Ștefan Huțanu: Comunicarea cu o mașinărie nu era ceva nou, dar să îi permiți libertatea de a crea imagini pe baza textului tău a fost cu adevărat revoluționar

Ștefan Huțanu: Comunicarea cu o mașinărie nu era ceva nou, dar să îi permiți libertatea de a crea imagini pe baza textului tău a fost cu adevărat revoluționar
Ștefan Huțanu - portret generat de AI

Arta a fost influențată mereu de evoluția tehnologiei. Și fiecare unealtă nouă a adus perspective diferite în fața întrebării: ”Ce e arta?”. Acum, creațiile AI sunt întâmpinate iar cu această întrebare. Ștefan Huțanu, artist 3D artist, crede că AI este o ocazie bună de a descoperi universuri artistice noi. Atâta timp cât oamenii știu cum să folosească platformele bazate pe inteligență artificială. 

Ștefan a absovit Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, secția Urbanism, și de 10 ani lucrează în publicitate. Dar nu a renunțat niciodată la artă. Din contră, a testat și a experimentat multe tehnici de expresie, de la desen, vitralii și modelaj în lut, până la inteligența artificială. În timpul liber, se ocupă de Lavița Verde, un proiect pornit în 2015, prin care încearcă reconstruiască Bucureștiul din trecut, cu ajutorul artei și al tehnologiei. 

Ștefan Huțanu a creat, până acum, peste 16.000 de imagini cu AI.

Cele mai recente lucrări sunt realizate cu Midjourney AI și sunt axate pe crearea de imagini futuriste și complexe, care sunt pline de detaliu și textură. Mă concentrez pe explorarea noilor posibilități pe care le oferă această tehnologie și încerc să aduc elemente de artă și creativitate în crearea de imagini generative, povestește Ștefan. 

Cum au fost primele încercări artistice realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, în ce fel s-a dezvoltat această simbioză creativ-tehnologică și de ce vrea să readucă atmosfera vremurilor de trecut în 2023, povestește Ștefan pe larg în rândurile de mai jos:

 

Arhitect, artist, autodidact

Salutare! Numele meu Ștefan Huțanu, sunt arhitect urbanist de profesie, artist 3D autodidact, iar în ultimii aproximativ 10 ani am lucrat în domeniul publicității.

Unul dintre principiile după care încerc să mă ghidez este "să nu renunți niciodată!" În unele momente, pare că toate se opun înfăptuirii visurilor tale, inclusiv tehnologia. 


Imagini realizate de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Momente definitorii

O să pară ciudat, dar primele momente care consider că m-au ajutat au fost în copilărie, unul ar fi când am descoperit că tot asfaltul din jurul blocului este o imensă pânză de desen, în plus nu aveam nevoie de cretă, deși eram bucuros când exista, aveam sute de mici bucăți de BCA de la șantierele din jur, în acele momente toată zona Timpuri Noi era un șantier imens privind din perspectiva unui copil.

Aș mai spune că a mai existat un moment cam în aceeași perioadă, probabil aveam 6 sau 7 ani când am câștigat un concurs de desen la Palatul Copiilor, știu că m-a bucurat foarte mult și mi-a dat încredere în mine.

 

Relația cu arta

Relația mea cu arta a început de la o vârstă fragedă, datorită pasiunii tatălui meu pentru pictură. În casa noastră erau mereu albume de artă, chiar și acum le consult uneori.

De asemenea, mătușa mea, Obada Mihaela ceramist și profesor la Facultatea de Arte impreuna cu Bogdan Hojbota, sculptor și profesor tot la Facultatea de Arte, m-au învățat tehnici de lucru cu diverse materiale care mi-au lărgit orizontul în timpul liceului și în atelierul cărora m-am bucurat mereu să fiu.


Imagini realizate de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Cum a continuat

Părinții mei nu m-au bătut la cap să aleg o meserie sau alta, așa că am avut libertatea de a decide singur. După clasa a 8-a am continuat studiile la Liceul de Arhitectură I.N. Socolescu. Mi-ar fi plăcut să intru la Facultatea de Arte după liceu, însă nu am încercat și m-am îndreptat către Facultatea de Arhitectură, de unde în final am ajuns la Facultatea de Urbanism, probabil se potrivea mai bine cu pasiunea mea pentru orașe. 

Desenul a fost și continuă să fie una dintre tehnicile mele preferate, chiar dacă în ultima vreme am lucrat mai mult doar în schițe, din lipsă de timp. Am încercat puțin din toate, de la vitralii și modelaj în lut până la inteligența artificială.


Imagini realizate de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

În 2001, am început să lucrez mai mult în joacă în ArchiCAD, care a fost primul meu contact cu 3D-ul.

Eram în liceu atunci. Apoi, în facultate, am învățat singur 3ds Max. La acea vreme, majoritatea tutorialelor aveau doar un text și o imagine ajutătoare, așa că totul era destul de greoi până când a apărut YouTube și, ulterior, tutoriale video. Aș mai spune ca in acea perioada tehnologia disponibilă era destul de limitată și costurile pentru hardware erau destul de ridicate pentru mine. Așa că am învățat să optimizez scenele și să mă descurc cu resurse limitate.

Apoi, am experimentat ceva cu totul nou pentru mine, și anume fotogrametria. Am făcut câteva experimente, dar rezultatele au fost destul de slabe. În principiu, am căutat noi modalități de a-mi ușura munca, de a reduce timpul necesar și de a obține rezultate mai bune. Abia după trei ani aceste softuri au evoluat la un nivel satisfăcător, iar de atunci le folosesc chiar și în vacanțe. Mă întorc mereu cu câte un scan 3D pe care îl printez în rasină fotosensibilă și devine un obiect de decor.

 

Tehnici pe care le folosești în prezent

În prezent, lucrez în principal cu tehnologia Midjourney AI. Această tehnologie este foarte accesibilă și ușor de utilizat chiar și de pe telefonul mobil. Se poate accesa cu ajutorul aplicației Discord și nu sunt legat de un anumit loc. Pentru mine, este comparabil cu a avea un caiet de schițe sau o agendă. Întotdeauna am la mine un creion și un mini-carnet de schițe.

În ceea ce privește lucrările mele, cele mai recente sunt cu Midjourney AI și sunt axate pe crearea de imagini futuriste și complexe, care sunt pline de detaliu și textură. Mă concentrez pe explorarea noilor posibilități pe care le oferă această tehnologie și încerc să aduc elemente de artă și creativitate în crearea de imagini generative. 


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Cum se manifestă influența arhitecturii în lucrările tale

În lucrările mele, influența arhitecturii se manifestă prin utilizarea unor elemente arhitecturale în majoritatea imaginilor. De exemplu, am creat o serie de imagini care combină arhitectura cu elemente din natura și tehnologia avansată. Eu am denumit întreaga serie "Unbuilt works of the past and future", unele dintre lucrări sunt încărcate pe site-ul meu vertexstudio.info.

Un avantaj al formarii mele in arhitectură este că am o înțelegere solidă a principiilor de compoziție, de perspectivă și de spațiu, ceea ce mă ajută să creez imagini digitale care sunt pline de profunzime și au o senzație de realitate. 


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Echilibrul dintre artă & publicitate

Publicitatea are o latură artistică, creativă, majoritatea imaginilor sunt inspirate sau au influențe din curente artistice contemporane, iar lucrările sunt realizate de oameni care au legătură cu zona aceasta. În același timp, este important să avem în vedere că publicitatea are un scop comercial, iar acesta poate fi în conflict cu libertatea artistică. Cred că secretul este de a găsi un echilibru între aceste două aspecte și de a aborda proiectele publicitare cu un ochi de artist, dar și cu unul de marketer. Este important să se pună accent pe creație și originalitate, dar și pe eficacitatea mesajului transmis către public. Astfel, un bun echilibru între artă și publicitate poate fi obținut prin colaborarea între departamentele de creație și marketing, prin îmbinarea expertizei acestora și prin încurajarea inovației și a experimentării în cadrul proiectelor publicitare.

 

Când ai început să experimentezi cu AI

Inițial, am aflat de conceptul de AI și neural network în 2019, la o prezentare susținută de Scott Eaton. Acesta a prezentat o îmbinare între sculptură și AI, bazată pe desenele sale și sutele de fotografii. Însă a trebuit să aștept până în iunie 2022 să pot să mă înscriu pentru versiunea beta de la Midjourney. Înainte de această experiență, am încercat să lucrez cu Stable Diffusion pe Google Colab, unde am reușit să creez câteva imagini de succes.

Când am început să experimentez cu AI și Midjourney, a fost o experiență captivantă și fascinantă. Primele încercări au fost foarte interesante, deoarece am încercat să înțeleg cum funcționează rețeaua neurală și să mă obișnuiesc cu interfata și cu procesul de creare a imaginilor cu ajutorul textului. Începând cu primele imagini generate, am fost uimit de creativitatea și capacitatea lor de a interpreta și transpune textul în imagini complexe și realistice.

În momentul în care am început să lucrez cu Midjourney, am fost fascinat de conceptul de text-to-image. Comunicarea cu o mașinărie nu era ceva nou, dar să îi permiți libertatea de a crea imagini pe baza textului tău era cu adevărat inedit și revoluționar. Primele imagini generate cu ajutorul Midjourney erau impresionante, chiar și în faza lor incipientă. În prima lună am reușit să creez undeva între 60 și 150 de imagini pe zi, ceea ce mi-a dat o senzație incredibilă de libertate creativă și de posibilitatea de a explora un nou domeniu fascinant. 


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Cum s-a dezvoltat relația ta cu Midjourney

Despre relația mea cu Midjourney, pot spune că s-a dezvoltat prin intermediul canalului de Discord, care a devenit rapid una dintre aplicațiile mele preferate. În principal, îl folosesc pe telefon, dar verific și calitatea imaginilor pe desktop. Uneori pot apărea erori în stilul deja cunoscut, cum ar fi cele 6 sau 7 degete la o mână, dar acest lucru face parte din procesul de învățare a algoritmului AI.

Lucrul cu AI-ul în cadrul acestui proiect mi-a oferit oportunitatea de a învăța despre modul în care funcționează acesta și despre felul în care poate fi antrenat pentru a produce imagini mai bune. Am descoperit că totul se bazează pe feedback-ul meu ca utilizator, iar prin participarea la evaluarea imaginilor și oferirea de feedback am putut să ajut la îmbunătățirea calității imaginilor generate de algoritm.

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în lucrul cu AI-ul este că trebuie să fie antrenat cu imagini noi și variate, în special în ceea ce privește zona mea de interes, care este România secolului al XIX-lea. 


Imagini realizate de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Lavita Verde

Lavita Verde este un proiect personal, creat de mine în august 2015, ca un portofoliu online pentru experiența mea in 3D .

Primul gând care m-a inspirat să încep acest proiect a fost dorința de a scăpa de stresul și de perfecțiunea cerută în munca mea de la birou și de a explora și experimenta cu ceva nou. Primul pas pe care l-am făcut a fost să creez câteva imagini 3D cu patru lavite din diferite zone ale țării și să le pun într-un context adecvat.

Pentru a realiza acest lucru, am început să construiesc în jurul lor folosind un releveu pentru a realiza o reconstrucție 3D a unei case din București, situată pe strada Mircea Vodă la numărul 51 sau Aleea Cauzași, care a fost demolată în perioada comunistă. Această experiență mi-a deschis ochii spre potențialul uriaș al 3D-ului și m-a determinat să continui să dezvolt Lavita Verde, adăugând noi reconstrucții și oferind o platformă pentru oameni să comunice și să împărtășească idei despre lumea aceea disparută, dar care a rămas încă vie în memoria colectivă.


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Partea cea mai grea

În 2015 am început proiectul Lavita ca un hobby și ca un mediu de experimentare cu diverse tehnici 3D.

Unul dintre cele mai mari obstacole cu care m-am confruntat în dezvoltarea proiectului Lavita a fost lipsa timpului. Având un job full-time, a fost greu să îmi găsesc suficient timp pentru a lucra la proiect. Am reușit să depășesc acest obstacol prin stabilirea unui program regulat de lucru, rezervând câteva ore în fiecare zi pentru acesta.

Un alt obstacol important a fost găsirea resurselor necesare pentru a continua dezvoltarea proiectului, mai ales în ceea ce privește achiziționarea de echipamente și software.

În plus, dezvoltarea unui proiect de o asemenea amploare necesită cunoștințe și abilități tehnice foarte avansate, pe care nu le aveam la începutul proiectului. Pentru a le dezvolta, am urmat cursuri 3D online și am făcut cercetare intensivă în domeniu, astfel încât să fiu în măsură să realizez o lucrare de calitate.

În general, am învățat că cheia succesului în dezvoltarea unui proiect de o asemenea amploare este perseverența și dedicarea. Trebuie să fii pasionat de ceea ce faci și să îți dedici timpul și energia necesare pentru a face proiectul să devină realitate. 


Imagini realizate de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Misiunea

Misiunea acestui proiect a evoluat în timp. Am realizat, în urma feedback-ului primit de la oamenii care urmăresc proiectul, că acesta poate aduce mai multă valoare orașului București. Prin urmare, mi-am propus să dezvolt și să detaliiez proiectul principal Lavita, și anume reconstrucția în 3D a orașului București din prima jumătate a secolului al XIX-lea. În urma a cinci ani de muncă, am finalizat prima etapă a proiectului, care constă într-o reconstrucție 3D bazată pe planul topografic realizat între 1844-1846 sub conducerea maiorului Rudolf Artur Borroczyn. Am reușit să includ detaliile topografice, vegetația și construcțiile, creând o imagine cât mai realistă a orașului în acea perioadă.

Pentru următoarea etapă, mi-am propus să detaliez clădirile și să mă bazez pe un studiu istoric mai aprofundat pentru a reuși să creez o reconstrucție și mai realistă din punct de vedere istoric. Sper să finalizez această etapă cât mai curând posibil.

De asemenea, am ideea de a crea un tur virtual interactiv al orașului, sub forma unei călătorii cu balonul, unde vizitatorii să poată explora în mod interactiv și captivant orașul din secolul al XIX-lea. Sunt extrem de entuziasmat de această idee și sper să o pot realiza în viitorul apropiat.


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra artei

În ceea ce privește perspectiva mea asupra artei, am fost întotdeauna fascinat de puterea și impactul pe care aceasta îl poate avea asupra noastră. La început, am privit arta mai mult ca pe o formă de exprimare individuală și ca pe un mijloc de a crea lucruri frumoase. Cu toate acestea, odată ce am început să explorez mai mult lumea artei, am început să înțeleg mai bine diversitatea și profunzimea acesteia.

Astăzi, îmi dau seama că arta este mult mai mult decât simpla exprimare a unor idei și emoții. Ea poate fi o modalitate de a transmite mesaje puternice și de a aduce schimbări pozitive în lume. De asemenea, arta poate fi un instrument de explorare și descoperire a unor aspecte ale existenței noastre, cum ar fi istoria sau cultura.

În esență, cred că arta este o modalitate de a conecta oamenii și de a ne ajuta să înțelegem mai bine lumea din jurul nostru. Prin urmare, continuu să explorez și să învăț despre artă cu aceeași pasiune și entuziasm, iar perspectiva mea asupra acesteia rămâne una de admirație și respect.


Imagine creată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Influența AI

Da, fenomenul AI poate influența atitudinea și perspectiva oamenilor asupra artei în moduri diferite. În primul rând, AI poate fi utilizat pentru a crea artă, ceea ce poate schimba modul în care oamenii înțeleg și percep arta. Au existat dezbateri aprinse pe tema Creațiilor AI cu privire la ceea ce reprezintă arta și cine este creatorul acesteia. In ultimul an am tot postat pe facebook imagini generate de mine, eu am scris mereu ca sunt realizate cu ajutorul AI, insa am primit si feedback negative, ceea ce este si normal. Consider ca lucrarile postate sunt mai degraba dintr-un univers paralel si nu o reconstructie sau o imagine documentata istoric.

Chiar și cu apariția AI, definiția și valoarea artei sunt determinate în continuare de oameni și de discuțiile și dezbaterile lor despre ceea ce este considerat artă și ce nu este.

De asemenea, valoarea artei poate fi influențată de factori precum raritatea, originalitatea, semnificația istorică și culturală, precum și calitatea estetică.


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Cum schimbă AI perspectiva asupra granițelor artistice 

Aș zice ca și camera obscura sau aparitia fotografiei a avut un impact major asupra artei si probabil au fost la fel de dezbatute ca si AI-ul. Arta este un domeniu care se adaptează la schimbările tehnologice și își găsește mereu calea spre noi forme de exprimare.

În general, experimentele AI din această perioadă pot aduce o nouă perspectivă asupra granițelor artistice și pot fi o oportunitate de a explora noi forme de artă și de a deschide discuții importante despre ceea ce este sau nu este considerata artă. Recent au aparut lucrari realizate cu ajutorul AI in marile galerii de arta si asta alaturi de picturi celebre.

Arta este un domeniu în care schimbările tehnologice au avut întotdeauna un impact major, cum ar fi folosirea camerei obscure in pictura ( fiind utilizată de artiști precum Vermeer, Canaletto, Caravaggio și mulți alții) sau aparitia fotografiei, care au fost la fel de dezbatute ca și utilizarea AI-ului în artă. Aceste schimbări tehnologice au permis dezvoltarea unor noi forme de exprimare și au deschis uși pentru explorarea unor noi limite artistice. Recent, utilizarea AI-ului în artă a început să devină din ce în ce mai populară și a dus la crearea unor lucrări ce au fost expuse chiar și în marile galerii de artă, alături de picturi celebre. Aceste experimente pot aduce o nouă perspectivă asupra granițelor artistice și pot fi o oportunitate pentru artiști de a explora noi modalități de creație și de a deschide discuții importante despre ceea ce este sau nu este considerat arta.


Imagine realizată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

 

Efectele creațiilor AI

Este adevărat că utilizarea AI-ului în artă poate ridica întrebări cu privire la modul în care este creată arta și poate reprezenta o amenințare pentru artiștii care se bazează pe aceasta ca sursă de venit.

Utilizarea tehnologiei AI poate ridica și întrebări etice și de confidențialitate, în special în ceea ce privește drepturile de autor și protecția datelor personale. Cu toate acestea, în loc să privească această situație ca pe o amenințare, artiștii pot să vadă AI-ul ca o oportunitate de a explora noi moduri de creație și de a-și îmbunătăți munca.


Imagine creată de Ștefan Huțanu cu ajutorul AI

De asemenea, utilizarea AI-ului poate ajuta oamenii să-și descopere latura creativă și să își exprime ideile în moduri noi și neașteptate. În cele din urmă, AI-ul este doar o unealtă, iar modul în care este folosit depinde de creativitatea și intențiile utilizatorilor săi.

Deschid o lume care îmbina creativitatea umană cu puterea de calcul a AI-ului.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Pozitii

Sectiune



Branded


Related