Cum funcționează propaganda pe Twitter

Cum funcționează propaganda pe Twitter
Foto: @ twitter.com/CJurnalistului

În paralel cu bombele care distrug Ucraina, războiul se dă prin dezinformare, propagandă, ură, știri false și informații ”aproape” adevărate. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, cei de la Casa Jurnalistului au început o analiză a propagandei pe Twitter. După cum povestește Constantin Barbu, au colectat ~210k tweet-uri pentru #istandwithputin, ~120k tweet-uri pentru #istandwithrussia, plus aproximativ 20k imagini atașate. 

”Există o suprapunere semnificativă între cele două hashtag-uri, dar există și diferențe”, spune Constantin, care adaugă, în comentarii că momentan lucrează pe 12 milioane de tweets cu #ukraine and #russia.

Pe Twitter, cei de la Casa Jurnalistului explică procesul acestei analize și arată câteva din concluziile ei. 

Folosind un procesor de text AI, cei de la Casa Jurnalistului au creat rețele de co-ocurență pentru a înțelege mecanismele propagandei. 

Au fost identificate 6 subiecte mari în tweet-urile combinate: Rusia este bună, ucrainenii sunt naziști, Occidentul este rău, Occidentul este rău pentru Africa, India și Rusia sunt cei mai buni prieteni, plus conținut asortat de conspirație generală.

Așa arată mesajele de tipul ”Rusia este bună”/ @Casa Jurnalistului pe Twitter

Bineînțeles, un capitol esențial și complementar este: „Vestul este rău”. Și aici imaginile vorbesc cel mai bine:

Cam așa arată propaganda. Cu meme-uri, glume și multe contorsiuni ale realității. Citiți analiza întreagă pe contul de Twitter al Casei Jurnalistului

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related