Ralph vrea sa traiasca

Ralph vrea sa traiasca

Ralph traieste o viata de iepure obisnuit. Mananca morcovi, alearga pe camp, se intalneste cu alti iepuri sa vorbeasca despre probleme iepuresti.

Ralph traieste, de fapt, o viata de iepure de laborator. Nu mananca morcovi, ci mananca substante chimice. Nu alearga pe camp, pentru ca i s-au rupt picioarele. Nu se intalneste cu alti iepuri decat atunci cand este scos din uz.

Estetica onirica a scurtmetrajului “Saving Ralph” (facut ca reactie a The Humane Society of the United States impotriva imaginilor recente cu animale torturate) - similara cu cea a lui Wes Anderson, sau a lui Taika Waititi - ne confrunta cu brutalitatea testelor pe animale. Intotdeauna am avut impresia, uitandu-ma la filmele celor doi, ca realitatea se dilueaza intr-un spatiu liminal, unde ceea ce este si ceea ce am vrut eu sa fie fuzioneaza in armonie.

Revenind la ce e si ce vedem si in filmulet: exista ranguri, “caste”, in lumea asta a fiintelor vii care, de-a lungul generatiilor, sunt legate de o anumita conditie “sociala”. Iar, in soarta iepurilor, e inclusa si participarea la experimente. Laboratoarele unde se fac experimentele pe animale pretind ca trateaza subiectii “intr-o maniera umana”; ca nu va exista nicio cruzime inutila, cu exceptia aceleia care vine odata cu supunerea repetata la teste dureroase…

Un video de acum cateva saptamani, de la laboratorul Vivotecnia din Madrid, dezvaluie lucruri pe care le stiam, dar pe care le-am fi preferat ireale: e plin de sange pe jos, se aud tipete, iar iepurasii, pisicutele si catelusii au picioare taiate, rani tinute deschise, hemoragii interne. Dupa ce sunt supuse testelor, sunt aruncate in custi, impreuna cu alte animale pe moarte. Raspunsul companiei la acuzatiile de tortura sunt similare cu cele date de Laboratory of Pharmacology and Toxicology din Hamburg, candva, anul trecut: “ce se vede in imagini nu este in acord cu regulamentele interne sau cu standardele etice ale companiei noastre”. Dar, mai presus de orice, “sunt exceptii”. Auzim asta de fiecare data cand vedem astfel de imagini: sunt doar exceptii… Opusul exceptiei este norma. Iar norma este ca animalele supuse testelor NU sunt tratate “in cel mai uman mod posibil, in conformitate cu standarde etice inalte”. NU se bucura de viata in comunitate. NU isi mananca mancarea linistite si NU dorm imbratisandu-si puii. NU traiesc bine. Poate NU mai traiesc deloc. La fel ca Ralph…

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Sectiune

Dictionar



Branded


Related