sa ma obisnuiesc cu asta. Insa cred ca oamenii mereu vor avea un plan B in ciuda oricaror lucruri negative, un plan care rezolva lucrurile.

In Bucuresti am descoperit niste super oameni, comunitati care ne-au ajutat si ne-au sfatuit. Ne-au ajutat mult sa ajungem unde suntem azi. Ce am descoperit e ca uneori oamenilor le e greu sa spuna nu. As prefera asta decat sa asteptam un raspuns final care de multe ori nu apare…! Uneori “da” inseamna “nu” aici, e nevoie sa inveti sa observi diferenta. 

Arthur: Sa dam curs proiectului nostru aici, a fost o provocare. Am privit acest lucru ca pe o mare schimbare in viata mea: de la a lua decizia de a locui intr-o alta tara pana la a renunta la a fi aproape de prieteni si de familie. Consider ca acest pas important m-a facut sa am mai multa incredere in mine si in deciziile pe care le iau. M-a ajutat sa gasesc un echilibru intre a fi pragmatic si a imi exersa creativitatea.

De cand am luat aceasta decizie, nicio zi nu a mai fost la fel, am avut de a face cu situatii diferite pe care a trebuit sa le manageriem diferit.

 

Adaptarea

Hugo: Nu a fost complicat deoarece sunt multe similaritati cu cultura Franceza si am locuit destul de mult si in alte tari, mi-a fost mai usor din aceasta cauza. Unul din motivele pentru care am venit aici a fost sa cunosc cultura, sa o descopar.

Limba Romana e importanta pentru noi. Folosim limba Engleza in Vine 21 deoarece e limba internationala si majoritatea oamenilor cu care lucram sunt vorbitori de Engleza. Cand am ajuns am luat lectii de limba Romana. Am facut asta cateva luni deoarece am considerat ca e important si profesional sa o facem. Nu pot locui intr-o tara in care nu cunosc si vorbesc limba. Dorim sa ramanem aici in anii urmatori...

 

Vine 21

Arthur: In Februarie 2018 cautam un loc in care sa stam pentru 2 sau 3 luni ca sa putem porni un proiect. Asta se intampla la cateva luni dupa prima noastra vizita in Romania. Am gasit locul acesta care era un camin de studenti unde puteam plati lunar chirie. Era locul ideal pentru noi!

Ne-a permis sa avem un prim contact cu romanii si strainii care locuiau deja acolo!

Hugo: Conceptul deja era viu, comunitatea era creata cu ajutorul spatiului. O casa mare cu 14 dormitoare si spatii comune. Ne-am decis sa mergem pe acest fir si sa construim o comunitate de creativi deoarece amandoi avem interese personale pentru acest profil de oameni si credem ca spatiul e un loc ideal pentru asta.

Am decis sa folosim conceptul de Co-Living. Stim ca sunt multe abordari pe acest model insa noi il construim pe al nostru.

Arthur: Vine 21 e un spatiu in plin proces de transformare. Partea de Co-Living e deschisa de un an acum si planuim sa lansam spatiul de Co-Working la sfarsitul verii urmand ulterior sa deschidem si un Coffee Shop la inceputul anului viitor.

Viziunea noastra este sa transformam spatiul intr-un Hub functional cu 3 spatii diferite care sunt orientate catre comunitatea de aici.

 

Greutati

Arthur: A durat ceva timp sa cream compania, am depus ceva energie sa facem spatiul mai bun, l-am renovat. Cea mai dificila parte a fost probabil sa construim comunitatea si sa gasim un echilibru intre oameni. Nu e usor sa faci 15 oameni sa locuiasca impreuna in pace si armonie.

Hugo: Designers, video producatori, muzicieni, scriitori, barista, actori si antreprenori. Cam acesta e profilul oamenilor din comunitatea noastra care stau la Vine 21. Romani si straini. Unii din ei sunt inca de la inceputul proiectului, altii s-au alaturat comunitatii mai tarziu, dupa ce au vizitat spatiul.

Au aparut prietenii si chiar si unele proiecte antreprenoriale au plecat de aici.

Hugo: Cum Arthur a spus mai devreme, nu e usor sa locuiesti in aceiasi casa si lucrurile sa fie mereu roz. Fiecare are un caracter diferit unii mai impulsivi, altii mai linistiti. Uneori pot aparea tensiuni si trebuie sa te descurci cu asta. Fiindca avem incredere in valorile spatiului ca si comunitate mereu am rezolvat tensiunile sau orice probleme aparute.

 

Planuri

Arthur: Planuim sa terminam spatiul pentru Co-Working & Evenimente in timpul acestei veri pentru a fi capabili ca oficial in Septembrie sa deschidem. Acesta e focusul nostru principal acum.

Dorim ca acest spatiu sa devina un hub care sa creasca o comunitate creativa. In septembrie o sa incepem al doilea pas al misiunii noastre.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Sectiune

Dictionar



Branded


Related