Acasă, My Home

Acasă, My Home

 

SINOPSIS

Filmul „Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății. 

Foto: Katy Jenkins

 

NOTE REGIZORALE

Dinamica familială este influențată de legătura armonioasă cu natura și dificultățile stilului de viață. Legătura dintre membri nu a fost construită doar cu dragoste, ci și prin voința lor de a rămâne în viață. Numai muncind și fiind împreună, familia a putut supraviețui într-un mediu ostil. Acesta a fost scutul lor împotriva pericolelor venite din interiorul și din afara Deltei.

Foarte curând după mutarea la oraș, membrii familiei au aflat, însă, că oportunitățile de a avea o viață confortabilă se pot accesa doar dacă învață să fie independenți. A trăi sau a lucra împreună nu mai era o opțiune validă, în special, pentru tinerii familiei. Aceștia s-au adaptat mai ușor la noua realitate decât părinții lor, fiind mai motivați să se integreze în societatea pe care au descoperit-o și pentru care nu au fost pregătiți.

Filmul este construit în jurul dramelor unei familii și, păstrând proporțiile, în jurul uneia dintre cele mai mari dileme ale omului modern: să revină la natură, unde viața este liberă, dar plină de lipsuri, fără beneficiile civilizației sau să fie parte dintr-o societate care le oferă oportunitatea unei vieți confortabile doar celor dispuși să îmbrățișeze presiunile și compromisurile care vin la pachet cu definiția general acceptată a civilizației.

 

Abordare vizuală

Cel mai important aspect al abordării mele în realizarea acestui film a fost câștigarea încrederii familiei Enache. În ultimii trei ani pe care i-am petrecut cu ei, am fost parte din viața lor de familie. Am avut sentimentul că sunt membru apropiat al familiei - un lucru pe care îmi doresc să îl experimenteze și publicul spectator, martor la o călătorie inițiatică a unor oameni care trec printr-o perioadă complicată a vieții lor. Pentru a reda sentimentul de familiaritate, camera filmează întotdeauna personajele la nivelul ochilor și la distanțe apropiate, mai ales atunci când au loc evenimente emoționante.
În primele două părți ale filmului, în care acțiunea se desfășoară în sălbăticie, mișcările camerei sunt lente și constante, creând spectatorului sentimentul că este parte din natură.
În ultima parte a filmului, care urmărește viața familiei în oraș, scenele cheie sunt filmate de pe un trepied, compozițiile devenind liniare, pentru a ilustra rigorile și normele vieții în civilizație.”, Radu Ciorniciuc

 

NOTE DE PRODUCȚIE

Cu spriijinul producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan, echipa filmului a aplicat la workshopuri internaționale de dezvoltare. Un pas important a fost selecția la ESoDoc - European Social Documentary și apoi la Dok.Incubator, unul dintre cele mai importante workshopuri de film.

În octombrie 2019, filmul a câștigat premiul cel mare oferit de Cinelab Romania în cadrul secțiunii Works in Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, iar la sfârșitul anului 2019, echipa filmului primea vestea ca Acasă a fost selectat în competiția de documentar a celui mai mare festival de film din SUA - Sundance Film Festival.

 

„Este o bucurie să lucrez pentru acest proiect atât de complex și de ofertant. Acasă este filmul unde am participat inclusiv la mai multe sesiuni de montaj și mă bucur ca am putut să ajut filmul și din punct de vedere creativ. Mi se pare important că Radu a coagulat o echipă pentru realizarea unui proiect social care îmbogățește atât filmul, cât și pe cei care s-au implicat imediat, benevol, pe termen mediu și lung pentru a ajuta tranziția mai ușoară a familiei la noile provocări și a oferi copiilor acces la educație și îngrijire medicală. Cartea Acasă este altă inițiativă minunată care a completat eforturile echipei, prin strângerea de fonduri. Acasă este un proiect special, de suflet și sunt fericită să fac parte din el.”, Monica Lăzurean-Gorgan.

 

RECENZII PRESA STRĂINĂ

„Condus de imaginea captivantă semnată de Mircea Topoleanu și Radu Ciorniciuc, filmul te uluiește la fiecare pas. (...) Acasă, My Home este devastator de sincer și emoționant, oferind o perspectivă captivantă asupra modului de viață al familiei Enache, cu siguranță un giuvaer în programul Sundance 2020.”, Andrew Stover (FILM THREAT).

 

Liric și provocator, Acasă, My Home aduce un suflu nou și intim asupra unor subiecte care ne macină de sute de an: conformismul, plăcerile și provocările naturii versuri confortul și distracțiile modernității, lucrurile esențiale care stau la baza unei vieți bune. Și face asta cu o concizie lăudabilă. Etern și punctual, specific și în același timp cu rezonanță universală, acest portret al lumii în care sărăcia, relocarea și dinamicile sociale joacă roluri importante va emoționa cu siguranță festivaluri și audiențe internaționale.” - Sheri Linden (THE HOLLYWOOD REPORTER).

 

„Acest film verite reprezintă un instantaneu din viața României moderne, o privire intimă asupra vieții la marginea societății și un eseu asupra felului în care mediul ne definește sau ne formează, indiferent dacă vrem sau nu.”, Amber Wilkinson (EYE FOR FILM).

 

O familie care trăiește în natură vreme de aproape 20 de ani descoperă cât de grea este revenirea în sânul civilizației în Acasă, My Home, un documentar revelator care abordează cu onestitate greutățile familiilor defavorizate. În primul său demers regizoral, reporterul de investigație Radu Ciorniciuc redă un portret imersiv al membrilor familiei Enache, nevoiți  să-și abandoneze casa șubredă din Delta Văcărești și să se ralieze la regulile societății, o propunere pe care o consideră profund descurajantă. Evitând orice platitudine inspirațională sau pastișă a vieții pastorale, filmul argumentează convingător că, pentru cei mai săraci, viața este dificilă indiferent de locul unde-și pun capul pe pernă” , Tim Grierson (SCREEN DAILY).

 

„Dacă vrei să vezi un documentar care te face să te întrebi cum funcționează lumea și cum deseori îi forțăm pe alții să o vadă doar din punctul nostru de vedere, Acasă, My Home are o prezență puternică și un efect special. Intimitatea de care dă dovadă, imaginea empatică și regia atentă a lui Radu Ciorniciuc îi fac un documentar redutabil, cu o rezonanță mondială”,  Michael Frank (READY STEADY CUT).

 

Acasă, My Home reușește să se înscrie cu succes în categoria documentarelor cinéma verité, oferind un studiu de caz convingător despre deficiențele modului în care trăim. Abstracțiile gentrificației și ale sistemului de stat devin vizibile pe măsură ce acestea se resfrâng asupra familiei Enache. Acasӑ, My Home, este un film care trebuie văzut, pentru provocarea sănătoasă pe care o reprezintă pentru majoritatea stilurilor noastre de viață și contradicțiile lor.”, Alexander Ortega (SLUG MAGAZINE).

 

„Emoționant și relevant, documentarul Acasă, My Home, ne provoacă să ne confruntăm toate preconcepțiile legate de ideea de acasă, familie, fericire.”, Ștefan Dobroiu (CINEUROPA).

 

„Documentând momente diferite din viața familiei, uneori eliptic, regizorul își construiește povestea emoționantă și impresionistă ca pe un mozaic cinematic, spre un final reflexiv asupra felului în care îi tratăm pe cei de la marginea societății, în funcție de stilurile noastre de viață. Acasă, My Home, uimitor prin intimitatea pe care o creează în relație cu personajele sale, poate oferi mai multe întrebări decât răspunsuri, iar acele întrebări ne îndreaptă către înțelegerea complexității lumii și sunt extrem de utile din această perspectivă.”Christopher Llewellyn Reed (HAMMER TO NAIL).

 

„Acest documentar românesc prezintă mult mai mult decât dezintegrarea unei familii. Prin intermediul poveștii familiei Enache, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc expune un sistem rigid și lipsit de empatie, observând incapacitatea acestuia de a permite sau de a accepta alte valori decât ale sale.”, Inge Coolsaet (Point of View Magazine). 

 

ECHIPA

RADU CIORNICIUC – REGIZOR / CO-SCENARIST / DIRECTOR DE IMAGINE

Este reporter special, co-fondator al Casei Jurnalistului - o comunitate de reporteri independenți - și regizor de film. De-a lungul carierei, a lucrat ca scenarist și reporter de investigație, urmărind subiecte legate de drepturile omului, protecția animalelor și probleme de mediu. Radu Ciorniciuc a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014), Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016) și alte instituții internaționale de prestigiu. ACASĂ reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar.

 

MONICA LĂZUREAN-GORGAN – PRODUCĂTOR

Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare și regizoare cu peste 10 ani de experiență în producții de film documentar și co-producții internaționale.

Printre filmele la care a lucrat în calitate de producător, coproducător, producător delegat sau regizor se numără:

  • Chuck Norris vs Communism (regia Ilinca Călugareanu), selectat la Sundance Film Festival 2015;
  • Touch Me Not (regia Adina Pintilie), câștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2018;
  • Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan, 2016);
  • Domestic (regia Adrian Sitaru, 2013);
  • Colivia (regia Adrian Sitaru), cu peste 20 de premii, printre care un premiu special la Berlinale 2010;
  • Dacii liberi (regia Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, 2018);
  • Timebox (regia Nora Agapi, 2019), Premiul pentru cel mai bun Film in cadrul Jihlava IFF, sectiunea Between the Seas, Cel mai bun film Sentatov, Rusia, Premiul special al juriului la TIFF 2019.

Monica este absolventă EAVE 2011 și „Producer on the Move” (Cannes IFF 2012).

.

LINA VDOVÎI – CO-SCENARIST
Lina Vdovîi este reporter independent, premiat de-a lungul carierei pentru materialele sale care au acoperit subiecte legate de migrație, zone de conflict, sărăcie, educație și integrare socială. În 2012, s-a alăturat Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, iar în 2014 a fost bursieră a  Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. A câștigat în 2014 primul loc la  Premiile Superscrier - categoria reportaj, oferit de Freedom House, Romania. Materialele ei au fost apărut în publicații naționale și internaționale, printre care The Guardian,
EU Observer, Courrier International, Al-Jazeera, Transitions online, RFE/RL, Berlin Policy Journal și Balkan Insight.

 

POVESTEA ACASĂ
În vara lui 2016, regizorul Radu Ciorniciuc a ajuns în Delta Văcărești pentru a realiza un reportaj despre acest loc care urma să devină arie protejată, o deltă urbană, unică în Europa. Unul dintre proiectele neterminate ale perioadei comuniste, lacul Văcărești, la care au început lucrările în 1986, urma să fie cel mai mai mare lac de acumulare din București.
În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Aici și-au găsit casă, pe lângă numeroase specii de plante, animale și păsări, și cei 11 membri ai familiei Enache, pe care i-au întâlnit regizorul Radu Ciorniciuc și, pe parcurs, echipa filmului. Tocmai de aceea, regizorul a fost interesat să afle ce se întâmplă nu doar cu Delta Văcărești, ci mai ales cu membri familiei Enache, care nu mai puteau locui acolo. După o viață în completă armonie cu natura, erau nevoiți să părăsească locul care le-a fost acasă și să se mute în orașul pe care l-au evitat până atunci.
Odată cu schimbarea statutului și a administrației zonei, familia Enache a trecut la rândul ei printr-o schimbare majoră - încercarea de a se adapta la noi condiții de viață, fără a avea, însă, nici un fel de resurse.
Copiii familiei Enache s-au născut și au crescut în Delta Văcărești, printre stuf și copaci, jucându-se sub cerul liber, departe de vacarmul capitalei, deși locul acesta este în inima orașului. Știau să înoate, să pescuiască cu mâinile goale, să aibă grijă de animale și păsări. Nevoiți să plece din locul special pe care încă îl consideră acasă, au dat de nenumărate provocări: de la traiul în comun între betoane, interacțiunea cu alți copii din alte medii, la toate regulile scrise și nescrise ale vieții urbane.

Foto: Alex Gâlmeanu

 

Proiectul social ACASĂ
Echipa filmului nu a derulat doar un proiect de documentare a subiectului, ci și un proiect social care a coalizat zeci de voluntari și organizații umanitare. Astfel, în 2017, cu ajutorul acestora, copiii din Deltă știau să scrie și să citească, locuiau într-o casă din oraș, erau înscriși la școală și la medic. Sprijinul asistenților sociali și al tutorilor care au lucrat cu familia Enache a suplinit lipsa mediatorilor din sistem și a ușurat procesul lor de adaptare.

Cartea ACASĂ
Povestea anului în care familia Enache s-a mutat din deltă în oraș se regăsește în paginile cărții ACASĂ, care include și fotografii făcute de copiii care au trăit în Delta Văcărești. Cartea vorbește despre încercarea copiilor, dar și a echipei, de a clădi un loc, în noi și în lume, pe care să-l putem numi Acasă.
Cartea, editată cu ajutorul Decât o Revistă, cuprinde câteva fotografii augmentate de Augmented Space Agency cu secvențe din filmul Acasă. Profiturile încasate din vânzarea cărții sunt direcționate către asociația Sens Pozitiv, cea care administrează fondurile pentru proiectul social Acasă. 

 

CREDITE

Regizor: Radu Ciorniciuc
Producător: Monica Lăzurean-Gorgan
Scenariu: Lina Vdovîi
Editor: Andrei Gorgan
DoP: Mircea Topoleanu, Radu Ciorniciuc
Co-producători: Ari Matikainen, Ümit Uludağ, Martin Roelly, Erik Winker
Producător executiv HBO Europe: Hanka Kastelicova
Producător HBO România: Alina David
Producător YLE Finland: Erkko Lyytinen
Partener principal: UiPath Foundation

Distribuție:
Vali Enache
Gică Enache
Niculina Nedelcu
Rică Enache
Marcel Enache
Gigel Enache
Nicușor Enache
Luci Enache
Zâna Enache
Duca Enache
Corina Enache
Georgiana Enache

Consultant editare: Joelle Alexis
Muzică: Codrin George Lazăr, Gaute
Editor coordonator sunet: Tom Weber
Re-Recording mixer: Andreas Mühlschlegel, Lukáš Moudrý
Mixaj de sunet: Lukáš Moudrý
Foley recordist: Volker Armbruster
Foley Artist: Luis Schöffend
Grafică: Tuuli Gröhn, Wanda Hutira
Efecte vizuale: Jarno Elonen
Colorizare: Hannu Käki, Cătălin Miloiu
Suport montaj: Tiberiu-Mihail Cimpoeru
Editor Trailer: Lucio O Cinese Basadonne, Andrei Gorgan
Producători asociați:Elvira Lupșa, Anghel Damian
Comunicare: Simona Rădoi, Anca Maco
Filmări adiționale: Constantin Cornea, Agerpress
Operator dronă: Vitalie Brega
Additional camera work: Mișu Ionescu, Andrei Martalog
Fotograf poster: Alex Gâlmeanu
Contabilitate: Florina Baicu
Subtitrări: Andrei Gorgan
Coordonator producție (Finlanda): Tuukka Vartiainen
Asistent de producție:Elena Martin
Traducător: Anca Bărbulescu
Coordonator post-producție Beep Studio: Kateřina Doležalová
Manager Cinelabs România: Cornelia Popa
Coordonator post-producție coordinator Cinelabs România: Mădălina Bureicu

Mulțumiri
Aster, Rodica și Viorel Ciorniciuc

Mulțumiri
André Larsson, Paul Iordache, John Arvid Berger, Vlad Petri, Alexandru Solomon, Mona Nicoară, Andra Popescu, Cristina Haneș, Phil Jandaly, Roxana Ciucu, Anne Köhncke

Cu sprijinul EsoDoc Team: Sabine Bubeck-Paaz, Heidi Gronauer, Thomas Righetti, Lotte Gibitz
Cu sprijinul Dok Incubator Team: Andrea Prenghyová, Andrea Laciakova, Agata Janu, Tomáš Potočný, Klára Mokrá, Renáta Buchtová, Petra Chlpáňová, Jakub Hanuš, Tomáš “Bóža” Kraus
Film realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei
O producție realizată în colaborare cu SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE
Cu sprijinul Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union

Documentar dezvoltat în cadrul ESoDoc – European Social Documentary 2018, promovat de ZeLIG school for documentary (IT), co-fondat de Creative Europe of the European Union.
Documentar dezvoltat cu sprijinul dok.incubator workshop 2019.

DocumentaryTank@AFF - Romanian Docs in Progress - premiul de post-producție
Premiul Cinelabs Romania la secțiunea  Work in Progress din cadrul  Les Films de Cannes à Bucarest 2019
Prezentat în cadrul Work in Progress la One World Romania, 2018 și Pelicam IDFF, 2018

Cu sprijinul MFG-Baden-Württemberg
Cu sprijinul
The Finnish Film Foundation - Pekka Uotila
AVEK - The Promotion Centre for Audiovisual Culture, Finland
Mikko Peltonen
The Church Media Foundation, Finlanda
Juha Rajamäki

Acasă - Proiectul social
Social Project Coordinator: Mihaela Murgoci
Social Assistance: Alina Dumitriu / Sens Pozitiv, George Grigoraș
Echipa medicală: Ionut Poeană, Paul Iordache
Comunicare: Zenaida Tătaru, Timea Honț, Alexandra Popa
Art Director: Wanda Hutira

Mulțumiri speciale: Valeriu Nicolae, Hannah Slavik, tuturor voluntarilor Școlii 136 din Ferentari, Asociația Baza, Asociația Sens Pozitiv, Cercul Donatorilor @Superscrieri, Friends for Friends Foundation, Save the Children Foundation Romania, Ovidiu Ro, Regina Maria Foundation, Asociația Parcul Natural Văcărești, Street Delivery, Unicredit Bank
Fundația Filantropică Metropolis, Centrul de ocrotire al copiilor “Acasă”, Elvira Lupșa / Unicat Art Agency, Georgiana Laura Toea, Marta Movileanu, Anghel Damian, Lia Bugnar

Și tuturor oamenilor buni care au ajutat familia Enache să aibă o tranziție mai ușoară la viața de oraș

 

Acasă - Cartea și proiectul multimedia

Redactor: Radu Ciorniciuc
Fotografi: Vali Enache, Rică Enache, Marcel Enache, Gigel Enache, Nicușor Enache, Luci Enache, Zâna Enache, Duca Enache, Mircea Topoleanu, Ana Ciocolatescu, Radu Ciorniciuc
Cercetare: Lina Vdovîi
Grafică și consultanță artistică: Wanda Hutira
Design: Artemisa Pascu
Editor: Cristian Lupșa
Editor foto: Cristina Șoiman
Photography Augmentation:  Ciprian Făcăeru / Augmented Space Agency
Tipar: Laura Peggy Abrihan - Peggy Production
Manageri proiect: Mihaela Murgoci, Anamaria Tătaru
Editat de Media DoR Foundation

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Oameni

Adina Pintilie Adrian Sitaru Agata Janu Alex Galmeanu Alexander Ortega Alexandra Popa Alexandru Solomon Alina David Alina Dumitriu Amber Wilkinson Ana Ciocolatescu Anamaria Tataru Anca Barbulescu Anca Macoviciuc Andra Popescu Andre Larsson Andrea Laciakova Andrea Prenghyova Andreas Muhlschlegel Andrei Gorgan Andrei Martalog Andrew Stover Anghel Damian Anne Kohncke Ari Matikainen Artemisa Pascu Catalin Miloiu Christopher Llewellyn Reed Chuck Norris Ciprian Facaeru Codrin George Lazar Constantin Cornea Corina Enache Cornelia Popa Cristian Lupsa Cristina Hanes Cristina Soiman Duca Enache Elena Martin Elvira Lupsa Erik Winker Erkko Lyytinen Florina Baicu George Grigoras Georgiana Enache Georgiana Laura Toea Gica Enache Gigel Enache Hanka Kastelicova Hannah Slavik Hannu Kaki Heidi Gronauer Ilinca Calugareanu Inge Coolsaet Ionut Poeana Jakub Hanus Jarno Elonen Joelle Alexis John Arvid Berger Juha Rajamaki Klara Mokra Laura Peggy Abrihan Lia Bugnar Lina Vdovii Lotte Gibitz Luci Enache Luis Schoffend Lukas Moudry Madalina Bureicu Marcel Enache Marta Movileanu Martin Roelly Michael Frank Mihaela Murgoci Mikko Peltonen Mircea Topoleanu Misu Ionescu Mona Nicoara Monica Lazurean-Gorgan Niculina Nedelcu Nicusor Enache Nora Agapi Paul Iordache Pekka Uotila Petra Chlpaňova Phil Jandaly Radu Ciorniciuc Renata Buchtova Rica Enache Roxana Ciucu Sabine Bubeck-Paaz Sheri Linden Simona Radoi Stefan Dobroiu Thomas Righetti Tiberiu-Mihail Cimpoeru Tim Grierson Timea Hont Tom Weber Tomas Poto Tuukka Vartiainen Tuuli Grohn Valeriu Nicolae Vali Enache Viorel Ciorniciuc Vitalie Brega Vlad Petri Volker Armbruster Wanda Hutira Zana Enache Zenaida Tataru

Subiecte

Sectiune



Branded


Related