Andreea Murărița, DWF: 11 sfaturi de optimizare video pe YouTube pentru magazinul tău online

Andreea Murărița, DWF: 11 sfaturi de optimizare video pe YouTube pentru magazinul tău online

Ai un magazin online?

YouTube îți oferă șansa de a scoate în față beneficiile oricărui produs pe care dorești să îl vinzi. Și face acest lucru într-un mod care, altfel, ar fi greu de realizat pentru afacerea ta online.

În plus, este unul dintre cele mai populare site-uri de pe internet și al doilea cel mai mare motor de căutare, după Google. Așadar, poți fii sigur că unii din clienții tăi ideali petrec timp acolo. Poate că, în acest moment, au căutat deja un produs pe care tu îl oferi și s-au lăsat convinși de un competitor. 

Îți scriu astăzi pentru a-ți spune, după multe experimente, că nu este de ajuns să fii prezent pe YouTube și să uploadezi filmulețul tău online pur și simplu. La DWF am învățat și cum să îl propulsăm în topul căutărilor, pentru a câștiga din start această „competiție”. 

Înainte de a-ți prezenta cele 11 sfaturi promise, vreau să-ți arăt ceva interesant.

 

YouTube SEO te ajută să împuști doi „iepuri” deodată: Google și YouTube! 

Din punct de vedere SEO pe YouTube, traficul poate proveni în două feluri: external și internal.

1. External
Dacă cineva găsește un link către video-ul tău pe un forum, într-un articol cu embed sau fără, sau pe Google, traficul este extern. Deci, oricine ajunge la videoclipul tău din afara site-ului YouTube, este trafic extern.

Un studiu realizat de SearchMetrics arată cum afișările Youtube au întrecut Wikipedia în rezultatele Google pentru prima dată în istorie. 

Asta înseamnă că eforturile tale nu merg doar către YouTube, ci și către Google. E de înțeles, Google oferă prioritate YouTube, din moment ce provin din aceeași companie mamă.

Așadar, dacă faci un video de „how to” cu produsul tău, ești în topul căutărilor chiar și pe Google pentru acel cuvânt cheie. 

 

2. Internal (YouTube search + Suggested videos)
Dacă cineva intră pe YouTube și găsește videoclipul tău printr-o căutare, acesta este trafic provenit intern. Dacă cineva se abonează la canalul tău și ajunge la videoclipul tău din mail-ul de la YouTube, traficul este tot intern. Practic, tot ce vine de la YouTube este intern. 

Cei doi indicatori SEO internal sunt: 

  • Search in YouTube - atunci când oamenii scriu în bara de căutare Google cuvinte cheie pentru care filmulețul tău este optimizat să apară și dau click pe el.  

 

  • Suggested Videos - Filmulețele recomandate de YouTube, în dreapta filmulețului care rulează. Recomandările sunt afișate în funcție de alte videoclipuri similare, optimizate pe acele cuvinte cheie, dar și pe baza căutărilor anterioare ale utilizatorilor.

 

Sper că te-am convins deja că YouTube și magazinele online au devenit de ceva timp aliați pentru satisfacerea consumatorului și pentru creșterea comerțului online. 

Hai să îți arăt cum am reușit noi, la DWF, să facilităm acest proces!

 

Sfaturile noastre de optimizare video pe YouTube pentru magazinul tău online 

1. Înainte de a te apuca de filmuleț, fă un keyword research pentru a identifica principalele căutări pentru care vrei ca filmulețul tău să fie relevant.

Noi credem că acesta este cel mai important pas! Iată cele mai bune tool-uri pe care le-am testat:

  • Ahrefs Keyword Research > YouTube, 
  • VidIQ, 
  • TubeBuddy, 
  • KeywordTool.io, 
  • Google Trends 
  • sugestiile de pe YouTube din căsuța de search. 

2. Redenumește fișierul video (mp4 sau alt format), folosind expresii cheie relevante.
Această redenumire trebuie să fie cât mai naturală. Dacă, spre exemplu, ai un video cu un tutorial de instalare a unui sistem audio, îl poți numi chiar „cum_se_monteaza_sistemul_audio_nume”.

 

 3. Inserează cuvinte cheie relevante în titlul videoclipului, într-o construcție naturală.
Nu uita că titlul unui videoclip este primul aspect care convinge utilizatorul să dea click. Pune cât mai în față cele mai importante cuvinte cheie. 

 

4. Optimizează descrierea videoclipului.
Descrierea nu ajută doar utilizatorii, ci și Youtube să înțeleagă mai bine despre ce este vorba în filmulețul tău. Adaugă un text relevant, care conține cuvintele cheie sub forma normală, dar și sub formă de hashtag-uri.

Din experiența mea, filmulețele care au performat cel mai bine au fost cele care în prima frază a descrierii încurajau utilizatorii să dea like, comment sau share. Da, aceștia din urmă sunt factori de ranking importanți. 

 

 5Etichetează videoclipul (tags) cu cuvinte cheie populare care se referă la subiectul principal.
Am observat că unele magazine online introduc ca tags numele brandurilor competitoare, crezând că vor apărea în fața lor în căutarile navigaționale (de brand). Nu făceau decât să îi arate motorului de căutare YouTube faptul că filmulețele competitorilor sunt relevante pentru a fi recomandate în dreapta video-ului lor, la suggested videos. Adică să le ofere trafic competitorilor. Not ok.

Filmulețele pe care le-am dus în topul căutărilor au avut ca tags cuvinte cheie rezultate în urma keyword research-ului bine documentat la început. Naturale și cu spații între ele, exact cum ar arăta o căutare normală.

 

 6. Categorizează corect videoclipul.
YouTube ține cont de acest lucru și te încadrează în playlist-uri pe anumite teme. Nu vrei să ratezi asta. 

 

7. Încarcă un thumbnail personalizat (16: 9 ratio, de 2MB sau mai mic).
Personal, consider că acesta este unul din cele mai importanți factori care ajută utilizatorii să decidă ce filmuleț să aleagă. Fă-l cât mai clar și creativ. 

 

 8. Utilizează un fișier SRT pentru a adauga subtitrări în limba engleză, sau adaugă manual pentru limba română.
La DWF nu am descoperit subtitrările ca fiind un factor important de ranking, însă YouTube îl recomandă. Plus că ajută mult utilizatorul care nu poate asculta filmulețul, dându-i-se varianta să citească. 

 

9.  Adaugă cards pentru a plasa link-ul către achiziționarea produsului tău chiar în filmuleț.
Unde apar? La acel „i” din dreapta sus al fiecărui filmuleț care are cards. 

 

 10.  Adaugă end cards, pentru a crește gradul de vizibilitate al canalului YouTube.
Adică pătrățelele de la finalul filmulețelor, unde poți recomanda alte filmulețe similare de pe canalul tău și poți adăuga butonul de „Subscribe”.

 

 11. Încearcă să obții link-uri către video, fie pe alte site-uri (direct sau prin embed), fie în YouTube, prin introducerea acestuia în descrierea altor filmulețe sau în end cards. 

 

Am dezvoltat aceste sfaturi și multe altele într-un articol pe blogul DWF. Acolo explic cum poți analiza performanța filmulețelor tale și câteva strategii de evaluare a competiției și de întreținere a traficului.  

Tu ce mai aștepți pentru a paria pe YouTube SEO pentru magazinul tău online?

 _______________________
Andreea Murăriţa, Junior SEO DWF

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


DWF

Suntem agentia specializata exclusiv in servicii SEO infiintata in anul 2013. Crestem traficul organic non-brand pe site conform obiectivelor de business ale fiecarei companii care apeleaza la serviciile... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related