How Brands Grow - capitolul Marile Cluburi de Fotbal

How Brands Grow - capitolul Marile Cluburi de Fotbal

Apariția Super Ligii Europei la fotbal a pus o mare lupă asupra fotbalului MARE de azi. Și foarte multă lume a fost șocată de ceea ce s-a văzut: un grup de cluburi care trebuie să producă foarte mulți bani.

Contrar celor (deloc puțini) care acuză de lăcomie acționarii celor 12 cluburi, realitatea este mult mai complicată: cluburile trebuie să producă bani pentru a putea plăti cele 90 de milioane de euro datorate lui Jose Murinho ca despăgubire pentru că a fost concediat, pentru a putea plăti lui Leo Messi cele 500 milioane de euro datorate pentru că a jucat în ultimii 4 ani la Barcelona, pentru a plăti miliardele de euro pentru construirea stadioanelor lui Tottenham și Real Madrid și multe, foarte multe altele.

Din momentul în care răspunsul la întrebarea De ce există clubul tău de fotbal? devine pentru a face bani paradigma de business după care funcționează organizația se va schimba fundamental. Poți să te numești Liverpool FC sau Manchester United, să fii parte din super tradiții, să ai un nucleu fantastic de fani, să ai un palmares bogat construit în jurul unor povești fantastice – lucrurile se reajustează pentru că toate acestea devin parte din Cum?, nu mai sunt De ce? – nu mai reprezintă motivul principal pentru care faci lucrurile.

Scopul organizatiei devine maximizarea banilor pe care îi face și activitatea ei se va restructura pentru a livra acest lucru.

În How Brands Grow, Byron Sharp demonstrează că, pentru a maximiza profiturile unui brand mare, este mai eficient ca eforturile să nu fie către construirea unei baze solide de fani ai brandului, de consumatori loiali care să fie alături de brand o viață întreagă, ci către convingerea unui număr cât mai mare de oameni să includă brandul pe lista lor de opțiuni de cumpărare.

Este prea puțin important să te iubească mulți oameni, este muuuuult mai important să te accepte foarte, foarte mulți oameni și să te cumpere din când în când.

Zece euro pe an de la 500 de milioane de oameni sunt mai valoroși decât două mii de euro de la 1 milion de fani dedicați. Cinci miliarde de la niște oameni care nu simt cine știe ce față de tine (dar nu sunt împotriva ta) sunt mai valoroase decât cele două miliarde de la fani. Fani pe care i-ai cam stors de ceea ce puteai să-i storci, greu să accepte încă o scumpire a biletelor, a abonamentelor la TV și a tricourilor de suporter. Greu să-i faci să îți dea și mai mulți bani ori tu l-ai cam vrea și pe Haaland în ograda ta – doar nu o să-l lași la micuța Borussia Dortmund.

Ori pentru a lua cei 10 euro de la oamenii mulți nu e nevoie de dragoste, ei se pot lua respectând câteva lucruri:

Să fii atractiv pentru cât mai mulți oameni, să te concentrezi pe lucruri universal valabile și să nu superi pe nimeni. Să nu te diferențiezi prea tare pentru că riști să te respingă niște oameni. 

Niciodată tăcut, să fii tot timpul prezent în viața oamenilor – online / offline. Comunicare continuă, fără fluctuații. În timpul sezonului competițional, dar și în afara sa. Să ocupi permanent un loc activ în mintea oamenilor.

Să faci acest lucru construind o serie de elemente execuționale pe care oamenii să le asocieze instant cu tine (cum ar fi o formă grafică a cormoranului, a YNWA ...)

Să fii disponibil în cât mai multe puncte (să poată oamenii să-ți dea cei 10 euro oriunde: la supermarket cumpărând niște cartofi prăjiți, la librărie cumpărând rechizite, la magazinul de pijamale, la compania de cablu TV, la stadion ...).

Pentru un adolescent de azi marile cluburi nu se diferențiază între ele. Ce mi-e Barca (în trecut un club creativ, apropiat de oameni), ce mi-e Real Madrid sau Chelsea. De 10 ani se comportă cam la fel, susțin cam aceleași lucruri, împart aceeași manageri și jucători. Brandurile lor sunt cam șterse și fără viață – diferența este mai mult din categoria color code, decât din categoria valori.

Ori acest lucru nu pare să se schimbe prea curând chiar dacă proiectul Super Ligii Europa pare să se stingă încă din fașă. Realitatea rămâne aceeași: aceste cluburi există pentru a produce bani, iar acest lucru va influența decisiv acțiunile pe care le vor face în continuare.

 _______________________
 Lorand Balint Boti este Managing Director Publicis Sport and Entertainment si are o experienta de peste 20 ani in industria de marketing si comunicare romaneasca.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related