[Convinge Romania] Lorand Balint: Nu vorbim despre un grup omogen. Tinerii romani pot fi la fel de bine rataciti in tranzitie sau independenti care cutreiera lumea

[Convinge Romania] Lorand Balint: Nu vorbim despre un grup omogen. Tinerii romani pot fi la fel de bine rataciti in tranzitie sau independenti care cutreiera lumea

Avand in vedere stirile recente din jurul alegerilor europarlamentare, zicem din nou ca ceva e clar: Fiecare Vot Conteaza. Dar pentru a da mai departe aceasta claritate catre cei ocoliti de ea, Geeks for Democracy, Funky Citizens, Expert Forum, Forum Apulum si Declic au pornit, cu sustinerea IQads, competitia Convinge Romania ca Fiecare Vot Conteaza!.

Adica un concurs de idei cu miza legata de viitorul Romaniei: atragerea cat mai multor votanti dintre cei nehotarati si atragerea cat mai multor observatori in sectiile de votare. Publicul si juriul se vor pronunta asupra inscrierilor in proportie de 30 si, respectiv, 70%. Iar Lorand Balint Boti (Managing Director, Publicis Sport and Entertainment Romania) este unul dintre cei responsabili cu evaluarea.

Printre altele, el transmite si un aviz: in fapt, participantule, nu lucrezi cu un grup foarte omogen. Millennialii romani pot fi, la fel de bine, conservatori, rataciti in tranzitie sau independenti, plimbati prin lume. Cu alte cuvinte, mare grija daca planuiesti sa te adresezi *tuturor* tinerilor. 

Si inca o grija importanta: sa inscrii pana la final de luna, te asteptam pana pe 31 martie. Brieful e chiar aici.

 

Cand ai mers sa votezi, cand ai lipsit?

Am votat in tara, am votat in strainatate. Cand erau alegeri locale si eram in strainatate am rugat un prieten care nu vota din principiu sa mearga sa voteze cu candidatul cu care as fi votat eu – convingandu-l ca votul va fi in numele meu.

In acelasi timp, sunt constient ca nu toata lumea gandeste la fel. Pentru mine conteaza enorm experienta directa traita pe strazile Brasovului in dimineata zilei de 22 decembrie 1989 cand am fost sa-l dam jos pe Ceausescu. Cred ca iau mai usor imperfectiunile democratiei.

 

Ai fost pana acum observator la vot? 

Nu am fost observator la vot. Multa vreme nu mi-am pus problema, apoi am simtit ca Romania are alegeri libere. E adevarat ca de vreo 6-7 ani incoace situatia pare diferita pentru ca vedem cu ochiul liber dispretul fata de legi din partea unor politicieni. Posibil sa fi fost si inainte – doar ca nu o simteam le fel de acut.

 

Implicarea civica in Romania. Cum o poti potenta, ce anume o inhiba? 

Trebuie sa intelegem si sa ne asumam faptul ca nu vorbim despre un grup omogen. 

Tinerii romani pot fi la fel de bine rataciti in tranzitie, cei care nu ar sti sa se spele pe maini la mall, sau independenti care cutreiera lumea. Romania are mai multi tineri conservatori sau rataciti in tranzitie decat are independenti. 

Am vazut romani iesiti la pensie (fara sa realizeze inca) la 27 de ani si oameni vii, super activi la 89 de ani. Varsta este prea putin importanta. Viata poate trece la fel de bine pe langa pusti sau pe langa batrani. 

Comportamentele sunt extrem de diferite si din punct de vedere al implicarii civice. Tocmai de aceea as fi surprins sa vad propuneri de campanie one size fits all – care sa aiba sanse reale sa conecteze cu toti tinerii.

 

Observatii despre: alegatori (1), observatori (2)

M-a preocupat subiectul atragerea alegatorilor, mai putin observatorii – saptamanile acestea imi fac si eu temele pe subiect.

In 2014, cand mi-a povestit Capa ideea campaniei Vino la vot (ce s-ar fi intamplat daca romanii nu se prezentau in momentele cheie ale istoriei – Stefan cel Mare si Mihai Viteazu), am cuplat imediat. Cred ca si-a facut treaba si ca va mai avea o viata in online si in 2019 – 2020.

Ce as explora nou: mie imi este frica de Gloata. Ma sperie, ma nelinisteste.  Atat gloata, cat si spiritul de gloata – ratiunea dispare, apare satisfactia de a desfiinta pe cineva sau pe ceva. 

Din pacate este foarte, foarte prezenta in societatea de astazi, in care exista nenumarate portavoci care amplifica lucrurile spuse, gandurile gandite si iesite cumva la lumina.

Bai, astia care ati votat cu PSD – sunteti mandri de ceea ce fac? Program de guvernare – cum oare sa credeti aberatiile alea??? Unde sunt? Prostii naibii ca nu ati pune mana pe o carte sa cititi, dar ati mers sa votati cu PSD!!!!! Si s-a dus dracu inca un grup de votanti. Pai de ce sa ma mai duc eu la vot data viitoare? Sa ma simt vinovat ca am girat niste oameni care m-au dezamagit?

Bai, astia care ati fost cu Iliescu???? E bine ce a construit omu asta care nu mai moare odata??? Ati iesit cu milioanele ca prostii la vot in '90. Si s-a mai dus un grup.

V-a trebuit voua Basescu! Gata cu inca un grup.

Da-o dracului ca prosti ati fost sa credeti ca ALDE si Tariceanu sunt ce trebuie. Bai, bai inca un grup.

Iohannis??? Ai votat Iohannis, ai???? Doarme in post, merge in excusii – nu are reactii. Ti-a trebuit Iohannis, ai Iohannis.

Vorba poeziei: si s-au tot dus stol dupa stol... Pana a ramas gol la vot si castiga sistemul de partid mai puternic, sistem care atrage mai multi votanti care isi urmaresc direct interesul propriu.

Cred ca ar ajuta sa inceteze linsajul public al celor care au votat cu cineva care a dezamagit. Shamingul. E greu pentru ca exista un grup de oameni care se hraneste din asta – dar speranta mea este ca macar o parte dintre ei o fac fara sa constientizeze impactul devastator pe termen lung pentru democratia romaneasca.

Noile partide Pro Romania, USR si Plus vor dezamagi la un moment dat. E exclus sa aiba in buzunar solutii care sa le placa tuturor celor care ii vor vota – pentru ca viata bate filmul si sunt atatea si atatea lucruri de facut.

Daca vom continua sa umilim oamenii pentru ca au votat intr-o directie sau alta, nu doar ca nu vor mai vota cei care au votat odata, dar nu vor vota nici copiii lor, care vor creste intr-un astfel de mediu in care parintii si-au furat-o.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related