The Institute dă startul înscrierilor în competiția Gala Societăţii Civile

The Institute dă startul înscrierilor în competiția Gala Societăţii Civile

- Ediția numărul 21 -

Gala Societății Civile (GSC), un proiect The Institute, care promovează activitatea sectorului non-profit, neguvernamental din România deschide înscrierile pentru ediția 2023. Acestea se desfășoară în perioada 20 martie – 28 aprilie pe website-ul competiţiei. GSC păstrează și anul acesta secţiunea Tineri de Bine – dedicată proiectelor realizate de tineri, apelul public pentru Tineri Juraţi şi Premiile pentru Impact Social.

Cea de-a 21-a ediție a Galei Societății Civile revine cu o structură a competiţiei ușor modificată, cu trei categorii mari dedicate asociaţiilor, fundaţiilor, agenţiilor de comunicare, companiilor sau instituţiilor publice, dar și grupurilor de iniţiativă sau persoanelor fizice, astfel:

Categoria A,  formată din 9 secțiuni: Educație și Învățământ, Artă și Cultură, Apărarea drepturilor individuale / colective, Comportament civic și Participare publică, Sănătate, Incluziune socială, Servicii de Asistență socială, Protecția Mediului și Dezvoltare economică și socială;

Categoria B cu 4 secțiuni: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor, Programe, Campanii sociale și Tineri de Bine (! Fiecare dintre cele 4 secțiuni are un formular de înscriere separat);

Categoria C, formată din 3 tipuri de premii speciale: Premiul Special pentru Organizații Nou Fondate, Premiul Special pentru Inovație și Premiul Special pentru Inițiative Cetățenești.

Pe lângă actualizarea structurii competiției, și definițiile secțiunilor au fost actualizate pentru a reflecta mai bine tipologia proiectelor înscrise în competiție de-a lungul anilor – definițiile pot fi consultate pe website-ul GSC, în cadrul rubricii Competiție GSC 2023.

„Anul trecut, Gala Societății Civile a împlinit 20 de ani, 20 de ani de când dă curaj spiritului civic și celor care îl întruchipează. Astfel, 2022 a fost anul în care am celebrat 20 de ani dedicați societății civile, privind și spre următorii 20. 2023 este anul în care mergem mai departe în această inițiativă și ne mutăm și mai tare atenția spre tânăra generație, care este din ce în ce mai implicată în sectorul asociativ. Totodată, asociațiile luptă să clădească, prin acțiunile, activitățile și programele lor de astăzi, un viitor mai bun pentru generațiile tinere. Fie că vorbim despre domenii precum sănătate, mediu, educație sau incluziune socială, eforturile tuturor sunt pentru ca viitorul să fie mai sănătos, mai curat, mai educat, mai incluziv, mai bun. Având în vedere acest context, ni s-a părut firesc ca și GSC să se adreseze tinerei generații prin demersurile lansate deja de anul trecut – secțiunea Tineri de Bine si apelul pentru Tineri Jurați – pe care le continuăm și  în 2023.”, Andra Moldoveanu, Director Program GSC.

GSC consolidează secțiunea Tineri de Bine în structura competiției din 2023, în care pot fi înscrise proiecte gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Acestea trebuie să demonstreze implicarea civică prin acţiuni din orice sferă de interes (protecţia mediului, educaţie, soluţii tehnologice, artă, cultură, comportament civic, voluntariat, ajutorare a unor grupuri vulnerabile, lobby & advocacy ș.a.).

Proiectele participante în secţiunea Tineri de Bine vor fi jurizate de o echipă de Tineri Juraţi pe care GSC îi caută printr-un call public deschis până la data de 28 aprilie. Candidaţii pentru rolul de Tânăr Jurat trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani şi să fi iniţiat, coordonat sau să se fi implicat în proiecte în folosul comunităţii / societăţii. Tinerii selectaţi vor trece printr-un training despre implicare civică, despre zonele de acţiune la nivelul societăţii civile, dar şi despre cum se jurizează un proiect, alături de experţi şi lideri de opinie din ONG-uri şi din sectorul neguvernamental. Totodată, Tinerii Jurați selectați vor lua parte și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu al  GSC 2023 – adică proiectele câștigătoare, în urma primei runde de jurizare a Premiului I de la secțiunile Categoriilor A și B. 

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate în urma unui parteneriat strategic cu Ashoka România, continuă și în această ediție. Astfel, proiectele înscrise în categoria A vor avea şansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social în interiorul fiecărei dintre cele 9 secţiuni. Criteriile de jurizare rămân aceleași ca în 2022, iar un Juriu de Impact Social va fi format pentru a stabili câştigătorii Premiilor pentru această secțiune, în care vor fi evaluate cel mai bine notate 5 proiecte în urma primei etape de jurizare GSC.

Câştigătorii vor beneficia de acces gratuit la Ashoka Residency Program, conceput pentru a oferi acces complet la universul Ashoka, iar toți participanții vor trece printr-o experiență personalizată în funcție de domeniile lor de interes și vor fi ghidați în navigarea în lumea Ashoka prin sesiuni de coaching individual și colectiv.

Înscrierea în competiţia Gala Societăţii Civile se realizează exclusiv online, accesând website-ul Galei Societăţii Civile şi urmând paşii din Ghidul de înscriere. Pentru a accesa formularul de concurs este necesară crearea unui cont pe site. După log in, utilizatorii pot să acceseze secţiunea Înscrie un proiect prin completarea formularului ce permite participarea. Deadline: 28 aprilie.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din peste 50 de specialişti în implementarea şi evaluarea proiectelor, sociologi, cercetători, jurnalişti, lideri şi formatori de opinie ai societăţii civile şi ai sectorului privat, consultanţi în CSR, comunicare, corporate affairs şi community affairs, specialiști în marketing și publicitate.

Cu ocazia noii ediții, Gala Societății Civile a pregătit un formular de feedback dedicat întregului sector asociativ în scopul unei analize care să urmărească impactul și relevanța competiției Gala Societății Civile, precum și identificării unor posibile schimbări necesare în structură, proces de jurizare sau gama de activități, pentru viitoarele ediții alea proiectului. Formularul poate fi completat, până la data de 13 aprilie 2023.

Gala Societăţii Civile a premiat, în cele 20 de ediţii de până acum, peste 900 de iniţiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România şi în viitorul său. La ediţia din 2022, Marele Premiu al Galei Societăţii Civile a fost acordat proiectului „Loc de Bine”, implementat de Asociația Zi de Bine, înscris în secţiunea Apărarea drepturilor individuale / colective. 

The Institute este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii creative din România în dialogul cu instituţiile statului şi cu organizații internaţionale. Anual, The Institute reunește în jurul inițiativelor, proiectelor și evenimentelor desfășurate peste 40.000 de persoane. 

Gala Societății Civile este un proiect The Institute. 
Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ: BCR
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media: HotNews.ro, IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România
O campanie: Gavrilă&Asociaţii

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Initiative Romania

Initiative este una dintre cele mai mari retele independente de media din lume, asigurand servicii specializate de strategie, planificare si cumparare de media. Initiative este membra a Interpublic Group of... vezi detalii »

Netvibes

Lucram intr-un domeniu in care este din ce in ce mai important sa ai un sediu social si online. Echipa Netvibes lucreaza de peste 10 ani dezvoltand proiecte complexe pentru trusturi media, acestea fiind primele... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related