Cișmigiul, în pericol de reabilitare “heirup”

Cișmigiul, în pericol de reabilitare “heirup”

Primăria București vrea să restaureze parcul Cișmigiu. Ceea ce, la prima vedere, pare un lucru bun și necesar. La a doua vedere, însă, cei din Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu au descoperit că această atenție abătută asupra parcului poate fi dăunătoare: pietruirea axului principal, dispariția unui număr mare de arbori, dezvoltarea spațiilor comerciale, uniformizarea unor zone emblematice ale Grădinii Cișmigiu.

Dorința Primăriei de a uniformiza Cișmigiul va distruge tocmai caracterul sau unic și identitatea lui

Grupul a pornit o serie de acțiuni pentru salvarea parcului de reabilitarea sa nepotrivită: de la scrisori deschise adresate autorităților la acțiuni de atragere a atenției și informare civică. Despre cum poate fi salvat cu adevărat Cișmigiul, povestesc cei din Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, după cum urmează:

 

Situația parcului 

Am aflat cu surprindere despre reabilitarea Grădinii Cișmigiu pe data de 31 iulie, când s-a discutat subiectul în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti și au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect. Prima dată când s-a discutat public proiectul, am aflat că s-a și aprobat.

Ne bucură că Grădina Cișmigiu primește fonduri pentru reabilitare, dar ne dorim ca proiectele care o vizează să fie realizate urmându-se pașii legali, luând în calcul nevoile comunității, acordând atenție resurselor utilizate și respect elementelor culturale și naturale.

Parcul are o serie de probleme – o spun și vizitatorii, și specialiștii. Iar fiecare problemă necesită o soluție specifică, nu pot fi toate introduse în aceeași “oală”. 

Deși acum situația Cișmigiului nu este ideală, ea riscă să devină și mai problematică dacă acest proiect se implementează în forma lui actuală. Problemele parcului vin tocmai din inițiative de tip “heirup”, fără o strategie bine pusă la punct. Ne dorim un proiect de reabilitare care să abordeze holistic acest monument istoric: luând în calcul, sistematic și concomitent, elementele arhitectonice, peisajere, de biodiversitate, pe cele care țin de tipologiile utilizatorilor etc. 

 

Restaurarea 

Grădina Cișmigiu este un spațiu în care regăsim numeroase straturi istorice. Proiectul acesta le ia prea puțin în calcul, mai degrabă le ignoră pe unele și le anulează sau le distruge pe altele.

Proiectul Primăriei presupune o serie de schimbări, printre care unele care pot prezenta un pericol în cazul acestui monument istoric clasa A. Schimbările menționate presupun: pietruirea axului principal, dispariția unui număr mare de arbori, dezvoltarea spațiilor comerciale, uniformizarea unor zone emblematice ale Grădinii Cișmigiu. Într-o țară supusă procedurii de infringement pentru poluarea aerului, pare greu de crezut că trebuie diminuat spațiul verde.

În ceea ce privește înmulțirea numărului de spații comerciale, Cișmigiul beneficiază de suficiente astfel de spații cu valoare istorică (Buturuga, Biblioteca, foișorul de lângă lacul mic) care pot fi valorificate. E nevoie de conservarea caracterului de grădină istorică pentru plimbare, odihnă și relaxare, nu de transformarea într-un ax comercial.

Legat de dorința Primăriei de a uniformiza Cișmigiul, acest lucru va distruge tocmai caracterul sau unic și identitatea lui. În parc găsim numeroase straturi istorice, care constituie una dintre particularitățile sale principale. Iar caracterul unicității și al rarității sunt definitorii pentru clasarea monumentelor istorice.

În plus, proiectul menționează unele acțiuni menite să dubleze lucrări realizate recent. De exemplu, înlocuirea sistemului de iluminat, care a fost schimbat anul trecut și care a afectat deja arborii din vecinătate. 

 

Reacții

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, format inițial din câțiva vecini care făceau proiecte creative în jurul Cișmigiului, s-a expandat o dată cu vestea. Au apărut lângă noi și mai mulți vecini, specialiști în diverse arii (arhitectură și peisaj, patrimoniu, legal, media) și iubitori ai parcului.

 

Ne-am unit forțele să înțelegem exact, din datele oficiale disponibile, ce presupune proiectul, ocazie cu care am identificat mai multe neconcordanțe între planuri și declarațiile reprezentantilor Primăriei. Mai mult decât atât, am observat că lipsesc documente esențiale, care ar trebui să fie publice la această oră, în ciuda faptului că Primăria susține că întreg proiectul este public pe site. 

După etapa de analiză a situației, am conturat o serie de acțiuni pe care le-am grupat sub inițiativa colectivă “Ocrotește Cișmigiul”. Interesul nostru principal este de a ne asigura că schimbările prin care va trece parcul vor avea efecte pozitive asupra sa și că vor minimiza orice impact negativ.  

 

Acțiuni

Ne axăm pe două direcții principale: informarea publicurilor interesate de proiect și obținerea unei comunicări transparente de la PMB, în toate etapele proiectului. Așa vor avea acces toți ”stakeholderii” la studiile (peisagistice, sociologice, privind biodiversitatea etc.) care constituie baza acestui proiect.

Scopul ultim este ca Grădina Cișmigiu să fie reabilitată într-o manieră care să nu îi știrbească din autenticitate și valoare.

 

Prima acțiune au fost de fapt două :) și s-au desfășurat în weekend-ul imediat urmator aflării veștii despre aprobarea proiectului.

Am început cu ceea ce am considerat că ar fi o acțiune vitală pentru acest parc istoric – realizarea unui „Registru Verde pentru Cișmigiu”, la chemarea și sub îndrumarea peisagistei Diana Culescu și cu ajutorul a zeci de voluntari.

Timp de două zile (2 și 3 august) am inventariat arbori din Cișmigiu și am introdus datele obținute despre aceștia în aplicația #TreePlotter. A fost măsurat diametrul pentru 2.588 de arbori, iar pentru 1.894 de arbori a fost definită și specia. Aplicația #TreePlotter oferă statistici importante pe baza acestor informații și ne indică faptul că cei 1.894 de arbori oferă comunității eco-beneficii în valoare de aproximativ 122.000 euro anual. Printre acestea se numără colectarea a peste 17 milioane de litri de apă (cât două treimi din apa lacului din Cișmigiu) și aproape 2 tone de praf anual. E ceva, nu?

Apoi, duminică 3 august, am avut un flash-mob în zona Parterului Central, unde proiectul prevede înlocuirea peluzei de iarbă cu o zonă de promenadă din pietriș. Îmbrăcați în negru, am acoperit cu pături o parte din această peluză, pentru a avea o imagine despre cum va arăta parcul dacă se va diminua spațiul verde. Ni s-au alăturat atât locuitorii zonei, cât și bucureșteni veniți din alte cartiere, nemulțumiți de această propunere ce vizează dispariția unuia dintre elementele definitorii ale parcului.  

De asemenea, am trimis o scrisoare deschisă către PMB, în care solicităm clarificări privind proiectul și unde prezentăm aspectele care au produs îngrijorare în rândurile comunității, aspecte ce dorim să fie re-evaluate și să devină subiectul unei dezbateri publice.

Până în acest moment, feedback-ul primit din partea societății civile pentru aceste acțiuni de ocrotire a Cișmigiului a fost pozitiv și avem susținerea multor categorii de prieteni ai parcului. 

  

Demersuri viitoare

Inițiativele noastre sunt în special axate pe informare și prevenție. Ne dorim ca oamenii să știe de ce Cișmigiul este o gradină cu o valoare istorică și simbolică extraordinară pentru țara noastră și de ce trebuie tratată cu mare atenție. Cișmigiul nu este un parc din spatele blocului sau unul de cartier, ci este a doua grădină publică din București (după Parcul Kisseleff), cronologic vorbind, și una dintre cele mai valoroase din țară.  

O să continuăm acțiunile de informare și prevenție cu privire la Grădina Cișmigiu, atât pentru această situație de urgență, cât și ulterior, în linie cu proiectele noastre dezvoltate în anii trecuți (grădinărit urban, ateliere de ornitologie și apicultură, ateliere creative alături de comunitățile din zonă ș.a.).

 

Atitudinea celorlalți

Probabil am ajuns cu toții la un nivel de supra-saturare în ceea ce privește veștile proaste, avem nevoie de lucruri pozitive. Iar istoria Cișmigiului merge atât de departe în spate, încât nu e cazul să convingem multă lume să îl iubească, acesta este deja un fapt.

Deși nu ne putem pronunța cu privire la atitudinea românilor în general, răspunsurile primite la acțiunile de protejare a Cișmigiului ne-au făcut să observăm că există nenumărate persoane care sunt îngrijorate de soarta acestui parc istoric și care își doresc să cunoască detalii despre modul în care va fi realizată reabilitarea sa.

Deși cei mai mulți sunt de acord că intervențiile pentru îmbunătățirea situației Cișmigiului sunt necesare, își exprimă îndoielile cu privire la modul în care se va pune în practică proiectul – și pe bună dreptate, dacă ne uităm la felul în care a fost gestionată Grădina Cișmigiu până acum. 

 

Cum poate fi schimbată decizia autorităților

Modul de funcționare al unui stat democratic presupune ca autoritățile să fie deschise către dialog cu reprezentanții grupurilor de interes civic. Nu din alte motive, cât pentru că de obicei aceștia din urmă au o reprezentare ‘la cald’ a nevoilor societății. Or, teoretic, proiectele realizate de catre administrațiile statutului sunt în folosul societății.

Ne dorim transparență, un dialog constructiv, ne dorim îmbunătățiri și schimbări în cazul Cișmigiului (tocmai pentru că îi dorim binele), însa acest proiect a arătat deja că are grave lacune, iar soluțiile sunt în mare parte dăunătoare și florei, și faunei, și, în ultimă instanță, nouă, oamenilor.

Adevărata schimbare începe cu implicare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related