Podcastul Cronicari Digitali dedică un episod special transformării culturale a orașului Reșița

Podcastul Cronicari Digitali dedică un episod special transformării culturale a orașului Reșița

Podcastul Cronicari Digitali, creat de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), a lansat un episod special dedicat transformării culturale a orașului Reșița. Acesta vine în avanpremiera sezonului 6 al celui mai popular podcast cultural românesc, Cronicari Digitali. Momentul ales nu este unul întâmplător.

Reșița aniversează 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972). 

Podcastul Cronicari Digitali caută să pună în valoare  diversitatea patrimoniului cultural din Reșița, în mediul digital, pentru tânara generație, cu impact la nivel național și regional, pe fundalul triplei aniversări din 2022. Documentarea episodului special s-a făcut în cadrul unui Heritage Trip, în luna iulie, la care au luat parte peste douăzeci de creatori de conținut care au reușit, într-un singur weekend, să aducă poveștile orașului în fața unei comunități de peste 500.000 de oameni. Podcastul Cronicari Digitali continuă acest demers prin intermediul a trei interviuri cu personalități al căror nume este legat de prezentul și viitorul municipiului de reședință al județului Caraș-Severin.

”Știm că Reșita este un nou  centru urban al renașterii culturale și urmărim cu încântare activitățile de aici, din ultimii doi ani. Orașul este și un punct important pe harta Via Transilvanica. De aceea, în cadrul rezidenței de digital storytelling din 2022 i-am dedicat un proiect special - RE: member, RE: connect, RE: discover. Am străbătut la pas potecile de pe Dealul Crucii, dar mai ales străzile centrale și zona industrială. Am cunoscut oameni care se implică în dezvoltarea orașului, dar și antreprenori locali și artiști care fac ca Reșița să înceapă acum un nou capitol”, explică Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali.

Vedeta TV Dani Oțil vorbește despre amintirile sale din Reșița, dar și despre cum vede el atuurile și transformările ”orașului de foc”.

„Noi avem niște locuri superbe unde poți să faci multe lucruri faine. De exemplu, avem un platou deasupra centrului, acolo unde scrie UCMR Reșița, un table-top mountain cum au în Africa de Sud, în Cape Town. Ești practic tu, deasupra centrului orașului!”, subliniază Dani Oțil, în podcastul Cronicari Digitali.

„Cea mai prețioasă amintire, probabil, este strada Cerna, unde strigai «Mașina!» ca să te oprești din bătut mingea. Trecea o mașină la 40 de minute, și 40 de minute nu ne puteam opri din jucat tenis de picior sau castelul.

 Pe strada Cerna aveam rufele întinse chiar între blocuri (...) Îmi-aduc aminte că noi aveam o înțelegere, pe care eu am crezut că o au toți oamenii din România, și o așteptam și la Timișoara și la București – dacă venea ploaia și aveai rufele pe sârmă, ți le strângea o tanti de pe stradă, uneori le și călca (...). Așa era Reșița...”, își amintește cu emoție, Dani Oțil.

Dorinel Hotnogu, consilier cultural al Primăriei Reșița, dezvăluie planurile turistice ale orașului, dar și ce e de făcut într-un city-break pe malurile Bârzavei. Pe lângă faimosul Muzeu al Locomotivelor și patrimoniul industrial integrat în proiecte culturale, Reșița are mult mai multe planuri care ar putea ajuta orașul să devină capitala artei contemporane din România.  

”Un oraș în schimbare, un oraș creativ, un oraș care pune multă bază pe oameni, pe energiile lor, pe cultură. Este un oraș care îmbină tradiția cu prezentul și viitorul, care încearcă să răspundă nevoilor celor care trăiesc aici, care-și doresc să aibă o calitate a vieții cât mai bună”, descrie Dorinel Hotnogu orașul unde este acasă.

În secțiunea ”Amintiri Gustoase”, dedicată gostronomiei, antreprenorul Robert Dragoescu explică de ce s-a întors în țară când mai toți bucătarii pleacă și cum a decis să deschidă un restaurant de fine dining într-un oraș industrial. El încearcă să răspundă și la întrebarea “Există sau nu mâncare cu specific reșițean?”.

Podcastul Cronicari Digitali este disponibil pe toate platformele de streaming audio, dar și pe cronicaridigitali.ro/podcast. Noi episoade sunt lansate în fiecare joi și vineri. Podcastul, realizat de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), este în prezent cel mai popular produs cultural din Apple Podcasts atât în România cât și în mai multe țări unde trăiesc comunități importante de români. În secțiunea Travel, podcastul Cronicari Digitali este pe prima poziție în România.

 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Zaga Brand

Fondata in 2005, agentia de comunicare creativa Zaga Brand si-a propus si a reusit sa creeze un mediu de lucru productiv in care imposibilul este doar o provocare. Intr-o atmosfera “crazy about our work”,... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related