România post-pandemie: GroupM România relevă cum tipare de comportament ancestrale ne conduc către mai mult digital și prevenție în sănătate

România post-pandemie: GroupM România relevă cum tipare de comportament ancestrale ne conduc către mai mult digital și prevenție în sănătate

Analizând consecințele pandemiei COVID-19 pe termen lung, experții GroupM propun o perspectivă antropologică, ce are la bază tipare de comportament care datează din Paleolitic. GroupM măsoară aceste consecințe prin studiile dedicate Live Panel desfăsurate și în România.

 

Lumea modernă, omul străvechi

COVID-19 a creat o criză cu totul nouă pentru omul modern și a generat transformări de comportament la scară largă. Privite dintr-o perspectivă mai amplă, aceste schimbări au rădăcini adânci și au declanșat în omul modern strategii de adaptare general valabile care preced cu mult modernitatea.  Oamenii aplică strategii în functie de contextul cultural și social.

 

Cum se văd aceste schimbări pe piața locală – România s-a apropiat de stilul de viață din vest

Conform analizelor GroupM România, instinctul ancestral de supraviețuire și conservare l-a determinat de consumatorul român să adopte un stil de viață mai aproape de cel vestic:  mai mult digital, mai mult shopping online și mai multă preocupare pentru prevenție în zona de sănătate. Aceste schimbări nu vin dintr-o dorință de modernizare, ci ca strategii de protejare într-o perioadă de incertitudine.

 

“Rolul nostru este să aducem creștere clientilor nostri. Credem că acest lucru este posibil doar dacă privim lumea dintr-o perspectivă amplă. Pandemia este cu totul nouă, dar comportamentele noastre au la bază structuri ancestrale. Aceasta perspectivă ne permite să înțelegem mult mai profund deciziile consumatorului în acest nou context, dar și cum se vor schimba ele pe viitor”, Victor Rotariu, Head of Strategy & Insights GroupM România.

 

Câteva dintre concluziile studiilor GroupM România cu privire la impactul pandemiei asupra comportamentului consumatorului român:

  • Au explodat cumpărăturile online. Nu doar pentru că reduc posibilitatea de infectare, dar si pentru plăcerea provocată, care reduce anxietatea generată de pandemie;
  • Escapism de la stres prin entertainment digital: video +12%, social media +10%, gaming +41%;
  • Prevenția în sănătate și preocupările legate de wellness au explodat. Conform datelor GroupM România, aproape jumătate dintre români au declarat că au făcut exerciții fizice pentru prima dată în 2020, iar 63% au declarat că au achiziționat un echipament sportiv în primele trei luni de la declanșarea pandemiei. Din același motiv, cu 11% mai mulți oameni au cumparat medicamente fără rețetă;
  • Pe de altă parte, stresul prelungit generat de pandemie va crește incidenta bolilor cronice, atât in România cat și in restul lumii;
  • S-a creat și în România o minoritate care a aderat la mișcarea globală de mental wellbeing (sănătate mintală). Preocupările principale ale acestei minorități sunt legate de mindfulness sau detox emotional și reprezintă o tranziție semnificativă pentru o societate care inainte, fie ignora, fie stigmatiza subiectele legate de sănătatea mintală.
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


GroupM

WE ARE SHAPING THE NEXT ERA OF MEDIA. EVERY DAY. MINDSHARE, MEDIACOM, WAVEMAKER, ESSENCE, AND M/SIX—OUR AGENCIES ARE THE FRONT LINE TO A NEW ERA OF MEDIA STRATEGY AND INNOVATION. And because we have three of... vezi detalii »

Companii

Subiecte

SectiuneBranded


Related