Despre Ucraina, din surse sigure

Despre Ucraina, din surse sigure

Ne-am trezit ieri intr-o realitate care ne depaseste. Nu putem decat sa citim despre ce se intampla in Ucraina, sa ne ingrozim si apoi sa cautam alte si alte informatii. E important de unde ne luam aceste informatii, mai ales acum, cand zgomotul de fond e mare, se cloneaza site-uri de stiri, iar propaganda si stirile false gasesc metode noi de infiltrare. Pentru a ne ține mintea limpede pe timp de război, sursele credibile de informare sunt esentiale. Mai jos, o lista cu jurnalistii romani care transmit informatii de la fata locului si organizatiile credibile care merita urmarite:

 

Ghid de informare în vreme de război

De dimineata, Orlando Nicoara anunta ca News.ro a fost clonat. Directoratul National de Securitate Cibernetiva a atentionat ca mai multe site-uri din Rusia copiaza unele publicatii din Romania, printre care si News.ro si Capital. Institutia a facut si cateva recomandari de informare:

- Verificați cu atenție detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului.
- Dacă primiți știri din surse necunoscute sau dubioase, verificați mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluție de securitate.
- Asigurați-vă că folosiți un canal de comunicare oficial, atunci când citiți știri din mediul online, pentru a vă asigura că informația lecturată nu este o tentativă de dezinformare.

Stirile false se propaga masiv pe Facebook, pe internet apar site-uri clonate, reactiile sunt intense, iar zgomotul de fond e la maxim. 

Sursele credibile sunt esentiale in aceasta perioada. Mai multi jurnalisti romani sunt in Ucraina si transmit informatii verificate, atat pentru institutii media, dar si pe Facebook.

Ionut Iordăchescu, reporter Agence France-Presse, e prezent în Ucraina și postează și pe Facebook despre ce se întâmplă acolo.

 

Fotografiile lui Vadim Ghirda, fotograf AP News, spun totul:

 

Pentru informații de la fața locului, îi puteți urmări pe Mircea Barbu, jurnalist freelancer, Andrei Captarenco, de la Europa Liberă și Casa Jurnalistului, pe telegram.

Jurnalistul Marco Badea postează în fiecare zi sinteze clare ale situației din Ucraina:

 

Funky Citizens propune un ghid de informare extrem de necesar și oferă surse de încredere pentru informare.

GlobalFocus Center oferă o listă cu surse credibile de informare - organizații, jurnaliști și specialiști cu expertiză.

Codruța Simina, autoarea unui newsletter despre știri false și dezinformare, Misreport, are, de asemenea, câteva sfaturi sănătoase pentru a ne păstra mintea limpede:

*** să verificăm dacă nu cumva "informația" pe care o trimitem și altora e, de fapt, o confirmare a propriilor păreri. sau poate e un pamflet, dar asta scrie doar la final și cu literele alea mici de după steluță, când ne-a fraierit promoția.

**** să înțelegem că platformele sociale nu funcționează ca o oglindă a societății - cum poate ne imaginăm - ci ca un amplificator pentru diverse voci. și ceea ce alege să amplifice un algoritm pe care nu îl cunoaștem nu este și nu reflectă opinia publică majoritară.

***** să ne exersăm discernământul și umanitatea, deopotrivă.

Cu speranta in discernamant urmarim stirile mai departe, asteptam si ajutam

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related