Emil Rengle: Peste zece ani nu va mai interesa pe nimeni daca esti gay, bisexual, straight sau trans, iar toti oamenii vor sti doar ca suntem oameni

Emil Rengle: Peste zece ani nu va mai interesa pe nimeni daca esti gay, bisexual, straight sau trans, iar toti oamenii vor sti doar ca suntem oameni
Credit foto: Alex Matei

A pus „tocul pe i” inca de cand a castigat simpatia publicului si premiul cel mare la “Romanii au Talent”. De atunci Emil Rengle si-a continuat drumul in fata unui public pe care s-a angajat sa il introduca in lumea diversitatii. Una dintre putinele personalitati publice care si-a facut coming out-ul cu aceeasi mandrie cu care danseaza pe tocuri in fata camerelor, Emil Rengle ne aduce aminte prin acest text ca Ziua Internationala de Lupta impotriva Homofobiei, Transfobiei si Bifobiei, pe scurt IDAHOBIT, este o noua ocazie pentru romani sa fie solidari si sa vorbeasca despre discriminarea cu care inca se confrunta persoanele LGBTI in Romania.

 

Ziua in care spargem tacerea

Mereu m-am considerat un om norocos pentru ca nu am avut parte de bullying pe strada sau in scoala. Atunci cand mi-am facut coming-out-ul la TV, am primit o multime de mesaje de sustinere, de incurajare, dar am primit si mesaje de ura. Toate astea se intamplau in 2018, anul in care am mers la primul meu Pride din Romania. M-am simtit excelent! Am celebrat iubirea alaturi de mii de oameni, insa a fost pentru mine si un wake-up call, pentru ca am aflat de la cei alaturi de care ma simteam liber si fericit, ca in urma cu 10 ani marsul se termina deseori cu scandal sau cu bataie.

Existau pur si simplu oameni care maltratau alte persoane pentru faptul ca iubeau persoane pe care agresorii nu le agreau. Si eu nu pot sa concep asa ceva. Sunt si acum locuri in lume, si nu putine, unde oamenii sunt maltratati, inchisi si chiar ucisi pentru ca indraznesc sa iubeasca pe cine simt ca iubesc. Iar discriminarile nu au loc doar in tari subdezvoltate, asa cum te-ai putea astepta. Inclusiv in Uniunea Europeana, 43% dintre persoanele LGBTI au declarat ca s-au simtit discriminate in 2019, iar criza provocata de virusul Covid-19, a creat o situatie fara iesire pentru multe persoane LGBTI care au fost fortate de imprejurari sa locuiasca in izolare alaturi de oameni care ii jigneau, dispretuiau sau agresau.

 

Egalitatea si acceptarea sunt vitale pentru fiecare om

Nimeni nu merita nici sa primeasca, nici sa ofere ura. Ar trebui sa intelegem cu totii ca suntem oameni si ca putem vedea lucrurile diferit, dar ca perceptia se poate schimba si, iata, se schimba.

Ma gandesc uneori la membrii comunitatii din care fac parte si la familiile lor, nu de putine ori dezbinate din cauza orientarii sexuale sau a identitatii de gen. Nu vreau sa accept o societate in care mamelor si tatilor le e rusine cu proprii lor copii din cauza ca vor fi judecati de vecini, de prieteni, de colegii de munca. A fi gay, a fi bisexual/-a, a fi transgender nu este o rusine, dar a judeca pe altcineva pentru ce este el este o greseala. O greseala pe care o putem repara impreuna.


Credit foto: Vlad Andrei

 

IDAHOBIT si LGBTI sunt acronimele care vorbesc despre dragoste si drepturi egale

Sa ai curajul sa te tii de mana pe strada cu persoana iubita, oricine ar fi ea. Sa ai curajul sa fii cine simti cu adevarat ca esti si sa te comporti la fel. Sa ai curajul sa mergi mai departe si coloana vertebrala sa nu dai niciodata înapoi. Asta inseamna de fapt #IDAHOBIT, si pentru toti cei care reusim sa facem asta, sa luptam cu homofobia, transfobia și bifobia, dar si pentru aliatii nostri, vreau sa transmit un mesaj de multumire.
Am invatat sa traiesc liber, fericit si sa celebrez iubirea. Si ma bucur foarte mult cand vad ca tot mai mulți români fac acest lucru.


Credit foto: Alex Matei

 

Sa nu va fie rusine cu cine sunteti

Mesajul meu pentru membrii comunitatii mele si familiile lor este, asadar, unul foarte simplu. Sa nu va fie rusine. Sa nu va fie rusine cu voi insiva si inseva, nici cu copii dumneavoastra. Indiferent ce ar spune gura lumii. Sa fim optimisti, pentru ca, se vede deja, lucrurile merg inspre bine, iar peste zece ani, poate si mai repede, nu va mai interesa pe nimeni daca esti gay sau bisexual sau straight sau trans, iar toti oamenii vor sti doar ca suntem oameni, egali in fata Universului si la fel de egali unii in fata altora.


Credit foto: Vlad Andrei

 

S-a dublat numărul romanilor care sustin casatoria intre persoane de acelasi sex, in comparatie cu 2016

Apartenenta la comunitatea LGBTI a declansat deja prea multa suferinta, prea multa frica, prea multa vina, prea multa frustrare si, poate, cel mai important, prea multa ura. Noi nu avem nevoie nici de suferinta, nici de frica, nici de vina, nici de frustrare, nici de ura. Avem nevoie de iubire si doar de iubire, iar ceea ce arata studiul facut de Accept e faptul ca iubirea incepe sa isi croiasca loc in viata noastra. Numarul romanilor care sustin casatoria cuplurilor LGBTI s-a dublat in doar 5 ani, de cand a fost lansata initiativa de redefinire a familiei in Constitutie, despre care va reamintesc ca a esuat.

Cred că pandemia de coronavirus ne-a facut pe toti mai empatici si mai atenti la nevoile celorlalti. Faptul ca oamenii nu si-au putut vizita acum persoanele iubite in spital i-a ajutat sa inteleaga prin ce trec familiile gay in tot restul anului.
In cazul in care nu stiati, membrii cuplurilor gay nu isi pot ingriji partenerul sau partenera in spital din cauza ca nu pot demonstra nicicum legatura de familie pe care o au. Poate ca odata cu aceasta pandemie, romanii au devenit mai constienti de vulnerabilitatea fiecarui om, pentru ca 67% dintre romani, potrivit studiului realizat de Asociata ACCEPT, cred ca este nedrept ca persoanele gay si lesbiene sa nu isi poata mosteni partenerul sau partenera dupa ce acesta sau aceasta moare si sa piarda casa sau alte bunuri dobandite impreuna.

Traim niste vremuri destul de complicate in care ne gandim mai mult la siguranta noastra, la sanatatea noastra. Traim niste vremuri care pot deveni un prilej in care sa intelegem ce este important pentru noi. Iar important pentru noi este sa fim bine, nu sa uram. Pandemia aceasta poate deveni o ocazie in care sa intelegem ca toti avem nevoie de sprijin, iar sprijinul acesta ni-l putem acorda unii altora in calitate de oameni.


Credit foto: Vlad Andrei

 

Cred intr-un viitor al egalitatii intre oameni

Faptul ca 71% dintre romani considera ca nu ar avea niciun impact asupra lor daca in Romania s-ar legaliza casatoria civila pentru cuplurile de acelasi sex, ma face sa dansez de fericire.

Fac parte cu mandrie din comunitatea LGBTI, dar visul meu este sa fim egali ca oameni si sa nu mai conteze ca fac parte din aceasta comunitate. Visul meu este sa fac parte dintr-o comunitate mult mai mare care sa ne cuprinda pe toti, de la mic la mare, indiferent de „pe cine iubim”, o comunitate in care singura orientare care conteaza sa fie orientarea umana, omeneasca. Visul meu e sa fac parte din comunitatea iubirii.

Cred intr-un viitor in care toata lumea va intelege ca orientarea sexuala sau identitatea de gen a unui om nu este altceva decat un aspect al vietii, alaturi de o multime de alte lucruri care ne definesc. Cred intr-un viitor in care singurele aspecte care vor conta vor fi iubirea, respectul, intelegerea si egalitatea.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related