Castelul vinului, al poveștilor și al voii bune. Jidvei creează în inima Transilvaniei un spațiu de celebrare a bucuriilor vieții

Castelul vinului, al poveștilor și al voii bune. Jidvei creează în inima Transilvaniei un spațiu de celebrare a bucuriilor vieții

În lumea agitată, cinică și obosită a lui 2021, unele lucruri par că sunt pe cale de dispariție. Anumita frumusețe a unor locuri speciale, privilegiul unor întâlniri cu oameni care te inspiră, starea de poveste. În fuga continuă în care trăim, uităm să ne oprim, să respirăm și să ne bucurăm. Sau să petrecem cu adevărat. În centrul Transilvaniei, în podișul Târnavelor, Jidvei a creat un spațiu care să amintească oamenilor de bucuriile simple ale vieții. Până la urmă, fericirea nu are nevoie de multe: un vin bun, oameni dragi în jurul unei mese gustoase și povești de petrecut ziua și noaptea. Castelul Bethlen-Haller e inima brandului Jidvei pentru că păstrează, ca și compania, acel sentiment de comuniune autentică a unei afaceri de familie. O vizită la castel, acompaniată de o degustare de vinuri și o plimbare pe domeniu, te duc într-o altă lume. O lume în care gusturile și aromele sunt simple și intense și unde mai e loc de încântare și voie bună. 

 

O comunitate și 500 de ani de povești

Jidvei e o companie mare care are în centru un lucru foarte important și destul de rar: sentimentul de apartenență și comunitate. Apartenență la istoria și tradițiile regiunii din care provine și comunitatea oamenilor din jurul companiei. Cel mai important producător de vinuri din România, cea mai mare plantație viticolă cu proprietar unic din Europa, cu o suprafață de 2.500 de hectare de viță-de-vie, Jidvei este, înainte de toate, o afacere de familie.

Iar asta se vede cel mai bine la Castelul Bethlen-Haller, emblema brandului. Castelul cu o istorie de 500 de ani a fost restaurat cu o mare atenție la detalii, reușind să păstreze cel mai bun echilibru între atmosfera istorică, de poveste, și nevoile și confortul prezentului. El poate fi vizitat, oferă posibilități de cazare, degustări de vinuri și preparate culinare tradiționale pregătite cu ingrediente proaspete din ferma proprie, oferind o experiență autentică, unică.

Dincolo de frumusețea peisajelor din jur și a unei stări privilegiate - aceea de a experimenta atmosfera unui castel cu o istorie de 500 de ani, descoperi aici un alt fel de timp. Un timp blând în care te poți bucura de tot ceea ce e simplu și bun. Un fel de rezervație naturală a unui ”timp special” care să le amintească oamenilor alergați din prezent că timpul nu doar trece, dar se și petrece. 

De altfel, în cadrul unei degustări de vinuri în pivnița castelului, Ioan Buia, enologul-şef al Grupului Jidvei, a surprins cel mai bine spiritul locului. 

”Vinul e o poveste. Un mod de explorare și de cunoaștere, o lume care se cere descoperită. Vinul e un fel de a ști să te bucuri de viață. E un produs nobil, dar care poate fi descoperit de orice om. Vinul e alături de oameni când se simt bine”, a spus Ioan Buia. 

 

Spre pivniță, pe scările din 1560

Castelul are la bază o dezvoltare sustenabilă de oenotursim. Este înconjurat de plantațiile de viță de vie, are o fermă proprie cu legume și animale și oferă o experiență completă - de la degustare de vinuri, la mese bogate și posibilitatea de a înnopta pe domeniu. În turnurile castelului au fost amenajate patru camere pentru cazare și alte șapte au fost construite pentru cazarea oaspeților, precum și o terasă acoperită. 

Pentru că ne place să primim oaspeți, îi așteptăm cu multă bucurie, dar și cu mâncăruri pline de savoare pregătite după vechi rețete transilvane și, desigur, cu vinuri alese. Și ne mai place și să le spunem povești cu și despre vin, invitându-i să se lase învăluiți de tihna care domnește peste tot și să ne descopere. Să descopere locurile, oamenii, vinul. Vor ajunge să afle că, la noi, bucuria vine de la oameni și oamenii vin cu povești, spun gazdele Jidvei. 

Restaurarea lui a început în 2003 și a constituit un proces ambițios și complex. Renovarea s-a făcut cu multă atenție la detaliile medievale, încercând să păstreze cât mai mult din simbolurile clădirii. Blazonul familiei Bethlen, de exemplu, găsit spart pe marginea râului Târnava Mică, a fost restaurat și acum poate fi văzut încastrat pe vechea poartă de intrare în Castel. Așa cum pot fi văzute scările care duc în pivniță și care datează din 1560 sau scara din lemn de stejar, construită într-o spirală perfectă, colecția de ceasuri țărănești și pendule sau suprafața cu parchetul original din lemn de stejar.

 

De la Matei Corvin la comunism până în prezent

Trecutul tumultos al castelului spune o mare parte din istoria României: castelul a fost moștenit, donat, pierdut la cărți, confiscat de autorități, răscumparat și renovat, având peste 45 de proprietari. Legendele locului pornesc din vremea lui Matei Corvin, care i-a dăruit domnitorului Ștefan cel Mare cetatea împreună cu o plantație de viță-de-vie în satul Velț. Castelul Bethlen-Haller a fost construit de tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 – 1624 în stil renascentist, și a fost gândit ca un castel de vânătoare și agrement. 

Unul din cele mai negre capitole din istoria lui a avut loc în perioada comunistă, când castelul a aparținut I.A.S. Jidvei, devenind o secție de șampanizare și spațiu de locuit pentru muncitori. Castelul a suferit atunci o perioadă de degradare, multe lucruri valoroase fiind distruse atunci, inclusiv parchetul vechi de sute de ani cu care s-a făcut focul. După 1989, familia Haller a revendicat castelul, iar ultimul său descendent l-a vândut familiei Necșulescu. 

Familia Necșulescu a restaurat Castelul Bethlen-Haller, cu o mare atenție la detalii și atmosfera istorică, și l-a transformat într-un spațiu de întâlnire, explorare și poveste. 

 

Cramele

Castelul este înconjurat de plantațiile de viță de vie și se află aproape de cramele de la Jidvei și de la Tăuni. Înființată în 2014, crama Tăuni este o construcție unică și arată cel mai bine modul de dezvoltare durabilă a companiei. Crama folosește energia gravitațională, funcționând pe principiul vaselor comunicante și asigurând o intervenție minimă în procesul de vinificație.

Cele patru crame ale companiei au o capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri. De altfel, cu peste 70 de titluri în portofoliul, Jidvei are una dintre cele mai diversificate oferte de produse pe piața din România, variind de la vinuri liniștite la vinuri spumante, vinars și must.

În 2011, Jidvei a lansat un vin cu adevărat special, care se obține în anii cu recoltă excepțională. Eiswein este un vin desert prețios obținut din struguri recoltați la începutul iernii și doar dacă se împlinesc anumite condiții de temperatură în mai multe zile consecutive. 

În 2012, compania a lansat cele două game de vinuri superpremium: Mysterium și Owner’s Choice - Ana și Maria. 

Portofoliul Jidvei nu este doar divers, ci și multi-premiat. Vinurile Jidvei au obținut peste 500 de medalii la competițiile internaționale de profil. În 2019, Owner's Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Fetească Regală 2009 au fost singurele vinuri din România distinse cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles.

În cadrul degustărilor care au loc la castel pot fi explorate toate vinurile alese ale companiei. O vizită la castel e o redescoperire a gusturilor și a răgazului, dar și un mod de a vedea compania Jidvei prin lucrurile care o definesc cel mai bine: regiunea în care își are rădăcinile, comunitatea oamenilor din zonă și spiritul ei, care sărbătorește bucuria întâlnirilor dintre oameni. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related