Din Jamaica in Transylvania prin Alpii elvetieni: Dubokaj & Lee Scratch Perry - Piranha (Lil Obeah & Marius Costache Remix)

Din Jamaica in Transylvania prin Alpii elvetieni: Dubokaj & Lee Scratch Perry - Piranha (Lil Obeah & Marius Costache Remix)

„Dumnezeu este un pește piranha

Dumnezeu mănâncă canibali

Dumnezeu nu mănâncă animale

Dumnezeu mănâncă diavoli

Și Dumnezeu mănâncă rebeli

Dar Dumnezeu nu mănâncă animale

Așa e adevărat"

Piranha este una dintre melodiile mele preferate de pe LP-ul Daydreamflix. Cu siguranță are cel mai profund bass și cele mai blânde arpegii de dub. Literalmente, greierii creează o fundatie pentru Lee $cratch Perry prin intermediul înregistrărilor field recording din Alpii elvețieni ale lui Dubokaj.

Ceea ce îmi place cel mai mult la această ciocnire sonoră de Alpine Dub între Dubokaj și Lee Scratch Perry este atmosfera ambientală și relaxantă a melodiilor. Când am auzit riff-ul de bas electric al piesei Piranha, am vrut să subliniez asta și să explodez întregul concept. Acesta este motivul pentru care în timp ce faceam brainstorming cu Marius Costache la Studio148 am decis să distorsionăm puternic elementele piesei și să luăm o direcție industrial dub.

Ce se întâmplă dacă Dubokaj și Lee Scratch Perry se întâlnesc cu Nine Inch Nails sau Ministry? Ar functiona? Se pare că da, i-a plăcut și lui Dubokaj și cu excepția lui Lee Scratch Perry, nici unul dintre artiștii de mai sus nu ar adauga un solo de flaut inaltator. Dar noi am reusit, așa că iată, dub industrial cu flaut de la jazzmanul respectat Alexandru Arcuș. Pentru cât mai multe contraste!”, Obeah.

Marius Costache este un artist muzical, inginer de studio și producător muzical din București. Pasiunea lui pentru sunet transcende linia subțire modernă a genului muzical și pășește într-o lume în care legile sonice sunt menite să fie doar un exemplu, nu o cale.

El este Discordless, cântă cu Environments și Febra și din Studio 148 a produs, mixat și masterizat muzică ambientală, electronică, hip-hop, post-rock, noise, folk, clasică, jazz, post-hardcore și sunete balineze pentru trupe și artiști precum Goran Bregovic, Mytrip aka Angel Simitchiev, Valerinne, Cyberian, White Walls, The Boy Who Cried Wolf, EMIL, COMA și case de discuri precum 148 Records, Asiluum, dunk!records și labelul vecinilor noștri bulgari, AMEK.

După zece ani de muzică eclectică, Obeah Bucureci a devenit Lil Obeah din Transilvania. Artistul lucrează cu profesioniști în domeniul muzicii, de la producătorul din București Marius Costache de la Studio148 până la maeștri internaționali de dub precum Nick Dubulah de la Dub Colossus, Transglobal Underground, Dreadsquad, Shabbos Ranks, Time și Extra Kool. Remixurile lui sunt pentru artiști locali, dar și multe proiecte internaționale precum Transglobal Underground, Dub Pistols, Dubmatix, Prince Fatty și artiști experimentali: Xqui și David Ness.

Rădăcinile lui Lil Obeah sunt un lot foarte eclectic de trupe și artiști, inclusiv propriile sale proiecte Crowd Control, The Shape of Moombhaton și Tunesinaourheads. El este inspirat de cele mai speciale sunete românești, variind de la dub-ul local autentic, experimental, până la reggae-dub tradițional cu influențe ska și folk-rock, muzică și discuri lansate lângă Marea Neagră din anii 1960 până în prezent.

Obeah consideră muzica Dub artă sonoră și își propune să creeze o coloană sonoră de film horror românesc cu melodiile și remixurile sale.

Mouthwatering Records din Elveția, în parteneriat cu platforma și casa de discuri din Transilvania The Sound of Art to Come, prezintă cu mândrie cel de-al doilea remix al lui Dubokaj și Lee Scratch Perry de pe albumul Daydreamflix – Piranha.

Ecourile munților elvețieni sunt traduse de chirurgul electronic Dubokaj într-o sesiune de soundclash cu legenda jamaicană, Lee Scratch Perry. Daniel Jakob alias Dubokaj alias Dejot, jumătate din Filewile, este un artist și producător care colaborează cu artiști dub și hip-hop din întreaga lume: Fortune Shumba, Mike Ladd, Pressure Drop și Dawn Penn. De-a lungul anilor, el a scos în mod constant sunete și remixuri extrem de personale la propria sa casă discuri Mouthwatering Records. De asemenea, a realizat muzica pentru filme precum Das Fräulein, Slumming, On The Line, Der Kameramörder.

Dub ca formă de artă și ca știință este, de asemenea, filozofie, iar Dubokaj extrage procesul fără a imita forma Roots. El decupează și lipește, se joacă cu tempo-uri oscilante, uneori într-o singură melodie – juxtapune inregistrari din natură cu sunete din studio.

Toate colajele care ilustrează LP-ul Daydreamflix sunt realizate de Cristiana Bucureci o artistă de colaj din Bucuresti. Cristiana a debutat in arta colajului în 2012, cu seria Loud Blood Youth, în colaborare cu o trupă locală de electro-fusion. Colajele ei sunt pașaportul către o dimensiune futurist-decorativă, fiind realizate în tehnici mixte, atât digitale, cât și cut & paste. Artistul a expus la Tel Aviv, la Romanian Design Week, la București, la Timișoara, Cluj și Iași. Unele dintre lucrările ei pot fi vizionate pe instagram.com/cristiana_bucureci.

Mouthwatering Records este o casa de discuri independentă care face management și se ocupa de dezvoltarea artiștilor muzicali din Elveția. Labelul lansează o varietate de stiluri, de la Hip Hop la Dubhouse, Breakbeat, Soul-Jazz si este condus de Andreas Ryser și Daniel Jakob.

The Sound of Art to Come Records este o platformă și o casă de discuri din Transilvania, care găzduiește artisti de muzica Dub, Electronic și Experimental și exploratori din întreaga lume. Adânc în inima Munților Carpați, SoAC transmite din dimensiunea The Shape of Dub to Come. Labelul organizează, colează și remixează dub-uri și riddim-uri inspirate de coloanele sonore de film.

Productie remix, mix si master de Marius Costache @ Studio148
Flute de Alexandru Arcus
Colaj realizat de Art Director și artista Cristiana Bucureci de la Creionetica
Ciocnire sonoră Alpine Dub în inima Alpilor Elvețieni în Laboratorul Secret.

Sesiunea Daydreamflix cu Lee Scratch Perry a fost înregistrată în 2017 la laboratorul său secret din munții elvețieni.
Piranha pe album este un cantec produs și mixat de Dubokaj 2017-2021 la Filewile Studio Bern.

Spotify, Apple MusicBandcampYouTube MusicDeezerTidalAmazon Music

#dubokaj #electronic #leescratchperry #lilobeah #mariuscostache #daydreamflix #downtempo #dub #fieldrecordings #mouthwateringrecords #remix #soundofarttocome #Bern #Transylvania

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related