2019 ca o operă de artă. Banana e în ochiul privitorului

2019 ca o operă de artă. Banana e în ochiul privitorului

Update: Brandurile si internautii continua sa interpreteze opera lui Cattelan.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Textul initial:

Arta inseamna estetica, proportie, forma, volum, textura, tehnica, conexiuni, emotie, varietate, unitate, echilibru. Pana cand vine unul si pune o banana pe perete, cu banda adeziva, care se vinde cu 120.000 de dolari. Opera Comedian ii apartine lui Maurizio Cattelan si a fost expusa in trei exemplare la targul de arta Art Basel din Miami Beach. 

 

Aceasta chiar este o banană

Spre deosebire de pipa lui Rene Magritte, care nu este o pipa, artistul italian spune ca banana este o banana. Asta dupa ce, acesta a incercat timp de un an sa sculpteze o banana in rasina, apoi in bronz, apoi chiar sa o picteze.

De altfel, artistul a marturisit ca de fiecare data cand calatorea, aducea cu el o banana si o agata in camera sa de hotel pentru a gasi inspiratie. Deci, intr-un final, a interpretat definitia lui Marshall Mcluhan - the medium is the message, in - banana e mesajul!

Intr-un interviu recent pentru ARTnews, Cattelan a spus ca ”din postura de artist, cand eviti sa faci lucrurile simple si dai atentie nuantelor, atunci se intampla sa spui ceva ce oamenilor nu le place sa auda.”

Prin banana expusa, se pare ca artistul vrea sa ofere un insight asupra modului în care atribuim valoare lucrurilor si ce fel de obiecte valorizam. De altfel, Emmanuel Perrotin, fondatorul galeriei de la Miami, plaseaza lucrarea in linia carierei lui Cattelan, pe care o descrie ca fiind ”o suma de creatii hyper-realiste, cu trimiteri catre cultura pop si comentarii neconventionale asupra societatii, puterii si autoritatii”. 

Privind peste opera lui (vezi mai jos), cineva mai rezervat s-ar putea intreba daca artistul n-a facut un scop din a șoca.

 

Interpretări serioase

Asadar, Comedian se vrea a fi o lectie despre excesele si absurditatile din lumea artei. În urma avalanșei de glume de toate felurile care a acoperit Facebookul zilele acestea, pornind de la banana lui Cattelan, Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti, vine cu câteva explicații despre artă, concept și ce rămâne la final:

Dan Popescu, fondatorul galeriei H'art, ofera propria interpretare:

Astfel de gesturi sunt din categoria giumbușlucurilor clovnilor de la curțile regilor (titlul e Comedian). Sunt importante înăuntrul lumii artistice care, deși este scăldată de imagini, nu mai știe să citească o imagine plastică, transformă totul din sacru în profan și pune un preț pe această tranformare. Într-un mod insidios și haios Cattelan a transformat profanul într-un fel de sacru.

 

Totusi, credem ca la un moment dat, lumea exagereaza, atribuind tot felul de semnificatii bananei. La o lansare a filmului Sieranevada a lui Cristi Puiu, care se termina cu o scena in care personajele mananca mamaliga cu sarmale, venise un critic care a inceput sa explice simbolistica mamaligii in cinematografia romaneasca, iar Puiu mai avea putin si sărea la el. 

Noi intelegem ca banana ar putea functiona ca un simbol al snobismului din arta, daca nu ar reprezenta nimic. De altfel, experimentul a fost incercat la scala mai mica, cand un artist portughez, Mais Menos, a anuntat la finalul speech-ului sau de pe scena Eurobest-ului din 2013, ca vinde niste cutii/conserve pe care scria ”nothing”, cu 20 de euro. S-a facut coada. 

 

Interpretări mai puțin serioase

Așa cum spuneam, Internetul a privit opera de arta și nu a stat pe gânduri. 

 

 

 

In portofoliul lui Cattelan, se afla un alt stunt din 1999, denumit O zi perfecta, in care l-a lipit de peretele unei galerii, tot cu banda adeziva, pe curatorul Massimo De Carlo.

Alte opere ale sale includ If a Tree Falls in the Forest and There is No One Around It, Does It Make a Sound? (1998), respectiv un magar care are in spate un televizor, facand trimitere la mesia zilelor noastre sau America (2016), un WC functional din aur de 18 karate, prin care artistul a pus la dispozitie tuturor, un obiect pe care si-l permit doar cei 1%. In mod ironic, acesta a fost furat. Insa, cea mai controversata lucrare a lui, ramane Him.

La cateva zile dupa vernisaj, David Datuna a transformat proiectul intr-un experiment personal, mancand banana, sub pretextul: „Artist flamand. Art performance facut de mine. Imi plac creatiile lui Maurizio Cattelan si imi place foarte mult aceasta instalatie. E delicioasa.”

Oficialii galeriei au anuntat ca banana poate fi inlocuita, fara sa afecteze opera de arta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Festivaluri

Sectiune



Branded


Related