Inovația în fintech la cel mai înalt nivel, weekendul trecut la Open Banking Hackathon Ediția CEE 2021

Inovația în fintech la cel mai înalt nivel, weekendul trecut la Open Banking Hackathon Ediția CEE 2021

Nume impresionante ale ecosistemului de fintech din Europa Centrală și de Est și-au unit forțele pentru a susține competiția regională Eurovision de inovație în fintech Open Banking Hackathon - Online CEE Edition, care a avut loc săptămâna trecută între 29 Septembrie și 3 Octombrie 2021.

42 de echipe din 11 țări Europene (Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria, Croația, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Grecia, Cipru) și chiar din afara Europei, s-au înscris pentru a lua parte la provocarea de a construi aplicații cu valoare adăugată pe platforma deja testată de agregare de date Open Banking pusa la dispoziție de Finqware.

După un proces riguros de selecție, competiția a luat start pe data de 29 Septembrie, cu cele mai bune 15 echipe având misiunea de a dezvolta, in doar 5 zile, o noua aplicație inovativă fintech care să demonstreze un studiu de caz de utilizare a conexiunii la datele bancare disponibile acum în baza Directivei Revizuite de Servicii de Plata (PSD2) din țările Europene.

După zile de proiectare și programare a aplicațiilor digitale fintech, cele mai bune 5 proiecte au mers mai departe în etapa finală a evenimentului la Marea Finala de demo care a avut loc duminică, 3 Octombrie 4PM CET, transmisă live pe internet.

Cele 5 echipe care au ajuns in gala finală pentru a își prezenta ideile au fost: : Formaps (Romania), Elucidate AI (Cyprus), ProxiCash (Romania), Dry Cash (Bulgaria), Loany.io (Romania). După o deliberare dificilă, juriul format din 12 reprezentanți C-level ai marilor companii de tehnologie și instituții regionale bancare au decis câștigătorii:

  • MARELE PREMIU (5,000 € cash) - ProxiCash (Romania) - Un startup fintech menit să încurajeze penetrarea bancară în zonele rurale, adresând principala preocupare a utilizatorilor, lipsa accesului la numerar. Abordarea lor unică le-ar permite oamenilor să retragă fonduri din conturile lor bancare de la oricare dintre cele peste 30.000 de magazine de proximitate din întreaga țară.

  • Premiu Special Finqware (parteneriat PoC) - Dry Cash (Bulgaria) – O soluție fintech care simplifică procesele de lucru pentru contabili cu scopul a amplifica afacerea. Acest lucru s-ar face prin utilizarea open banking pentru automatizarea procesării extraselor bancare pentru contabili.

Pe lângă premiile oferite, toate echipele finaliste au primit un Premiu Runner-Up care a inclus credite Google Cloud și green card in Programul de Accelerare Next Fintech organizat de Techcelerator, unul dintre acceleratoarele care a susținut evenimentul. În plus, echipele au primit bilete la Wolves Summit pentru a accesa virtual conferința ce va avea loc luna aceasta.

Open Banking Hackathon a fost exact oportunitatea pe care o căutam pentru a explora, experimenta și îmbunătăți produsul nostru. A fost minunat să văd atât de mult sprijin pentru inovația în open banking în industrie, atât când vine vorba de feedback și disponibilitatea pentru o colaborare ulterioară. Sperăm ca acesta să fie doar primul pas spre a face zona financiară mai accesibilă tuturor și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face toate echipele în perioada următoare. ”, Dan Cobeanu, Fondator ProxiCash câștigător al marelui premiu.

Competiția de inovare de 5 zile a fost susținută de Microsoft România în calitate de partener principal, alături de Google Cloud în calitate de partener de tehnologie, Banca Națională a României în calitate de partener instituțional și de bănci importante precum Banca Comercială Română, Alpha Bank, Raiffeisen Bank International și OTP Bank. Alături de ei, firma internațională de avocatură CMS și companiile de tehnologie QUALITANCE și ZITEC sunt de asemenea parteneri ai evenimentului, interesați să vadă Open Banking obținând tracțiune în industria financiară. În egală măsură DHL Express România, Mindspace București și Grai Ventures își oferă premisele și serviciile pentru a asigura un hackathon de succes.

Alți parteneri care au contribuit la succesul evenimentului sunt asociații de fintech, comunități de inovare și acceleratoare de startup-uri din Austria (Pioneers, Elevator Lab, Advantage Austria), Republica Cehă (Czech Fintech Association), Ungaria (OTP Lab), România (Techcelerator , InnovX-BCR, Rofin.Tech, Startup Grind București), Bulgaria (Eleven Accelerator, Bulgaria Fintech), Slovacia (Slovak Fintech), cu multe alte comunități și grupuri locale care și-au oferit susținerea pentru eveniment.

Competiția din acest an a demonstrat că inovația în fintech este în continuă creștere. Echipele care au participat la hackathon au avut un nivel ridicat de experiență și o bună înțelegere a pieței, dezvoltând astfel proiecte de calitate în open banking. Acest lucru ne confirmă că investiția continuă și sprijinul oferit de astfel de evenimente și partenerii lor în piață, aduc rezultate pe termen lung. Ne dorim așadar să continuăm investiția în ecosistemul industriei financiare cu inițiative și proiecte similare.”, Cosmin Cosma, CEO al Finqware, inițiatorul acestui eveniment.

Marea finală și gala premiilor Open Banking Hackathon CEE Edition 2021 poate fi vizionată online pe website sau pe Facebook.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Zitec

Lider pe piata IT & Digital Marketing din Romania, cu birouri in Bucuresti si Brasov, Zitec este specializata in dezvoltarea de solutii de afaceri, servicii si produse tehnologice personalizate, precum si... vezi detalii »

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related