Dubokaj & Lee Scratch Perry – Daydreamflix LP, un parteneriat dintre Elveția, Jamaica și România

Dubokaj & Lee Scratch Perry – Daydreamflix LP, un parteneriat dintre Elveția, Jamaica și România

“Alpine love
Alpine dub“
Lee Scratch Perry to Dubokaj

SmartlinkSpotifyApple MusicDeezer, BandcampYoutube MusicTidalAmazon Music.

Mouthwatering Records cu sediul în Elveția, în parteneriat cu platforma și labelul The Sound of Art to Come din Transilvania prezintă cu mândrie Dubokaj & Lee Scratch Perry – Daydreamflix LP. Lansat acum digital și pe vinil la vară.

Pre-comandă online.

„Sunt șocat de pierderea unei ființe umane foarte speciale! Lee Scratch Perry a făcut această lume mai colorată și mai benignă prin suprarealism și magie! Am avut șansa să petrec ceva timp cu el, am făcut muzică și a fost unul dintre cele mai fericite lucruri care mi s-au întâmplat în viață!”, Dubokaj. 

Imaginați-vă o combinație muzicală ruptă din Rai: Dubokaj & Lee Scratch Perry, LP-ul Daydreamflix, o ciocnire sonică în Alpii elvețieni. Acesta este soundul de Dub Alpin cu niște dragoste de la Lee $cratch Perry: muzică ecologică pentru toate generațiile după carantine din pandemie. Călătoria Daydreamflix oferă o evadare din nebunie în texturi electronice de artă dub în stare pură. 

Această înregistrare este precum o hartă, un jurnal abstract, precum primul meu album, Alpine Dub, dar mult mai plină de istorie și mai stratificată. Când oamenii îl vor asculta, sper că vor fi transportați într-un loc mai bun.”, Dubokaj.

Ecourile Alpilor elvețieni sunt traduse sonor de specialistul de muzică electronică Dubokaj într-o sesiune cu legenda jamaicană, Lee Scratch Perry cunoscut și ca the Mighty Upsetter. Daniel Jakob alias Dubokaj și Dejot, și jumătate din Filewile este un artist și producător care colaborează cu artiști de muzică dub și hip-hop din întreaga lume: Fortune Shumba, Mike Ladd, Pressure Drop și Dawn Penn. De-a lungul anilor, el a scos în mod constant cântece, remixuri și albume extrem de personale la propria sa casă de discuri, Mouthwatering Records. De asemenea, a realizat și coloane sonore de film, precum Das Fräulein, Slumming, On The Line, Der Kameramörder.

Dubokaj are o paletă de inspirații muzicale foarte sănătoase, de la albume clasice, precum Revolution Dub și Return Of The Super Ape de Lee Scratch Perry, King Tubby Meets The Upsetter At The Grassroots of Dub, Augustus Pablo și Scientist Meets The Space Invaders și până la mutațiile moderne ale muzicii dub, cum ar fi Rhythm & Sound, Burial, The Bug, Deadbeat, Disrupt, artiști și case de discuri contemporane abstracte precum Seekersinternational, Equiknoxx și Bokeh Versions. După ce a asimilat o doză sănătoasă de albume de field recordings precum Fog Horns de Félix Blume și cărți conceptuale precum Unsound: Undead și Dub: Soundscapes and Shattered Songs in Jamaican Reggae de Michael E. Veal, în 2016, Daniel a început să experimenteze cu propriul său sunet pe care l-a numit Alpine Dub. Este un amestec de muzică de sintetizator, înregistrări în aer liber și sunete natural, toate traduse în muzică electronică.

Crearea de versiuni mă ajută să ajung la miezul unui cântec. Când atenția este pe butoane și sunt în studio concentrat pe muzică, nu mă las distras de forma vizuală a undelor sonore afișate pe ecran; ca urmare, intru cu adevărat în „țesătura” sunetului. Este un lux să trec prin atâtea procese și este foarte mare consumator de timp, dar cred că, la sfârșitul zilei, este singurul lucru care contează și sunt mulțumit de melodii.”, Dubokaj.

Proiectul Daydreamflix poate fi descrie ca și magie sonoră/ tehnologică pură, capturată în munții elvețieni, printr-o sesiune înregistrată cu câțiva ani în urmă, la casa lui Lee Scratch Perry și Mireille Perry, unde se afla Laboratorul secret al lui Pipecock Jackson (o altă poreclă a artistului jamaican). Ceea ce ar fi putut fi un dialog muzical între generații de producători de dub s-a transformat într-un Paradis 3D precum un portal între Elveția și Jamaica. 

La fel ca Salvador Dali și Louis Bunuel care au colaborat la Câinele Andaluz, Dubokaj și Lee Scratch Perry folosesc tehnologia, sintetizatoare, înregistrări în natură și poezie magică dub pentru a-și crea propria lume: Daydreamflix.

Muzica Dub ca formă de artă, știința și filozofie îl inspiră pe Dubokaj să exprime esența sunetului fără a imita forma rădăcinilor jamaicane. El decupează și lipește, se joacă cu tempo-uri oscilante, uneori într-o singură melodie, cu juxtapunerea unor medii naturale și sunete din studio. Ocazional, chiar auto-tunează vocea lui L$P, creând rezultate minunat de perturbatoare. Se poate simți, chiar în țesutul acestor cântece, că această sesiune a fost mai degrabă un meci de tenis cu un strop de balet, mai degrabă decât o ciocnire sonoră tipică tradiției jamaicane, în care fiecare aruncă cele mai bune cântece unul asupra celuilalt. Dacă Lee Perry ar fi realizat coloana sonoră a unei piese de dans contemporan, Daydreamflix este cea mai apropiată demonstrație.

„Mago, basistul meu a înregistrat sesiunea și m-a sunat a doua zi, mi-a spus că petrecând timpul cu Lee Scratch Perry a simțit că și-a adăugat o extensie la sinapse, precum un plugin și că aceasta a adăugat ceva frumos și prețios experienței sale de viață. Este ca și cum doar fiind în preajma legendei jamaicane te simți mai pozitiv în ceea ce privește totul.”, Dubokaj.

„Am decis să numesc albumul Daydreamflix, pentru că anul în care l-am realizat, primul an de Covid, m-am trezit oscilând între lumile Netflix și natură. Din cauza tuturor blocajelor, fiecare zi a început să pară la fel și am început să-mi pierd orientarea în timp. Într-un fel, această înregistrare a fost călătoria mea înapoi la realitate. Prin acest proces mi-am recuperat amintirile și mi-am creat această nouă hartă psihică personală. 

Muzica are această putere unică de a conecta diferite momente și locuri și a ne da continuitate, dar nu neapărat într-un mod liniar. Este, de asemenea, modalitatea perfectă de a modela viitorul posibil. Când oamenii vor asculta albumul, sper că vor avea impresia că sunt sus în munții elvețieni, mergând cu Dubokaj, respirând aer alpin curat; și, deși s-ar putea să nu știe încă, sunt pe drumul către laboratorul secret al lui Lee Scratch Perry.",Dubokaj.

Toate colajele care ilustrează albumul Daydreamflix sunt realizate de Cristiana Bucureci, care este o artistă de colaje din România. Cristiana a debutat cu arta colajului în 2012, cu seria Loud Blood Youth, în colaborare cu o trupă locală de electro-fusion. Pentru proiect ea a ilustrat 13 piese din mixtape-ul trupei. Colajele ei sunt pașaportul către o dimensiune futurist-decorativă, fiind realizate în tehnici mixte, atât digitale, cât și cut & paste, cu foarfeca sau cutterul. Artista a expus la Tel Aviv, la Romanian Design Week, la București, la Timișoara, Cluj și Iași. 

Mouthwatering Records este o casă independentă de discuri, management și dezvoltare artistică cu sediul în Elveția, care lansează o varietate de stiluri, de la Hip Hop la Dub House, de la Breakbeat la Soul-Jazz, cu cel puțin un picior pe ringul de dans. Labelul este condus de Andreas Ryser și Daniel Jakob.

The Sound of Art to Come Records este o platformă și o casă de discuri din Transilvania, un cămin pentru exploratorii din muzica Dub, Electronică și Experimentală din întreaga lume. Din adâncul inimii Munților Carpați, SoAC transmite, organizează, colează și remixează muzică dub, dancehall și industrială inspirată de coloanele sonore ale filmelor horror.

Tags: #dubokaj #leescratchperry #leeperry #theupsetter #mountainwater #dubmountains #daydreamflix #mouthwateringrecords #soundofarttocome

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related