Superscrierile lunilor iulie + august, selecție de Dragoș Stanca

Superscrierile lunilor iulie + august, selecție de Dragoș Stanca

Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunilor iulie & august e Dragoș Stanca, antreprenor în digital media, fost jurnalist și manager de presă. În prezent e președinte al BRAT, conduce rețeaua media și agenția regională Thinkdigital în România și e fondator al platformei de conținut și evenimente tech Upgrade 100.

Alături de Fundația Eidos a lansat recent proiectul Eidos Talks – serie susținută și de Superscrieri - care analizează starea jurnalismului și încearcă să dezbată soluții prin care informațiile de interes public să ajungă la cetățeni, în ciuda asaltului fake news și al dezinformării amplificate de tehnologie.

Dragoș Stanca:

«Trăim ani în care superficialitatea în informare, „Măria Sa Click-ul” și audiențele obținute în orice fel – mai ales fără a se lăsa „încurcate” de deontologie ori de adevăr - par a dicta cine „câștigă” și cine pierde în industria media.

Nu și pe termen lung. Sper.

Chiar dacă jurnalismul realizat în interesul publicului (nu al patronatelor) e sub-finanțat într-o piață globală de publicitate bazată pe valori eronate, și primește deci mult mai puțină atenție decât merită, vestea bună e că a mi-a fost foarte greu să aleg doar materialele listate mai jos: există (încă) foarte mult jurnalism extraordinar în România.

Așa că nu am selectat doar 8 materiale publicate în vara 2021 – ci, mai degrabă, am ales 8 materiale-pretext + alte articole care adaugă nuanțe și completări relevante, pe 8 teme pe care le consider foarte importante. Iată-le:»

 

Portret al românului tipic în 2021
Barbu Mateescu (PressOne)

Credit foto: Lucian Muntean

Dragoș Stanca: Pentru că avem ca societate o nevoie acută de privit în oglindă și de înțeles cine suntem în 2021, de fapt. Pe aceeași temă recomand „Cât de wow o duc românii (I). Poveștile românilor care nu pleacă niciodată în concediu” de Răzvan Filip (PressOne) și „De ce pleacă românii din țară” Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (Teleleu).

 

Lecția Afganistanului pentru România
Adrian Mihălțianu (PressOne)

Credit foto: AKHTER GULFAM / EPA

Dragoș Stanca: Pentru că a fost cel mai important eveniment global în istoria recentă și pentru că unghiul de abordare al jurnalistului în acest caz merită atenție. Semnalez încă un material notabil pe subiect: „Generalii armatei moarte: De ce s-au evaporat atât de ușor forțele militare și de securitate afgane în fața ofensivei talibane” de Mihnea Lazăr (Digi24.ro)

 

Premierul jucător
Elena Dumitru (Panorama)

Credit foto: Agerpres

Dragoș Stanca: Pentru că, în contextul frământărilor din aceste zile, consider că e un material „must-read”; ne ajută să înțelegem mai bine profilul unui personaj-cheie în lupta de reașezare a sferelor de putere și de influență din România.

 

Harta proiectelor de investiții locale din România
Recorder

Dragoș Stanca: În contextul ruperii coaliției de guvernare, din cauza disputelor legate de oportunitatea și modul de cheltuire a banului public, efortul de transparentizare făcut de redacția Recorder merită remarcat și susținut. Din nou, presa face lucruri pe care ar trebui să le cerem imperativ de la cei care ne conduc.

BONUS: Tot apropo de jurnaliști care fac treaba statului – sau care presează statul să își facă treaba - de notat demersul anti-plagiat PressOne. O muncă de ani de zile, cu rezultate palpabile, un proiect realizat aproape exclusiv datorită stăruinței admirabile a jurnalistei Emilia Șercan.

 

Cuțitarul
Ioana Moldoveanu (RISE Project)

Dragoș Stanca: Pentru că jurnalismul curajos trebuie remarcat și susținut mereu și pentru că funcțiile-cheie din România trebuie să fie ocupate (în viitor, sperăm) exclusiv pe criterii de competență. Seria mai cuprinde două materiale: „Aranjamente electorale pentru partid” și „Cel care a ieșit în față”.

 

Cum e ținută-n viață extrema dreaptă din România prin preoți, tabere izolate şi manipulare
Maria Teodoroiu (VICE România)

Credit foto: screenshot FB CMRZ

Dragoș Stanca: Pentru că exploatarea sentimentului național și a patriotismului - la care se adaugă desigur falsa și ipocrita folosire a religiei - e una dintre cele mai josnice îndeletniciri ale unora dintre cei care ne vor atenția, admirația și, adesea, voturile. În aceeași notă, recomand și textul „Naționali, cu fața la universal, dar nu prea: cum a stricat discursul antieuropean sărbătoarea de la Putna” de Adrian Mihălțianu (PressOne).

 

Harta detaliată a vaccinării în România. Există comune cu sub 4%
Panorama

Dragoș Stanca: Pentru că jurnalismul independent ne arată date pe care cei plătiți lunar din taxele și impozitele noastre ni le ascund sau le trec sub tăcere, după caz. Tot pe tema eșecului lamentabil al României în campania de vaccinare și lupta cu pandemia vă semnalez „Valul patru s-a format la o înmormântare în „regatul agatârșilor”. „Toți care s-or pupat cu rudele venite de la București or luat virusu” – de Valentin Șchiopu (PressOne).

 

„Părinții noștri n-au vorbit cu noi” – În România, și părinții și adulții au nevoie de educație sexuală
Venera Dumitrescu, ilustrații de Roma Gavrilă (Scena9)

Dragoș Stanca: Pentru că de aici pleacă extrem de multe dintre problemele profunde pe care le avem, ca societate. Chiar și unele dintre problemele din textele de mai sus.

Cu legătură mai mult sau mai puțin directă, alte materiale despre afectele devastatoare a relației dominate de ipocrizie și necunoaștere a românilor cu sexul / viața sexuală: „Ministerul Apărării Naționale vorbește despre plângerile de hărțuire sexuală din rândurile Armatei” de Diana Meseșan (Libertatea), „Campioni la sex, repetenți la jurnalism, justiție și empatie socială” (DeLa0), „MOMENT CARDINAL ÎN JUSTIȚIA ROMÂNĂ: CSM propune vârsta de 14 ani ca prag pentru încadrarea infracțiunilor sexuale cu victime copii. Sub această vârstă, actul sexual dintre un adult și un minor ar fi încadrat automat ca viol” de Diana Oncioiu, și Vlad Stoicescu (DeLa0) și „Două românce au emigrat în Anglia ca să se poată căsători: Nu vreau să duc nicio luptă, vreau doar să-mi trăiesc viața liniștită” Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (Teleleu).

 

„Forțat” de format... aici se oprește selecția mea, cu certitudinea că mai sunt și multe alte texte valoroase care nu au ajuns la mine și care ar fi meritat, cu prisosință, nominalizarea.

Le cer iertare deci autoarelor și autorilor în cauză, dar le mulțumesc pentru efortul pe care îl fac zi de zi, cu speranța că vom găsi înțelepciunea, ca societate, să prețuim și susținem așa cum se cuvine jurnalismul onest, măcar în anii care vor urma.", Dragoș Stanca.

 

Dezinformările lunii
de Codruța Simina / Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.

#DEZINFORMARE Românii sunt la fel de vulnerabili în fața propagandei rusești ca acum 5 ani; educația media rămâne un proiect prea îndepărtat, iar Putinismul nu va dispărea odată cu Putin, susține istoricul Armand Goșu, specialist în politica și societatea rusă și spațiul ex-sovietic, la lansarea cărții sale Rusia. O ecuație complicată (Humanitas, 2021). (HotNews)

#FALS România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia și totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră, susține o postare de pe ziarulnational.ro. Veridica demontează această minciună și arată că ea este folositoare guvernului de la Kremlin.

Șeful de facto al Sputnik Moldova – portalul oficial de propagandă al Rusiei – și fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a primit o interdicție de a mai intra în România pentru următorii trei ani. (G4Media)

Compania Facebook anunță că a demontat o operațiune rusă de dezinformare care discredita două dintre vaccinurile anti COVID-19.
Potrivit oficialilor Facebook, detectarea operațiunii a fost posibilă și pentru că mai mulți influenceri francezi sau germani au primit oferte plătite – pe care le-au denunțat – prin care li se cerea să denigreze vaccinul Pfizer. (Europa FM)

 

Fotografia lunii
recomandată de Octav Ganea, Inquam Photos

Credit foto: Raed Krishan

„Profitând de ocazie pentru a recunoaște meritul și efortul tuturor celor trei fotoreporteri români care au ilustrat Jocurile Olimpice desfășurate în Tokyo în această vară, mă bucur că pot aduce încă o dată imaginile lui Raed Krishan în atenția tuturor pornind de la imaginea din timpul probei de înot sincron.”, Octav Ganea.

 

Octav Ganea este fotojurnalist, managing partner al agenției Inquam Photos. Imaginile sale sunt vizibile pe aproape toate publicațiile mari de presă din mediul online, de multe ori menționațe și în acest newsletter. Este câștigătorul secțiunii Fotografie de News de la Superscrieri #10.

 

EIDOS TALKS - urmărește dezbaterile despre jurnalism

„Jurnalismul, un element esențial al funcționării democrației prin informarea corectă și echilibrată a cetățenilor, trece printr-o perioadă foarte dificilă.

În haosul informațional digital și audiovizual actual, generat de algoritmii optimizați pentru vizualizări și volum, nu pentru o corectă informare, cât și de o industrie TV aflată permanent sub presiunea economică a nevoii de a livra cifre de audiență cât mai mari, știrile cu adevărat importante, și informațiile cu impact social pozitiv, ajung tot mai greu la publicul larg.”

 

EIDOS Talks e un proiect inițiat de Fundația EIDOS și de platforma UPGRADE 100, cu suportul UniCredit Bank și al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești, Savantgarde pentru preluarea topului către mai mulți cititori.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


ThinkDigital

ThinkDigital este un digital media powerhouse cu sediul central la Bucuresti si reprezentanti in mai multe tari din regiune, care opereaza 3 linii principale de business: 1. Sales House/Adnetwork: Monetizeaza in... vezi detalii »

Subiecte

SectiuneBranded


Related