Documentare pentru schimbare: cum a fost la atelierul de formare în educație de mediu pentru profesorii din județul Hunedoara și lansarea filmelor pentru proiecții la clasă 

Documentare pentru schimbare: cum a fost la atelierul de formare în educație de mediu pentru profesorii din județul Hunedoara și lansarea filmelor pentru proiecții la clasă 

Un număr de 30 de profesori din localitățile Deva, Șoimuș, Petroșani, Călan și Lupeni s-au înscris la atelierul de formare în educație de mediu prin utilizarea filmului documentar ca instrument educațional din cadrul proiectului Documentare pentru schimbare, derulat de Asociațiile MaiMultVerde și Bloc Zero, cu sprijinul Active Citizens Fund.

Atelierul s-a desfășurat online, în perioada 1-3 noiembrie și a abordat atât cele mai importante problematici de mediu - poluare, schimbări climatice, sustenabilitate, circularitate, politici publice - cât și aspecte legate de educația non-formală și prin film, de utilizarea instrumentelor audiovizuale la clasă.

Trainerii din cadrul atelierului, Roxana Bucată (expert în problematici de mediu) și Anca Caramelea (expert în educație prin film) au discutat cu profesorii despre cum pot aborda cu elevii lor problemele locale de mediu semnalate de aceștia precum: poluarea aerului, colectarea selectivă deficitară, situația de pe Valea Jiului etc. Participanții au primit materiale educaționale care conțin sugestii și metode de includere a tematicilor de mediu atât la gimnaziu, cât și la liceu, atât la materiile proprii (biologie, geografie, istorie, engleză, discipline tehnice, română, discipline socio-umane etc.) cât și la dirigenție. Subiectele care au suscitat cel mai mult interes în rândul participanților au fost cele legate de economia circulară, de dezvoltare durabilă și de tranziția energetică justă.

Unitățile de învățământ partenere ale proiectului Documentare pentru schimbare sunt:

 1. Colegiul Național „Decebal” Deva
 2. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
 3. Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
 4. Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
 5. Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva
 6. Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
 7. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
 8. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
 9. Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” Călan
 10. Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva
 11. Școala Gimnazială Șoimuș

În următoare lunii, peste 240 de proiecții de filme de mediu vor fi organizate în școlile și liceele din proiect, la care vor participa mai mult de 2000 de elevi. 

Documentarele care fac parte din catalogul proiectului sunt disponibile online pe platforma Kinoteca Bloc Zero, împreună cu materialele educaționale dedicate lor și pot fi accesate de către profesorii interesați gratuit, în baza unui cont de utilizator.

Cele 8 filme sunt:

1. Generația Greta (r. Johan Boulanger & Simon Kessler, Franța, 2020)

2. Viața secretă a grădinii (r. Samuel Guiton, Franța, 2017)

3. Roșia Montană - un loc la marginea prăpastiei (r. Fabian Daub, Germania, 2012)

4. Fum și gaze - mușamalizarea schimbărilor climatice (r. Johan Von Mirbach, Germania, 2017)

5. Războinicii verzi: Amenințarea solului (r. Martin Boudot, Franța, 2021)

6. Stăpânii apei (r. Jerome Fritel, Franța, 2019)

7. Polițiștii verzi - Italia: Deșeurile toxice ale mafiei (r. Frederic Cristea, Franța, 2018)

8. Mănâncă, crește, iubește (r. Þórður Jónsson & Heather Millard, Islanda, 2018)

Proiectul Documentare pentru Schimbare utilizează filmul documentar ca instrument educațional, cu scopul de a încuraja adolescenții din județul Hunedoara să conștientizeze problemele de mediu din comunitatea lor și să se implice în rezolvarea lor. În cadrul proiectului cu sloganul "Nu da cu seen problemelor de mediu", tinerii din 11 unități de învățământ din zona municipiului Deva vor aprofunda teme precum ecologia, activismul și drepturile omului și vor descoperi o abordare alternativă și inovatoare, în care proiecțiile de film devin un context în care profesorii și elevii colaborează și învață împreună.

Inițiativa asociațiilor MaiMultVerde și Bloc Zero se desfășoară în perioada iunie 2021 - mai 2022 și este sprijinită de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Proiect derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Bloc Zero, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este mobilizarea tinerilor din școlile și liceele din orașul Deva și Comuna Șoimuș pentru a se poziționa ca actori responsabili și implicați civic, conștienți de problemele comunității din care fac parte.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Parteneri media naționali: IQads, Spotmedia, ȘtiriONG, Greennews.ro, Iqool, Aivimediahub.
Parteneri media locali: KISS FM Deva, Big FM Deva, Hunedoara Liberă, Accent Media.

Programul Active Citizens România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul din Fundația pentru Dezvoltare Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 

Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.

Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.

Metodologiile și modelele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

SectiuneBranded


Related