Ce înseamnă să fii pentru ceilalți. ”În lumea plină de cartoane colorate și de poleială, să fii tu cel care își dă jos briz brizurile și se dezvăluie”

Ce înseamnă să fii pentru ceilalți. ”În lumea plină de cartoane colorate și de poleială, să fii tu cel care își dă jos briz brizurile și se dezvăluie”

”Ce faci pentru tine rămâne pentru tine, ce faci pentru alții rămâne forever”. Acesta este motto-ul de la care a pornit festivalul Rocanotherworld în 2016, inspirat de Ioan Dan Niculescu („Roca”) — designer, călător, DJ, gurmand, antreprenor. Rocanotherworld a dorit să creeze un spațiu în care oamenii se întâlnesc, se bucură de prezența celorlalți și fac bine, festivalul având o tradiție caritabilă și susținând an de an diverse cauze.

Să fii și să faci pentru ceilalți, pentru cei la care ții dar și pentru necunoscuți, să faci în mod susținut lucrurile la care te pricepi cel mai bine și să le împărtășești, nu să le ții pentru tine, să faci voluntariat, să susții inițiative și să conectezi oameni

Ediția din 2020 pune mai mult ca oricând accentul pe ”#beforothers”, iar biletul de participare este unul solidar – achiziția lui susține artiștii care vor urca pe scena festivalului și care în anii trecuți au concertat pro bono. Rocanotherworld are loc la Iași, între 24 și 28 iunie, și în cadrul lui vor urca pe scenă 15 trupe: Adam's Nest, Toulouse Lautrec, Robin and the Backstabbers, Lucia, Pinholes, byron, Fine, It's Pink, EYEDROPS, Argatu, Ana Coman, Jurjak, Luna Amară, om la lună, Les Elephants Bizarres, The Mono Jacks.

Am întrebat câțiva dintre artiști ce înseamnă Be for others, mai ales în această perioadă. Povestesc mai jos Adam's Nest, Mihnea Blidariu de la Luna Amara, Doru Pușcaș, om la lună, Ana Coman, Lucia și Doru Trascău, The Mono Jacks:

 

Să dăm mai mult decât am primit

Adam's Nest: În școala de bune maniere Adam's Nest, be for others a fost în general o deviză pe care am mizat. Întotdeauna am căutat să dăm mai mult decât am primit, fie că a fost vorba de muzică, bani, o vorbă bună, ajutor fizic sau de orice altă natură.

Ar fi păcat să ne oprim din asta, mai ales acum când, în vremuri tulburi, e din ce în ce mai multă nevoie de ceva stabil, palpabil, ceva ce de multe ori nu știi că ai nevoie, dar este extrem de binevenit, și acel ceva în cazul nostru este muzica. După cum zicea și o poză cu tâlc de pe internetul mare - ”it ain't much, but it's honest work!".

Mihnea, Luna Amară: Acesta e rolul nostru, al artiștilor, să fim pentru ceilalți.

 

Să ne purtăm de grijă unii altora

Doru Pușcaș, om la lună: Be for others poate să însemne multe lucruri. De la cele mai evidente - să fii de ajutor, să iei de la tine și să dai cuiva care are mai mare nevoie, să duci un mesaj mai departe sau chiar să pui mâna să schimbi ceva, la lucruri mai puțin evidente, dar tot extrem de valoroase - să îi inspiri pe ceilalți, să le dai încredere, să îi faci să se simtă importanți.   

Pentru mine cel de azi, „be for others” înseamnă să ai curaj să te arăți așa cum ești. Să te expui și să ai încredere în cei în fața cărora o faci. În lumea plină de cartoane colorate și de poleială să fii tu cel care își dă jos briz brizurile și se dezvăluie. Aici e be different din tagline-ul Roca. Și pentru mine asta nu înseamnă să fii diferit, ci să faci lucrurile diferit. Cred că oamenii au mare nevoie să știe că mai sunt și alții care simt la fel, care au aceleași frici, îndoieli și vulnerabilități, că nu există corect sau greșit, ci așa cum ești. Mi se pare că muzica însăși este for others, iar dacă oamenii se regăsesc în trăirile și stările tale, și tu ai reușit să le transmiți asta, e minunat. 

Be for others înseamnă să ne purtăm de grijă unii altora, indiferent ce ar presupune asta. 

Lucia: Să nu fii egoist, frate!

Ana Coman: Suntem alături de ceilalți pe scenă

 

Universul are un umor aparte

Doru Trascău, The Mono Jacks: În vara anului 2019 plecam spre Iași. Urma să urcăm pe scena Festivalului Rocanotherworld. De obicei plecam la drum împreună, cu duba. De data aceasta eu am luat avionul foarte de dimineață pentru că eram invitat să vorbesc la o dezbatere pe teme culturale unde urma să povestesc despre muzică. În dreapta mea se aflau Vlad Alui Gheorghe, om de bază în proiectul Adam’s Nest și scriitorul Marius Chivu. În stânga mea, conversația era ghidată de Ștefan Teișanu pe care îl cunoșteam chiar atunci. Mi-a plăcut acea după-amiază, mi-au plăcut poveștile auzite de la Ștefan și dialogul care a decurs atât de firesc.

Șase luni mai târziu am decis să-l sun pe Ștefan, omul cu care mă văzusem o singură dată în viață, și să-i propun să mă ajute să scriem textele pentru album. Din când în când, mai citeam ce scria pe profilul lui de Facebook și nădăjduiam că dacă mă va refuza măcar îmi va îngădui să mă inspir din cugetările sale. Din fericire, Ștefan a avut doza de inconștiență de care aveam nevoie și a răspuns ,,da”. A început să scrie chiar din noaptea în care i-am trimis primele trei piese și pentru că după puțină vreme lucrurile deja se mișcau în direcția bună am hotărât să facem un writing camp.

Așa că am fugit trei zile la Cluj, orașul unde locuiește Ștefan, și ne-am pus pe treabă. O mare parte din timp am scris în barul lui care se numea ,,Vorbe”. Universul are un umor aparte. Mi se pare extraordinar faptul că a trebuit să merg până la Cluj ca să-mi găsesc cuvintele pentru ,,Gloria” într-un loc care se numește Vorbe. Într-una dintre seri, Ștefan a venit cu ideea de a customiza mesajul de pe firmament și nu am avut nimic împotrivă ?.

Au fost trei zile intense în care am scris și cântat încontinuu. Ștefan a muncit pe rupte și au fost dăți în care a scris și rescris de 3 ori aceeași piesă. Am convingerea că nu a scris nici pentru el nici pentru mine, ci că a scris, de fapt, pentru muzică. Am continuat să scriem oriunde ne lovea inspirația. Am intrat, apoi, în studio să înregistrez vocea. Chiar și pe ultima sută de metri ne conversam și făceam ajustări de ultimă oră. Nici în visele mele nu aș fi crezut că o să am noroc de o asemenea colaborare. Ștefan semnează cea mai mare parte din versurile albumului și s-a achitat glorios de această sarcină. Mă bucur că am cunoscut un om adevărat, un om inspirat, dar mai ales un om care este ,,locuit” pe dinăuntru.

 

La timpul potrivit în orașul potrivit

Pinholes: Pinholes rămâne o formație încăpățînat moldovenească. Chiar dacă nici unul dintre noi nu mai locuiește în oraș, rămânem în continuare o trupă Ieșeană. Nu din prisma a ceva sentimente confuze regionaliste, ci pentru că suntem conștienți că dacă nu eram la timpul potrivit, cu instrumentul potrivit în orașul potrivit, noi nu am exista astăzi.

Pentru noi Rocanotherworld înconjoară același sentiment pentru care și Pinholes a fost creat - dorința de a modifica împrejurimile prin sunet. De fiecare dată când auzim "chemarea" prietenilor din festival, prioritizăm acel week-end ca și cum ar fi ultimul din cariera noastră.

Devine tot mai complicat să fii artist/muzician independent în 2020 și am fost lăsat cu ochii umezi după ce am citit intențiile celor de la Rocanotherworld de a continua cu festivalul, în ciuda vremurilor complicate pe care le trăim. Cred că oriunde ne va duce timpul, vom reveni oricând la Rocanotherworld cu același entuziasm ca în prima zi.

Ștefan Matei, Les Elephants Bizarres: Am participat la două ediții Rocanotherworld și ne-am regăsit în energia și drive-ul oamenilor din organizare, iar publicul sincer și electrizant este pe placul nostru. Este lăudabil efortul din acest an al organizatorilor și putem spune că totul seamăna cu un return of investment fun.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related