Pe Downing Street plouă cu deșeuri

Pe Downing Street plouă cu deșeuri

1.800.000 de kilograme de deșeuri de plastic. 1,8 milioane de kilograme de deșeuri de plastic. Unu virgulă opt milioane de deșeuri de plastic. Poate dacă o spunem de trei ori, ca în basme, putem înțelege cât de mare este numărul deșeurilor pe care Marea Britanie le exportă zilnic către alte țări într-o încercare de a acoperi problema, dar nu și de a adresa sursa ei. Genul acesta de soluționări aparente nu fac altceva decât să ducă mai departe moștenirea poluării dintr-o țară în alta, în niciun caz să pună punct ei.

Chiar și așa, în discursurile politicienilor răspunzători pentru gestionarea situației mediului, problema e pusă mereu altfel decât ce lasă realitatea să se vadă: “facem tot ce putem pentru mediul nostru”, “ne dăm silința să gestionăm cât mai bine crizele” și lista poate continua cu orice promisiune generică vă vine în minte.

Despre asta vorbește noul spot de la GreenPeace UK care atrage atenția asupra crizei determinate de poluarea cu plastic pe care politicienii responsabili de gestionarea ei aleg să o treacă cu vederea. Ignoranța e o alegerea și nu e, în niciun caz, o soluție. Să te ocupi de problemă nu înseamnă să ascunzi, la propriu, mizeria țării tale sub preșul altei țări obligate să se descurce cu ea, când „să se descurce” înseamnă de fapt punerea în pericol a vegetației și sănătății mediului și a oamenilor. Subiectul atât de serios adresat prin spot este echilibrat de abordarea tragi-comică prin care este ilustrat prim-ministrul Boris Johnson ținând o prelegere standardizată cu formulări atât de familiare tocmai pentru că le-am auzit de mii de ori, de fiecare dată de la altcineva și de fiecare dată fără acțiuni concrete.

“There is no greater duty for our nation than protecting our people and our planet”. Pe fundalul acestor vorbe cade în gol o sticlă goală de Coca Cola, un simbol al modului nostru lipsit de rațiune de a utiliza plasticul. Ploaia de deșeuri continuă în tandem cu vorbele celui ce a devenit the wasteminister, iar fiecare promisiune de scurtă durată e de fapt echivalentul a sute de kilograme de gunoaie.

Downing Street plin de gunoaie e o imagine teribilă, dar totuși ipotetică. Pentru că nu vezi toate deșeurile acelea și nu se creează awareness asupra acestei probleme în timp ce îți faci plimbarea de prânz. Iar pentru că nu le vedem, uneori uităm că există și că e o problemă de care trebuie să ne ocupăm mai repede, până nu va răbufni peste noi exact așa cum arată spotul.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Sectiune

Dictionar



Branded


Related