OPERA FANtastica prezintă turneul internațional “Romanian Music Journey” la Ateneul Român

OPERA FANtastica prezintă turneul internațional “Romanian Music Journey” la Ateneul Român

Marți, 26 octombrie 2021, ora 19:00, Filarmonica George Enescu și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru cel de-al patrulea concert-conversație pe tema „De ce europenii iubesc muzica românească?” susținut de soprana Rodica VICA, violonista Clara CERNAT și pianistul și compozitorul francez Thierry HUILLET în cadrul turneului internațional “Romanian Music Journey”. Evenimentul este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și va fi prezentat de muzicolog dr. Luminița ARVUNESCU, realizator Radio România Muzical și inițiatoarea întâlnirilor muzicale OPERA FANtastica.

Turneul internațional “Romanian Music Journey” se desfășoară în perioada 19 – 27 octombrie 2021 și este organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Conservatorul de Muzică din Montauban – Franța, Association des Amis de Thierry Huillet din Toulouse, Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Filarmonica George Enescu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Identitatea unei persoane nu este fixată odată pentru totdeauna, ci ea evoluează și corespunde unui „parcurs al vieții”. Plecând de la această frază prin care, în cuvinte puține, se dorește a sublinia esența acestui proiect, programul turneului „Romanian Music Journey” propune pe de o parte o retrospectivă a muzicii clasice românești pentru voce, vioară și pian, încercând să marcheze, în 2021, aniversarea/omagierea unora dintre cei mai importanți compozitori români: George Enescu (140 de ani de la naștere), Eduard Caudella (180 de ani de la naștere), Mihail Jora (130 de ani de la naștere și 50 de ani de la moarte) și Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere), etc. De asemenea, programul turneului e menit să traseze cu succes un arc peste timp și spațiu, să pună în evidență, prin intermediul pieselor muzicale, parcursul vieții românești de la naștere și până la moarte, un parcurs identitar ce pornește de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile distincte ale lui George Enescu și prin măiestria inegalabilă a cântecelor Mariei Tănase și ajungând până la muzica adusă în actualitate de către renumitul compozitor și pianist francez Thierry Huillet, care îndrăgostit de muzica românească a compus în 2019, împreună cu violonista Clara Cernat, soția sa, mai multe Rapsodii pentru vioară și pian pe teme românești. Programul propus de soprana Rodica Vica (pentru voce și pian) se completează atât cu noi aranjamente camerale ale unor piese pentru voce și pian la care se adaugă sunetul complex al viorii, cât și cu Rapsodiile pe teme românești «Valahia Rhapsody» și «Voyage Rhapsody». Aceste ultime două compoziții sunt un omagiu adus marilor lăutari români Grigoraș și Angheluș Dinicu, Costică Pompieru, inegalabilei Maria Tănase și universalei personalități a lui Dimitrie Cantemir, ale cărui teme se împletesc cu temele alese din folclorul românesc: Ciocârlia, Ciuleandra, Ceasornicul, Căruța Poștei, Hora Mărțișorului, pentru a aminti câteva teme mitice ale folclorului românesc ce se împletesc într-o fascinantă spirală.

Programul concertului va cuprinde piese de: Nicolae Lungu (adaptare pentru voce, vioară și pian de Thierry Huillet), Maria Tănase (adaptare pentru voce, vioară și pian de Thierry Huillet), Paul Constantinescu, Mihail Jora, George Stephanescu, Thierry Huillet, Eduard Caudella, Tiberiu Brediceanu, George Enescu, Nicolae Bretan (pe versuri de Mihai Eminescu) și Gherase Dendrino (adaptare pentru voce, vioară și pian de Thierry Huillet).

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea „Seara de operă”: nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de emisiuni în dialog cu personalități artistice dintre cele mai importante: de la Virginia Zeani, Mariana Nicolesco și Nicolae Herlea, până la Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Diana Damrau sau Piotr Beczala. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist muzical român care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin -în 2011 și anii care au urmat- din studioul Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. A inițiat seratele Opera FANtastica în anul 2016 - din dragoste pentru muzica și artiștii de operă - dorindu-și să-i apropie pe cei din urmă de marele public, mai ales pe acei artiști care sunt mai bine cunoscuți peste hotare decât în propria lor țară. Și, le-a adresat - în primul rând, împătimiților de operă, prin chiar ortografierea titlului – Opera FANtastica – Luminița Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artiști și public, în accepțiunea de artiști – capabili să facă din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm ”fantastic” – și de ”Opera –fan” – adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.

Credit foto: Paul Buciuta

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók de la Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone la deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Națională din București, un turneu internațional inovator având-o ca solistă și intitulat JAZZT Vivaldi care comemorează 280 de ani de la dispariția lui Antonio Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu cu premiera românească a oratoriului Strigoii de George Enescu și un turneu internațional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români “Romanian Music Journey”. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna- un proiect multicultural și unic care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă, Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. 

Credit foto: Tony Gigov

Clara CERNAT, violonistă – recunoscută drept ambasadoare a culturii române peste hotare, Clara Cernat s-a născut pe malurile Dunării, la Turnu-Măgurele. Ea s-a afirmat foarte tânără pe plan internațional, imediat după absolvirea Universității de Muzică din București, la clasa reputatului Maestru Stefan Gheorghiu, a fost selectată printre cele «8 Mari Talente ale Europei», ceea ce i-a permis să-și desăvârșească arta interpretativă cu renumitul violonist Tibor Varga. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditorim-ul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris etc. Este des invitată la importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional George Enescu, Croisements (China), Suona Francese (Italia), Sylvanes (Franta), Kings Place Festival (Londra), etc. A înregistrat numeroase discuri cu muzică de Enescu, Bloch, Turina, Porumbescu, Gershwin etc. acestea fiind primite cu entuziast atât de publicul larg, cât și de critica de specialitate. Înregistrările sale video i-au adus milioane de fani în lumea întreaga.

Thierry HUILLET, pianist și compozitor – născut la Toulouse, pe malurile Garonei, cel mai important fluviu al Occitaniei, Thierry Huillet este un muzician cu multiple fațete, care a atins excelența în domeniile creației și interpretării muzicale. Important compozitor francez, cu peste 100 de opusuri, lucrările sale se bucură de mare succes, un exemplu fiind «Micul Prinț» pentru orchestră simfonică a fost interpretat de peste 20 de ori de către : Orchestre National du Capitole de Toulouse (Franța 2019 și 2020), Orchestre du Pays de Béarn (Franța 2019), Orchestre National de Lille (Franța 2021), Orchestra Națională a Patagoniei (Argentina 2019), Orchestra de Cameră din Chișinău (Republica Moldova 2019). Ca pianist, a câștigat Marele Premiu al celebrului «Cleveland International Piano Competition USA», unul din concursurile de «Mare Şlem» ale pianului, dacă l-am compara cu lumea tenisului. Este de asemenea laureat al Concursurilor Internaționale de pian Busoni (Italia) și Tokyo (Japonia). Thierry Huillet a absolvit Conservatorul National Superior din Paris, unde a obținut cele mai înalte distincții la pian și alte discipline muzicale. A cântat pe marile scene ale lumii, în recital și solist cu orchestra, alături de Orchestra de la RAI (Italia), Cleveland Orchestra (SUA), Orchestre de Paris, Koreean Chamber Orchestra etc. Formează împreuna cu soția sa Clara Cernat, un Duo reputat care a concertat pretutindeni, de la Paris la Lima, trecând prin Londra, Madrid, Santiago de Chile, Tokyo și alte mari metropole ale muzicii.

Organizator: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură
Co-finanțat: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Conservatorul de Muzică din Montauban – Franța, Association des Amis de Thierry Huillet din Toulouse, Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Filarmonica George Enescu din București, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca
Parteneri Media Naționali: TVR Internațional, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agerpres, spotmedia, Zile și Nopți, Leviathan, Connect Arts și Emblematic România
Parteneri Media Iași: TVR Iași, Iași Life Tv, Radio România Iași, Suplimentul de Cultură, Curierul de Iași, Bună Ziua Iași, Ask Ofelia și Ceașca de Cultură
Parteneri Media București: Revista Femeia, Revista Univers Psihologic, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Literomania, Ziarul Metropolis, Revista Urbea mea, IQads – SMARK, Jurnalul de Afaceri, Catchy, AgentiadeCarte.ro, InOras.ro, Orasul meu, Ediția de Dimineață, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, PRwave, Bucureștii vechi și noi, București City News, Verbs describe us, 4arte.ro, Onlinegallery.ro, Autentici.info, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Bucharest Cultural Events, Bună dimineața București, EDPost, iTour, Jurnal de București, Femei în tendințe, Promenada Culturală, Le Petit Journal
Parteneri Media Cluj-Napoca: Visit Cluj-Napoca, Radio România Cluj, Cluj 24h, Cluj.com, Clujul Cultural, I like Cluj, Știrile Transilvaniei, Munteanu Recomandă și PMA Invest

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related