Dansatorul și coregraful ucrainian, Anton Ovchinnikov performance special la București

Dansatorul și coregraful ucrainian, Anton Ovchinnikov performance special la București

Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realități prezintă:

19:00 - 20:00  Beauty of the Beast, Performance de și cu Anton Ovchinnikov (Ucraina)
20:00 - 21:00 Intimate Choreographies, Instalație imersivă video multi-channel, concept și direcție artistică: Andreea Căpitănescu

03 noiembrie 2022, 19:00 - 21:00
WASP - Working Art Space & Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, București

De la începutul războiului din Ucraina, dansatorul și coregraful Anton Ovchinnikov, scrie și postează pe contul personal de social media poezii și poeme scurte, într-o încercare de a rămâne conectat artistic la experiența traumatizantă a izolării forțate, a violenței, deznădejdii și speranței, a unui corp blocat și captiv, care continuă să creeze o coregrafie a gândurilor, într-un timp care se dilată odată cu conștientizarea fragilității fiecărei ore de viață.

Versurile artistului au reprezentat un catalizator și un ghidaj în cadrul proiectului ”Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realități”, iar joi, 3 noiembrie, vă invităm la WASP - Working Art Space & Production pentru un dublu eveniment: prezentarea performance-ului ”Beauty of the Beast” și a instalației video performative ”Intimate Choreographies”.

Seara va debuta cu performance-ul dansatorului și coregrafului ucrainean Anton Ovchinnikov, ”Beauty of the Beast”, iar după publicul este invitat să interacționeze cu instalația ”Intimate Choreographies”, care transpune experiența colectivă realizată în cadrul intervențiilor publice din perioada septembrie - octombrie.

Beauty of the Beast performance, Anton Ovchinnikov:

Baletul clasic rusesc este astăzi unul dintre principalele produse de export cultural rusesc și unul dintre simbolurile artei și culturii ruse în afara Rusiei. Performance-ul realizat de Anton Ovchinnikov, ”Beauty of the Beast”, împrumută elemente din baletul clasic rusesc și folosește mișcarea pentru a exprima o violență umană asupra corpului.

Astăzi, când armata rusă distruge orașele și populația din Ucraina, inumanitatea și distrugerea devin noi simboluri ale Rusiei. Cum poate această metamorfoză să schimbe viziunea asupra baletului clasic rusesc? Mai poate fi acesta o acoperire pentru anarhie, antiumanism și obiceiurile imperiale ale elitei rusești?

Spectacolul se bazează pe poemul ”New Russian Ballet", scris de artist la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 31 martie 2022.

Intimate Choreographies - Instalație imersivă video multi-channel

De la începutul lunii septembrie, artistii selectați în urma unui apel deschis, co-autori & performeri: Alisia Nină, Ciprian Chiujdea, Ciprian Mihăilă-Leotescu, Cosmin Dorian Ilie, Pedro Gafei Aurelian, Vlad Benescu, Lena Sabosia au realizat în spații publice din București, Brașov și Sibiu, 12 intervenții performative.

Acestora li s-au alăturat în Brașov: Erika Hera, Silvana Neda, Ioana Băiaşu şi Ana- Maria Luca și în Sibiu: studenți/studente ale Universității „Lucian Blaga" din Sibiu, Facultatea de Litere şi Arte, Departamentul de Artă Teatrală: Agapi Andreea, Luchian Alexandra, Müller Lili, Dobre Andreea, Băiașu Ioana, Croitoru Radu, Hera Erika, Neda Silvana, Isabela Haiduc, Ioana Dima, Francesca Garbalau, Gajim Constantin, Jurj Andra.

Fragmente din poemele artistului Anton Ovchinnikov - traducerea Raluca Rădulescu, și texte scrise de artiștii participanți, au ghidat simultan printr-un sistem audio individual (căști și receiver) grupuri de câte 20 de persoane. S-au construit astfel, coregrafii ce au vizat interacțiuni și acțiuni cu cei din jur și spațiul public.

Intervențiile performative au fost documentate prin camere de supraveghere, conceptul proiectului pornind de la ideea ca spațiul de supraveghere/urmărire poate genera de fapt o intimitate emoțională profundă, care odată transpusă în cadrul instalației, subminează structura de putere detașată și neuniformă a tehnologiei.

Producător: Asociația 4 Culture // Co-producător: WASP Studios
Parteneri: Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, Brașov
Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă, în cadrul Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related