Colaborarea dintre Elveția, Jamaica, România și Mozambic – Dubokaj & Lee Scratch Perry

Colaborarea dintre Elveția, Jamaica, România și Mozambic – Dubokaj & Lee Scratch Perry

Dubokaj & Lee Scratch Perry – Dubmarine (phrex Remix)
SpotifyApple Music, Bandcamp, DeezerYouTube Music, TidalAmazon Music

Dubokaj & Lee Scratch Perry – Mountainwater (OXIDIX Remix)
Spotify,  Apple Music, BandcampDeezer, YouTube Music, TidalAmazon Music.

Dubokaj & Lee Scratch Perry – Dub Breeze (Nandele Mapiko Remix)
SmartlinkSpotifyApple MusicBandcampDeezerYouTube MusicTidalAmazon Music.

Mouthwatering Records din Elveția, în parteneriat cu platforma și casa de discuri din Transilvania The Sound of Art to Come, prezintă cu mândrie ultimele trei remixuri de pe albumul Daydreamflix al lui Dubokaj și Lee Scratch Perry – phrex și OXIDIX din Elveția și Nandele din Mozambic.

Dubmarine este despre geneza muzicală, în timp ce Lee Scratch Perry invocă reggae-ul jamaican, Dubokaj sugerează cu propriul său arsenal un Univers sonor european. Melodia este o piesă de dans ambientală, cu sintetizatoare în locul alamurilor tipice genului. phrex preia vibrația ambientală originală și dublează ritmul instrumentalului. Tobele devin mai tribale și se adaugă și niște techno hipnotic.

phrex este un DJ și producător din Elveția explorator care lansează sub multe pseudonime, dar găsește adesea o modalitate de prezenta un anumit vibe electronic. phrex este fondatorul și organizatorul sesiunilor și casei de discuri dubtopia soundsystem. El organizează și klubtopia, identificând triburile recente de house și techno cu midilux, unde organizează o scenă ambient și drone. phrex lucrează și la Radio Bollwerk. Artistul lansează în mod constant discuri din 2014 și contribuie la scena berneză și la comunitatea de muzică dance a Elveției.

phrex a început cu dubstep, apoi s-a orientat către tot felul de stiluri de bass. Experimentează cu drone, dar și cu pop edits. Fundalul lui phex este scena skinhead antirasistă a petrecerilor timpurii reggae, rocksteady, ska și soul nordic. Dubtopia este o sesiune de soundsystem cu difuzoare mari, mult bass, vibrații, dubplates și o comunitate foarte conștientă și diversă. Ele combină roots, dub, stepper și apoi muzică modernă, centrată pe bass, care se învârte în jurul dubstep-ului. Dubotopia a adus în Elveția legende precum Mala, VIVEK, Commodo, Dubkasm, Kahn, Sicaria Sound, Digital Steppaz Soundsystem și Pinch.

În calitate de raver, dj și curator, el este întotdeauna pregătit de petrecere dacă mentalitățile se potrivesc, sistemul de sunet este bun și vibrația este potrivită.

Mountainwater a fost single-ul de debut din LP-ul Daydreamflix. Cântecul începe cu un strigăt Lee $cratch Perry către casa de discuri co-fondată de Dubokaj și unde își lansează local albumele, Mouthwatering Records, autorul recitand greșit Mountainwater Records.

OXIDIX duce imnul Alpine Dub într-o dimensiune electrorganica în care calitatea ambientală a cântecului este îmbunătățită și simți că te-ai conectat la sunetul unei cascade care aruncă valuri sintezate colorate. Înregistrările de teren/ fieldrecordings, care surprind sunetul trântirii ușii laboratorului secret și călătoria din tărâmul virtual în realitate sunt accentuate și intri într-o stare de vis. Riff-urile de sintetizatoare de pe Mountainwater, care acționeaza ca niște uși, sunt acum valuri de apă si se transforma in muzica sferelor: ele urmăresc natura din munții elvețieni și spațiul din interiorul capului ascultatorului.

„Când am auzit pentru prima dată piesa lui Dubokaj cu Lee Scratch Perry „Mountainwater”, am fost incredibil de impresionat. M-au inspirat mai ales sintetizatoarele recurente împreună cu vocea mistică a lui Lee Perry. Faptul că acum mi s-a oferit ocazia să-l remixez este o mare onoare pentru mine și mă umple de mândrie. În versiunea mea, am mărit tempo-ul cu aproape 20 bpm și am creat o atmosferă șamanică tipică OXIDIX în jurul vocii lui Lee Perry. Rezultatul este o piesă downtempo caldă și organică, care este însoțită de un Hang original înregistrat aici in Berna (handpan). Fluxul este întrerupt doar de trântirea ușii lui Lee, care te scoate pentru scurt timp din călătoria de vis înapoi în realitate. În visul meu, Lee „Scratch” Perry se așează confortabil într-un fotoliu mare și roșu pentru a asculta remixul, aprinde o lumânare magică și fumează un spliff frumos, înainte să închidă ochii și să se dedice complet călătoriei.”, OXIDIX.

Manuel Tröhler aka OXIDIX este un DJ, turntablist, remixer și producător din capitala Elveției, Berna. Cunoscut pentru abilitățile sale de DJ și MC pentru diferite formații de hip hop, world music și electronic, OXIDIX poate fi întotdeauna găsit an de an pe tot felul de scene. În 2010, a încheiat un turneu elvețian de doi ani cu rapperul și beatboxerul STEFF LA CHEFFE. Inspirat și stimulat de o călătorie de 19 luni prin Asia, Africa și America de Sud în 2012 și 2013, OXIDIX s-a dezvoltat constant. Cu DJ-urile seturile sale mereu surprinzătoare, proiectul său live electro THE LUGUBRIOUS și colaborarea cu multi-premiatul rapper din Basel LA NEFERA, producătorul și DJ-ul a reușit să demonstreze cât de versatil și promițător este munca lui în live și domenii de productie.

Compozițiile proprii ale lui OXIDIX se mișcă undeva între downtempo, electronic și hip hop. Muzica sa îmbină ritmurile, melodiile și mitologiile diferitelor continente cu sunetele pădurii, ciripitul greierilor, pietrele care picură și frunzele trosnitoare. Texturile organice se împletesc lin cu o estetică modernă a sunetului electronic si creeaza un peisaj de vis plin de profunzime si misticism. Pentru iubitorii muzicii lui El Búho, Nicola Cruz, Mose și Yeahman. OXIDIX a participat la următoarele proiecte muzicale: Steff la Cheffe, The Lugubrious, La Nefera, The Phanamanation, Dopestum, Churchhill, Sa Mood și altele.

Dub Breeze de la Dubokaj & Lee Scratch Perry este o melodie frenetică pentru ringul de dans, cu un ritm constant in stilul motorik. În timp ce Lee Scratch Perry șoptește autotunat ne conducânduce ca un șaman în afara clubului în mijlocul naturii. Folosirea reverb-ului și a delay-urilor, plus feedback-ul, sunt pură energie care ne transportă într-o altă dimensiune în care oamenii sunt amfibieni, dansând împreună într-un ocean de culori învolburate.

Nandele Mapiko duce melodia într-o direcție relaxată, păstrând tempo-ul și ajustând cu sintetizatoare și voce. Puteți simți că producătorul din Mozambic iubeste psihedelicul și transformă Dub-ul alpin al lui Dubokaj într-un dans din afara acestui Univers în afrofuturism.

Nandele din Mozambic este unul dintre cei mai inovatori producători, producători și DJ care provin din Africa. El este în fruntea scenei muzicale alternative cu amestecul său de instrumentale boombap, dubstep, trap, ritmuri hip-hop psihedelice și ritmurile makonde din nordul Mozambicului. Fiul primului director de culoare al Radioului Național Mozambican după independența țării, din familie își obține experiența muzicală ascultând de la o vârstă fragedă un vast catalog muzical de la Michael Jackson la Fela Kuti, de la Kanda Bongo Man la Santana și Marvin Gaye, pe care îl încorporează în productiile sale.

Un producător și compozitor prolific, Nandele a scris muzică pentru spectacole de dans contemporan, filme și are o serie de trupe, inclusiv: Cantinho das Cores, The Mute Band (care a câștigat cea mai bună trupă nouă la Mozambican Music Awards în 2016) și Azagaia & Os Cortadores da Lenha. A colaborat cu artiști precum Felix Laband (RSA), Dion Monti (CHF), Symbiz (DEU) și Boogz Brown (REU).

Nandele este, de asemenea, membru și fondator al colectivului audio-vizual Muave, face parte din colectivul Miss care a lansat recent un spectacol multidisciplinar numit Degradação (Re)Generativa, face parte din colectivul internațional numit Proximal Distal.

Nandele a remixat piese pentru proiectul Dubokaj & Lee Scratch Perry și Mothers of Mars și, în calitate de producător pentru compilația Tresor 30, împreună cu pionierii techno (Jeff Mills, Dj Stingray), artiști consacrați din întreaga lume și face parte din Tresor Records Artists. A produs un jingle cu ASAAS Collective din Palestina pentru Radio Alhara, unde colaborează constant și sunt difuzate spectacolele și mixurile sale live. A produs coloana sonoră originală pentru benzile desenate informais create de Anima Studio Criativo.

Ecourile munților elvețieni sunt traduse de chirurgul electronic Dubokaj într-o sesiune de soundclash cu legenda jamaicană, Lee Scratch Perry. Daniel Jakob alias Dubokaj alias Dejot, jumătate din Filewile, este un artist și producător care colaborează cu artiști dub și hip-hop din întreaga lume: Fortune Shumba, Mike Ladd, Pressure Drop și Dawn Penn. De-a lungul anilor, el a scos în mod constant sunete și remixuri extrem de personale la propria sa casă discuri Mouthwatering Records. De asemenea, a realizat muzica pentru filme precum Das Fräulein, Slumming, On The Line, Der Kameramörder.

Dub ca formă de artă și ca știință este, de asemenea, filozofie, iar Dubokaj extrage procesul fără a imita forma Roots. El decupează și lipește, se joacă cu tempo-uri oscilante, uneori într-o singură melodie – juxtapune inregistrari din natură cu sunete din studio.

Toate colajele care ilustrează LP-ul Daydreamflix sunt realizate de Cristiana Bucureci o artistă de colaj din Bucuresti. Cristiana a debutat in arta colajului în 2012, cu seria Loud Blood Youth, în colaborare cu o trupă locală de electro-fusion. Colajele ei sunt pașaportul către o dimensiune futurist-decorativă, fiind realizate în tehnici mixte, atât digitale, cât și cut & paste. Artistul a expus la Tel Aviv, la Romanian Design Week, la București, la Timișoara, Cluj și Iași. Unele dintre lucrările ei pot fi vizionate pe instagram.com/cristiana_bucureci

Mouthwatering Records este o casa de discuri independentă care face management și se ocupa de dezvoltarea artiștilor muzicali din Elveția. Labelul lansează o varietate de stiluri, de la Hip Hop la Dubhouse, Breakbeat, Soul-Jazz si este condus de Andreas Ryser și Daniel Jakob.

The Sound of Art to Come Records este o platformă și o casă de discuri din Transilvania, care găzduiește artisti de muzica Dub, Electronic și Experimental și exploratori din întreaga lume. Adânc în inima Munților Carpați, SoAC transmite din dimensiunea The Shape of Dub to Come. Labelul organizează, colează și remixează dub-uri și riddim-uri inspirate de coloanele sonore de film.

Remixuri de phrex, OXIDIX & Nandele
Ciocnire sonoră de Dub Alpin din inima Alpilor Elvețieni din Laboratorul Secret.
Sesiunea Daydreamflix cu Lee Scratch Perry a fost înregistrată în 2017 la laboratorul său secret din munții elvețieni
Produs și mixat de Dubokaj 2017-2021 la Filewile Studio Bern
Colaje originale de Cristiana Bucureci, design Andrei Bucureci

#dubokaj #electronic #leescratchperry #phrex #oxidix #nandelemaguni #nandele #daydreamflix #downtempo #dub #electronic #fieldrecordings #mouthwateringrecords #remix #soundofarttocome #Bern #Transylvania #soundartist #beatmaker #sounddesign #Mozambique

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related