Robotul care le redă copiilor bolnavi de cancer o parte de normalitate

Robotul care le redă copiilor bolnavi de cancer o parte de normalitate

Uităm că unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le pierd bolnavii de cancer este normalitatea. Cu atât mai mult copiii. Uităm că boala înseamnă pentru ei îndepărtarea de prieteni și colegi, excluderea din colectivități, însingurare. În timp ce doctorii și știința luptă cu cancerul, noi, ceilalți, putem lupta cu suferința și izolarea. Așa cum fac de ceva vreme cei de la Asociația Little People, în parteneriat cu OMV Petrom. Le aduc copiilor bolnavi de cancer din România un prieten-coleg care să le dea încredere și să le re-creeze măcar o bucată de normalitate, în timp ce luptă pentru supraviețuire. 

 

Acces la educație și solidaritate

În România, boala înseamnă, de prea multe ori, o condamnare. Mai ales când vorbim de cancer și de copii. Ne blocăm în suferință și încrâncenare și ignorăm o parte esențială de care are nevoie orice om pentru a se însănătoși: încrederea, zâmbetul, micile obiceiuri ale unui trai normal. În ultimii ani, însă, o serie de organizații încearcă să schimbe această mentalitate. Cu o astfel de misiune există asociația Little People: să facă mai frumoasă viața copiilor bolnavi de cancer. Cel mai recent proiect al organizației, în parteneriat cu OMV Petrom, dezvoltat prin programul RO SMART în Țara lui Andrei, este un robot care ajuta copiii bolnavi de cancer să își păstreze măcar o parte din mediul normal în care să trăiască și să invețe.

În România există săli de clasă în care elevii știu că azi, mâine și pentru încă o perioadă lungă de timp locul liber din bancă va rămâne liber. Colegul care lipsește este în spital, diagnosticat cu cancer.

Robotul constituie ochii și vocea copiilor bolnavi de cancer în școlile din România, oferindu-le acces la educație și normalitate. Asociația a investit în tehnologie de ultimă oră care pune la dispoziţia pacienților un proces educaţional complex prin intermediul unui robot, cu ajutorul căruia ei pot fi prezenţi în sala de clasă alături de colegii şi profesorii lor, de pe patul de spital, folosind un telefon sau o tabletă și accesând o aplicație securizate care oferă intimitatea necesară. Copiii și tinerii bolnavi de cancer de vârstă școlară au acces, prin acest proiect, la  solidaritate și cooperarea comunității. 

Unul din lucrurile de care se plâng cel mai des copiii de pe secțiile de oncopediatrie este faptul că nu mai pot merge la școala. Le este dor de colegii lor, de profesori, de atmosfera de la clasă.

Pe perioada spitalizării viața copiilor și adolescenților se schimbă mult, trec prin multe schimbări fizice și psihice, practic tot universul lor se schimbă. În loc să meargă zilnic la școală, să fie încojurați de prieteni și profesori acum merg frecvent la spital și stau închiși pe secție perioade lungi, ceea ce poate duce la izolare, spune Diana Todea, psiholog, Asociația Little People.

Cristina, 15 ani, pacientă internată pe secția de oncopediatrie din Târgu-Mureș, și-a cunoscut colegii de liceu prin intermediul roboțelului:

,,Prima dată când am aflat că sunt bolnavă și nu pot merge la școală am fost foarte tristă, dar am primit roboțelul care mi-a schimbat viața. Cu ajutorul lui am reușit să-mi cunosc colegii, profesorii și să-mi fac prieteni. Cu acest robot am reușit să particip la ore cu tineri de vârsta mea și nu a trebuit să rămân în urmă un an. Sunt atât de norocoasă că am primit acest robot.”

Pacientul are controlul complet asupra roboțelului prin intermediul aplicației, acesta poate fi folosit numai în timp real, așadar transmisiunea între dispozitivul din mâinile pacientului și robot nu poate fi înregistrată sau accesată de către o altă persoană externă, asigurându-i utilizatorului un mediu sigur de comunicare și control al informației.

 

Un robot în fiecare departament de oncologie pediatrică

Astfel de roboți, care să ajute copiii bolnavi de cancer, sunt disponibili în toate cele nouă centre de tratament din țară în care își desfășoară activitatea asociația, prin intermediul finanțării primite prin programul RO SMART în Țara lui Andrei, un program de responsabilitate socială al OMV Petrom.

"Proiectele din Țara lui Andrei au menirea să ajute oamenii, să le facă viața mai ușoară. Tocmai din acest motiv am ales să ajutăm ca Roboțelul AV1 să ajungă acolo unde e mai mare nevoie, la copiii bolnavi de cancer, pentru ca ei să rămână conectați cu colegii de școală, cu profesorii, iar accesul la educație să le fie asigurat", spune Mona Nicolici, manager de sustenabilitate OMV Petrom.

 

"Credem în asigurarea accesului egal al oricărui copil care ar putea beneficia realmente de această tehnologie. Prin urmare, obiectivul nostru este de a pune un robot la dispoziția fiecărui departament de oncologie pediatrică, care poate fi întotdeauna împrumutat familiei sau copilului care are cea mai mare nevoie și este cel mai potrivit să beneficieze de acesta.

Acest robot nu va înlocui îndrumarea și nevoia de profesori care ajută copiii spitalizați să nu renunțe la școală, dar poate fi un avantaj extraordinar pentru un copil care este studios și are nevoie doar de un ajutor suplimentar pentru a rămâne în contact cu colegii săi și profesorii de acasă", spune Katie Rizvi, fondator Asociația Little People.

 

Tehnologia, acolo unde e nevoie de ea

Astfel, proiectul ,,Robotul, ochii și vocea copiilor bolnavi de cancer în școlile din România” readuce tehnologia la misiunea ei primară: aceea de a fi pusă în slujba celor care au cea mai mare nevoie de ea. 

Asociația Little People  a dezvoltat VIA: aplicația mobilă pentru tinerii adulți afectați de cancer cu vârsta 18-39 de ani care le oferă oportunitatea de a beneficia de un spațiu securizant, virtual, în care sa poată comunica între ei, să își poată împărtăși experiența liberi, să pună întrebări și să afle răspunsuri de la persoane care au trecut prin același tratament, să poată lega prietenii cu persoane față de care nu au teama de a fi respinși, care îi înțeleg și le oferă siguranță că nu sunt singuri în această luptă.

Prima platformă de teleterapie dedicată copiilor și tinerilor bolnavi de cancer ,,Sunt OK!” tocmai a fost lansată și va oferi acces la sesiuni de terapie, ori de câte ori au nevoie și oriunde se află în România, discutând online cu terapeuți licențiați. 

Asociația Little People are grijă anual de peste 1800 de pacienți din 9 unități de oncologie pediatrică din țară, precum și de cei 900 de tineri care au finalizat tratamentul oncologic și care beneficiază de programele de integrare socială.

Cu ajutorul tehnologiei și a proiectelor inovatoare, organizația arată că bolnavii nu au nevoie doar de tratament, spital și medicamente. Au nevoie de solidaritatea comunității pentru a-și regăsi încrederea cu care să lupte și să reziste în fața bolii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Branduri

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related