[Povești de bine] Roxana Dîrvăreanu: Am fost pe santier 4 zile intregi. Am incercat sa fiu de ajutor in orice am putut, de la batut de cuie, infiletat de suruburi pana la urcat pe schele și tencuit ziduri

[Povești de bine] Roxana Dîrvăreanu: Am fost pe santier 4 zile intregi. Am incercat sa fiu de ajutor in orice am putut, de la batut de cuie, infiletat de suruburi pana la urcat pe schele și tencuit ziduri

PR, manager sau CEO, influencer, sportiv sau artist, nu contează foarte mult. Când intri în programul Habitat for Humanity lași totul deoparte, iei mistria și construiești. Chiar dacă nu știi nimic despre construcția unei case, vei învăța. Important e să vrei să ajuți și să oferi timpul și energia ta, spune Roxana Dîrvăreanu, HR specialist & voluntar Habitat for Humanity. Roxana s-a implicat anul acesta in programul de la Cumpana, iar dupa 4 zile intense pe santier, și-a recâștigat încrederea în umanitate.  

Important este că îți dorești să fii aici. Că îți oferi timpul tău. Energia ta. Zambetul și cele două mâini. Chiar dacă sunt ele amândouă stângi, la început. Important este că ești deschis să înveți. Că ești atent la explicațiile constructorilor și receptiv la sfaturile colegilor mai pricepuți. Important este că vrei să ajuți. Cu orice și oricât poți. Si poți. Chiar poți. Așa nepriceput cum te crezi, spune Roxana.

De asta au cel mai mult nevoie cei de la Habitat for Humanity România zilele acestea. De ajutorul și deschiderea oamenilor. Organizația construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse, dar în 2020 și 2021 a fost nevoită să întrerupă activitatea de voluntariat de pe șantiere în mai multe rânduri, din cauza restricțiilor. Acum, asociația lansează un apel către publicul larg, prin noua campanie de strângere de fonduri. Între 2 și 16 decembrie, în parcarea exterioară București Mall – Vitan, oricine poate vizita Casa Niță, un simbol pentru casele a sute de mii de familii din România, care au nevoie de o locuință decentă.

În sprijinul campaniei Habitat for Humanity, vorbim aici la IQads cu voluntarii implicați în programele organizației despre experiența lor pe șantier. A ajuta e un lucru firesc, crede Roxana Dîrvăreanu. Și dacă nu poți construi o casă, poți dona pentru construcția ei. 

 

E firesc sa ajuti

Cunosc de mult timp Habitat for Humanity si programele lor. Prima oara am auzit de ei prin intermediul mass media, mai ales din social media. Ulterior, am aflat cu mare bucurie ca o persoana tare draga mie face parte din echipa Habitat si asa am reusit sa am o viziune ceva mai clara asupra proiectelor pe care le au in desfasurare.

De-a lungul anilor am fost implicata in multe activitati de voluntariat in diferite domenii si sub diferite forme, iar participarea la construirea unor locuinte era pe lista mea de foarte mult timp. Mi se pare un lucru absolut firesc sa ajuti cat mai mai mult, sub orice forma poti, asadar, cand am primit propunerea de a ma implica in programul de la Cumpana, din vara aceasta, am spus “da” fara sa stau nicio secunda de ganduri.

 

Experienta

A fost o experienta minunata de cand am fost sunata cu propunerea si pana am plecat de la Cumpana. Am fost pe santier 4 zile intregi. In aceste 4 zile mi-am dat seama cât e de fain să construiești. Si nu doar casa. Cât e de fain să construiești relații cu oameni frumoși. Cu oameni care au pus viața lor pe hold pentru 5 zile pentru a veni să planteze rădăcinile altor vieti. Oameni care au stat departe de familiile lor pentru a da aripi altor familii. Pentru a le ajuta să rămână împreună. Oameni care au dat aerul conditionat din birou ca să stea ore întregi pe acoperiș într-o caniculă infernală. Oameni care au renunțat la costum și tocuri și au trecut la casca și manuși de protecție. Puțin a contat că ești sales, PR, director general, manager sau CEO. A contat doar că ești aici, dornic să ajuți.

Iar eu am incercat sa fiu de ajutor in orice am putut, de la batut de cuie, infiletat de suruburi pana la urcat pe schele, tencuit ziduri, dat cu mistia, aplicat de glet, varuit.

 

Important e sa iti oferi timpul si energia

Am plecat in aceasta experienta incredibil de entuzismata si de dornica sa dau tot ce am mai bun din mine. Si am simtiti ca nici nu a fost nevoie de mai mult. Nu conteaza că nu ai mai construit case înainte. Că nu ai mai ținut în viața ta în mână o mistrie sau că nu știi să folosești o circulară. Sau că nici nu ai habar ce e aia, actually.

Important este că îți dorești să fii aici. Că îți oferi timpul tău. Energia ta. Zambetul și cele două mâini. Chiar dacă sunt ele amândouă stângi, la început. Important este că ești deschis să înveți. Că ești atent la explicațiile constructorilor și receptiv la sfaturile colegilor mai pricepuți. Important este că vrei să ajuți. Cu orice și oricât poți. Si poți. Chiar poți. Așa nepriceput cum te crezi. Si așa lipsit de experiența cum te știi. Este incredibil câtă nevoie este de tine aici. Să ajuți să construiești nu doar o casă. Ci un viitor.

 

Cea mai grea parte. Și cea mai frumoasă

Probabil ca partea cea mai grea a fost lupta cu canicula. A fost o saptamana tare tare calduroasa si a fost o provocare sa reusim sa stam in soare atata timp, dar echipa Habitat a avut grija sa lase asta sa devina o povara pentru noi. Am avut in permanenta apa si sucuri la dispozitie, ca sa nu mai zic de rasfatul zilnic cu pepeni si inghetata.

Cea mai frumoasa parte a fost, fara niciun dubiu, faptul ca am cunoscut niste oameni incredibil de frumosi si de dornici sa faca bine.

 

Concluzii

Ca absolut orice este posibil in viata iar acesta este secretul succesului: oamenii minunați. Așa s-au construit 2 locuințe în 5 zile. Cu o echipă fantastică. Cu enorm de multă (bună)voință. Cu un bun simț incredibil. Cu ambiție și determinare. Cu mii de zâmbete. Cu multă căldură. Cu cisterne întregi de apă și multe fructe. Cu îmbrățișări sincere și lacrimi de fericire. Cu emoții. Cu încrederea în umanitate recâștigată.  

 

Ce ai descoperit 

Mi-am dat seama ca exista o “prima data” pentru orice si daca esti dispus sa inveti, poti face absolut orice iti propui. Mi s-a demonstrate, din nou, ca nu exista “nu pot” si cred ca mi-am dat seama ca sunt un pic mai puternica decat ma vedeam.

 

Spiritul de voluntariat

Este incredibil de important sa ajuti. Nu sunt eu in masura sa dau sfaturi, dar cred ca spiritul acesta de voluntariat, dorinta de a face bine, de a da altora, de a ajuta, ar trebui sa fie in fiecare dintre noi, sa vina din sfletul fiecaruia. Mi-ar placea sa cred ca odata ce ne dam seama cat suntem de norocosi si de fericiti cu tot ce avem, ca suntem sanatosi si in putere, sa dorim sa folosim aceste avantaje si in folosul celor mai putin norocosi decat noi. Doar impreuna putem construi o lume mai buna, o lume mai fericita. Acesta este forta noastra: unitatea si munca in echipa.  

 

Ce e important de stiut despre programul Habitat for Humanity

Ca se poate. Orice se poate. Daca li se pare ca un program Habitat este prea “indraznet” sa fie convinsi ca se va realiza. Oamenii de la Habitat si toti cei care se implica in aceste programe pot face imposibilul sa devina posibil.

 

Cum pot fi convinsi oamenii sa se implice

Poate o prezentare mai detaliata a cazurilor sociale, a problemelor pe care le au unii oameni, a dificultatilor prin care trec unele comunitati. Romanii sunt receptivi la durerea semenilor si cred ca implicarea este mai mare cu cat vizibilitatea asupra problemelor este mai mare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Pozitii

Sectiune



Branded


Related