Animest invită ilustratoarele și creatoarele din lumea filmului să se înscrie la cea de-a 3-a și cea mai amplă ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs

Animest invită ilustratoarele și creatoarele din lumea filmului să se înscrie la cea de-a 3-a și cea mai amplă ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs

La cea de-a 3-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest semnează un parteneriat cu Animation Film Festival Network și extinde programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației, la nivel zonal. Dacă până acum programul era dedicat exclusiv artistelor din România și Republica Moldova, în 2023 SYAA va oferi oportunități de dezvoltare și celor din Cehia, Croația, Slovacia și Slovenia. Până pe 15 mai, creatoarele din regiune care lucrează la  propriul lor proiect de scurtmetraj animat, în calitate de autor principal (regie, scenariu), sunt invitate să se înscrie pentru participarea gratuită la program, prin completarea formularului disponibil online.

O inițiativă prin care Festivalul Internațional de Film de Animație Animest încurajează și promovează talentele feminine din domeniu, SYAA reprezintă un program intensiv de lucru care aduce noile voci din lumea filmului de animație față în față cu profesionistele din industria europeană. Timp de 7 zile, mentorii le vor oferi celor 10 participante selectate sprijin în dezvoltarea scenariilor, precum și sfaturi profesioniste în ceea ce privește conceptul regizoral, viziunea artistică și producția în sine, dar și secrete din culisele acestui domeniu, împărtășind propriile experiențe. 

Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective SYAA.  Programul constă într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele își pot dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele învață cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.

Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în program nu includ o limită de vârstă, iar participarea studentelor este mai mult decât încurajată. Programul se va desfășura în limba engleză, limbă în care vor trebui redactate toate materialele necesare pentru înscriere. În urma analizării acestora, 10 creatoare vor fi invitate la workshop-ul organizat la București în perioada 19-25 august 2023.

Printre artistele care se vor alătura programului în acest an în calitate de mentori se numără Raluca Mănescu, scenarista din România de numele căreia se leagă nenumărate scurtmetraje premiate la festivaluri internaționale de film precum Cottbus IFF,  Sarajevo IFF, Thessaloniki IFF, Namur IFF. Lungmetrajul ei de debut ca scenaristă, Lumea e a mea, regia Nicoale Constantin Tănase, a primit mențiunea specială a juriului la Karlovy Vary IFF în 2015 și premiul de debut la TIFF, România, 2015. La rândul ei, cineasta poloneză Katarzyna Gromadzka a acceptat provocarea de a fi mentor SYAA pentru al doilea an consecutiv. Cofondatoare Momakin și co-organizator Animarkt Stop Motion Forum, Katarzyna este producător executiv și coordonează artiști stop-motion, colaborează cu producători din toată lumea, este membră a Asociației Realizatorilor de Film din Polonia (SFP) și a Asociației Producătorilor de Animație din Polonia (SPPA).

„Prin SYAA ne dorim să creăm un spațiu sigur și primitor pentru femeile active în domeniul animației, un spațiu în care să își poată expune ideile fără să se lovească de prejudecăți și în care să fie definite ca artiste și creatoare, în primul rând. Pentru a avea o societate sănătoasă, este imperativ ca prezența femeilor în cultură să ajungă normă, nu excepție.”, subliniază Helga Fodorean, Head of Studies.

Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest, organizat în colaborare cu Animation Festival Network și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Programul Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related