Dubokaj & Lee Scratch Perry - Mountainwater, un parteneriat dintre Elveția, Jamaica și România

Dubokaj & Lee Scratch Perry - Mountainwater, un parteneriat dintre Elveția, Jamaica și România
Dubokaj și Lee Scratch Perry în 2017, în Laboratorul secret din Alpii elvețieni

“Alpine love
Alpine dub“
Lee Scratch Perry către Dubokaj

"Aș dori să încep prin a spune că am fost șocat de pierderea unei ființe umane foarte speciale! Mai mult decât orice, Lee Scratch Perry a făcut această lume mai colorată și mai suportabilă prin arta lui. Era în același timp suprarealist și magic! Am avut șansa să petrec ceva timp cu el – am făcut muzică împreună – și a fost unul dintre cele mai fericite lucruri care mi s-au întâmplat! 

După cum a vrut soarta, sesiunea de masterizare pentru acest album a fost programată pentru luni, 30 august! Cu o săptămână înainte, vorbeam cu soția lui despre posibilitatea să ne revedem cu Lee pentru a putea asculta versiunea finală a acestui disc. Când am auzit despre moartea lui a fost o lovitură teribilă. 

Voi păstra dragi amintirile acestei sesiuni în inima și mintea mea. Lee Scratch Perry, acest album nu ar fi posibil fără bunătatea și generozitatea ta. Muzica mea nu ar fi ceea ce este fără tine. Odihnește-te în Dub, dragă Upsetter!"
Dubokaj

Mouthwatering Records cu sediul în Elveția, în parteneriat cu platforma și labelul The Sound of Art to Come din Transilvania prezintă cu mândrie Dubokaj & Lee Scratch Perry – Mountainwater.

Ecourile Alpilor elvețieni sunt traduse sonor de specialistul de muzică electronică Dubokaj într-o sesiune cu regretata legenda jamaicană, Lee Scratch Perry cunoscut și ca the Mighty Upsetter. Daniel Jakob alias Dubokaj și Dejot, și jumătate din Filewile este un artist și producător care colaborează cu artiști de muzică dub și hip-hop din întreaga lume: Fortune Shumba, Mike Ladd, Pressure Drop și Dawn Penn. De-a lungul anilor, el a scos în mod constant cântece, remixuri și albume extrem de personale la propria sa casă de discuri, Mouthwatering Records. De asemenea, a realizat și coloane sonore de film, precum Das Fräulein, Slumming, On The Line, Der Kameramörder.

Dubokaj are o paletă de inspirații muzicale foarte sănătoase, de la albume clasice, precum Revolution Dub și Return Of The Super Ape de Lee Scratch Perry, King Tubby Meets The Upsetter At The Grassroots of Dub, Augustus Pablo și Scientist Meets The Space Invaders și până la mutațiile moderne ale muzicii dub, cum ar fi Rhythm & Sound, Burial, The Bug, Deadbeat, Disrupt, artiști și case de discuri contemporane abstracte precum Seekersinternational, Equiknoxx și Bokeh Versions. După ce a asimilat o doză sănătoasă de albume de field recordings precum Fog Horns de Félix Blume și cărți conceptuale precum Unsound: Undead și Dub: Soundscapes and Shattered Songs in Jamaican Reggae de Michael E. Veal, în 2016, Daniel a început să experimenteze cu propriul său sunet pe care l-a numit Alpine Dub. Este un amestec de muzică de sintetizator, înregistrări în aer liber și sunete natural, toate traduse în muzică electronică.

Proiectul Daydreamflix poate fi descrie ca și magie sonoră/ tehnologică pură, capturată în munții elvețieni, printr-o sesiune înregistrată cu câțiva ani în urmă, la casa lui Lee Scratch Perry și Mireille Perry, unde se afla Laboratorul secret al lui Pipecock Jackson (o altă poreclă a artistului jamaican). Ceea ce ar fi putut fi un dialog muzical între generații de producători de dub s-a transformat într-un Paradis 3D precum un portal între Elveția și Jamaica.

Colaj de Cristiana Bucureci

Mountainwater, primul single din proiect, începe cu un strigăt al lui Lee Scratch Perry către casa de discuri co-fondată de Dubokaj, la care și-a lansat albumele anterioare, Mouthwatering Records, dar greșind primul cuvânt și transformându-l în Mountainwater Records, o poezie grozavă ca și start! Înregistrările de tip field recordings surprind sunetul trântit al ușii Laboratorului secret din munții Alpi. Conceptul albumului Daydreamflix este despre momentele de tranziție dintre tărâmul virtual către realitate și înapoi în fața televizorului sau monitorului.

Riff-urile de sintezator de pe single-ul Mountainwater acționează ca niște uși: ele urmăresc modul în care pornim și oprim computerele și laptopurile, dar sentimentul principal este că de fapt facem naveta între natură, munții elvețieni și apoi către un spațiu interior. Poate ne aflăm în fața unui ecran și urmărim ceva pe Daydreamflix, canalul suprarealist al lui Dubokaj și Lee Scratch Perry. Acesta ar putea fi ultimul episod din Black Mirror.

"Sesiunea cu Lee a fost o experiență intensă, înflăcărată și suprarealistă. Pe de altă parte, momentele în care fac field recordings sunt foarte meditative și personale. Când le înregistrez, călătoresc mereu singur și drept urmare, sunt infuzate cu amintirile mele și cu ceea ce am simțit în acel moment. 

Jam sesion-ul cu Lee Scratch Perry a rămas pentru mine drag foarte mult timp! Am fost atât de profund afectat de asta încât am început să aud și să văd lumea diferit. Mago, basistul meu, care m-a ajutat la înregistrarea sesiunii, m-a sunat a doua zi și mi-a spus că în timpul petrecut cu Lee Scratch Perry a simțit că i-a fost adăugată o extensie la sinapsele sale; și că această extensie a adăugat ceva frumos și prețios experienței de viață. Este ca și cum doar fiind în preajma lui Lee Perry ți-a fost instalată o actualizare, precum un plugin care te face să te simți mai pozitiv în ceea ce privește totul."
Dubokaj

Toate colajele care ilustrează albumul Daydreamflix sunt realizate de Cristiana Bucureci, care este o artistă de colaje din România. Cristiana a debutat cu arta colajului în 2012, cu seria Loud Blood Youth, în colaborare cu o trupă locală de electro-fusion. Pentru proiect ea a ilustrat 13 piese din mixtape-ul trupei. Colajele ei sunt pașaportul către o dimensiune futurist-decorativă, fiind realizate în tehnici mixte, atât digitale, cât și cut & paste, cu foarfeca sau cutterul. Artista a expus la Tel Aviv, la Romanian Design Week, la București, la Timișoara, Cluj și Iași. 

Mouthwatering Records este o casă independentă de discuri, management și dezvoltare artistică cu sediul în Elveția, care lansează o varietate de stiluri, de la Hip Hop la Dub House, de la Breakbeat la Soul-Jazz, cu cel puțin un picior pe ringul de dans. Labelul este condus de Andreas Ryser și Daniel Jakob.

The Sound of Art to Come Records este o platformă și o casă de discuri din Transilvania, un cămin pentru exploratorii din muzica Dub, Electronică și Experimentală din întreaga lume. Din adâncul inimii Munților Carpați, SoAC transmite, organizează, colează și remixează muzică dub, dancehall și industrială inspirată de coloanele sonore ale filmelor horror.

Taguri: #dubokaj #leescratchperry #leeperry #theupsetter #mountainwater #dubmountains #daydreamflix #mouthwateringrecords #soundofarttocome #collage #fieldrecordings #dubmusic

#leescratchperry #leeperry #centraldubs

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related