Bucharest International Film Festival 2023 anunță componența juriului pentru ediția a XIX-a

Bucharest International Film Festival 2023 anunță componența juriului pentru ediția a XIX-a

Bucharest International Film Festival (BIFF) este bucuros să anunțe membrii juriului care vor evalua și premia filmele participante la cea de-a XIX-a ediție a festivalului. Evenimentul va avea loc în perioada 15-22 septembrie și va aduce în prim-plan unele dintre cele mai captivante și inovatoare creații ale industriei filmului la nivel internațional. 

BIFF, cu o istorie bogată în promovarea excelenței cinematografice, continuă să fie un far al creativității și diversității cinematografice. Anul acesta, juriul va fi alcătuit din personalități marcante ale lumii cinematografiei, care vor avea sarcina de a evalua și recunoaște excelența în regie, interpretare, scenariu, imagine și multe alte aspecte esențiale ale producțiilor cinematografice. 

Membrii Juriului BIFF 2023, ediția a XIX-a, sunt: 

Gunnar Bergdahl președintele juriului este unul dintre cei mai importanți critici de film din Suedia. Cu o experiență vastă în programarea artistică, domnia sa va contribui cu siguranță la redarea unei perspective europene, dar și la înțelegerea profundă a cinematografiei.

A studiat Jurnalismul la Universitatea din Göteborg (1971-73). S-a ocupat de programarea artistică la cinematograful de artă Hagabion, Göteborg (1979-1983), a fost redactor al revistei de film Folkets Bio-Bladet (1984-1987), din 1987 a făcut parte din echipa Festivalul de film de la Göteborg, ajungând director al acestui festival (1993-2002). În 1989 a fondat revista de film Filmkonst, al cărui redactor șef a fost până în anul 1997.

A fost membru al consiliului de administrație al Institutului Suedez de Film (1999-2002), gazda programului de serviciu public SVT „Mediemagasinet” (2003), redactor cultural al cotidianului Helsingborgs Dagblad (2004-2014), partener și consilier principal al societății de producție Vilda Bomben Film AB (din 2015). Cărți publicate: Secolul XX al lui Bergman (2000), Cartea Ludmilei (2002), Interludiu în Smygehuk (despre Jan Troell, 2002), Cultura aleasă (2008), Ljudmila de la Cernobîl (2011).

Filmografie: The Voice of Bergman (doc, 1997), Vocea Ljudmilei (doc, 2001), Ingmar Bergman; Intermezzo (doc, 2002), The Voice of Silence (scurtmetraj, 2003), Ljudmila & Anatolij (doc, 2006), Tracks (doc, 2016), Last Breath (scurtmetraj, 2017), This is the Night (scurtmetraj, 2021).

Iulia Rugină - Regizoare și scenaristă, România

Iulia Rugină a studiat regia de film și televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, continuând cu un masterat și un doctorat în cinematografie, finalizat în 2020, în cadrul aceleiași facultăți. A scris și regizat 12

scurtmetraje, printre care Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014), trei lungmetraje, seria Love Building (2013-2014) și Breaking News (2017) și o piesă de teatru, Neverland (2018). În 2021 a semnat regia pentru 6 dintre cele 8 episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe. Playback este primul său documentar.

Dintre cele mai importante proiecte ale Iuliei Rugină amintim: Playback (lungmetraj documentar, Produs de Parada Film, 2022), Breaking News (lungmetraj de ficțiune, produs de Hai Hui Entertainment, 2016), Alt Love Building (lungmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2014), Să mori de dragoste rănită (scurtmetraj de ficțiune, produs tot Actoriedefilm.ro, 2014), Love Building (lungmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2013), Captivi de Crăciun (mediu metraj de ficțiune, produs de UNATC, 2010), Museum of broken relationships (scurtmetraj de ficțiune, produs de Pro.ba și Sarajevo International Film Festival, 2009), Vineri în jur de 11 (scurtmetraj de ficțiune, produs de UNATC, 2006) și Bună Cristina!Pa Cristina!(scurtmetraj de ficțiune, produs de UNATC, 2006). 

Catrinel Dănăiață – Regizoare și scenaristă, România

Catrinel Dănăiață este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București - Facultatea de Film (Departamentul Regie de Film, producție). În 2006, a absolvit specializarea Regie de film și TV din cadrul aceleiași instituții.

În 2015, filmul ei de debut Dublu a fost selecționat la Sarajevo Film Festival CineLink Work in Progress Sessions, iar în 2016 pelicula a avut premiera internațională la Kalovy Vary International Film Festival în East of the West - Competition. Filmul a participat în mai multe festivaluri de gen atât în țară cât și în străinătate, a avut trei nominalizări la Gala Premiilor Gopo (Cel mai bun film de debut, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor într-un rol principal), o nominalizare la Gala Premiilor UCIN – Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos” și a fost distribuit atât de posturi Tv românești cât și din străinătate.

În 2017 Catrinel a câștigat premiul pentru cea mai bună regie din secțiunea internațională la Terra di Siena Film Festival. Catrinel este membră a Academiei Europene de Film, Dacin Sara și UCIN. 

Shaïma Issaa – Critic de film, Israel

Născută în 1996, Shaïma Issaa a fost întotdeauna pasionată de cinema. Această pasiune a determinat-o să contribuie în mod semnificativ la peisajul festivalurilor de film, lucrând în cadrul unor evenimente de renume, cum ar fi Luxembourg City Film Festival și Series Mania Festival. În prezent, este manager de festivaluri și talente la Elle Driver (Leila’s Brothers, Everybody Loves Jeanne, Robot Dreams etc.) având un rol esențial în promovarea și susținerea talentelor cinematografice remarcabile. Activitatea ei este îndreptată spre încurajarea legăturilor dintre cineaștii talentați și publicul din întreaga lume, contribuind la creșterea și recunoașterea filmelor excepționale. 

Dejan Petrović – Critic de film, Serbia

Dejan Petrović a studiat Filosofia la Universitatea din Belgrad și ulterior cursurile postuniversitare în domeniul Relațiilor Internaționale la Universitatea din Bologna. Este realizatorul a peste trei sute de eseuri culturale difuzate la postul național de radio, dar și autorul a patru cărți, a sute de eseuri, cronici de film și nu numai, interviuri, traduceri și alte scrieri. A făcut parte din juriul unor festivaluri internaționale de film din Polonia, Spania, România, Ucraina, Slovacia și Portugalia, precum și la festivaluri interne. Este membru FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film cu sediu la München). 

Această echipă de experți va contribui la recunoașterea celor mai bune creații cinematografice ale ediției a XIX-a a Bucharest Internațional Film Festival. Spectatorii și participanții vor avea oportunitatea de a se bucura de filme premiate și aclamate la festivaluri internaționale de prestigiu, în locații București precum: Sala Mare - ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, CREART - Grădina cu filme și Cinema Union. 

Filmele care intră în lupta pentru trofeul BIFF-2023 sunt următoarele:

Totem regizat de Lila Avilés, The Sweet East, în regia lui Sean Price Williams,
Disco Boy, semnat de Giacomo Abbruzzese, Past Lives scris și regizat de Celine Song, Inside
the Yellow Cocoon Shell, regizat de Pham Thien An, Day of the Tiger (Tigru), regizat de
Andrei Tănase și Ein schöner Ort (A Good Place), în regia Katharinei Huber.

Bucharest Internațional Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. 

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, Fundația Japonia, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, FCB Bucharest.

LEXUS este mașina oficială a festivalului cu suportul Lexus Bucuresti Nord, ca partener de mobilitate.

Parteneri Media: Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI, Agerpres, Adevarul, Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Revista Film, Revista Matca, Zile și Nopți, DCNews.ro, Spectacola, Dilema Veche, Historia, Observator Cultural, IQads.ro, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, CineFan.ro, Aarc.ro, Arthood.ro, BucurestiFest.ro, CineGhid.ro.

Biletele vor putea fi achiziționate curând atât online de pe eventbook.ro cât și de la cinematografele partenere.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


FCB Bucharest

Cu o istorie si o experienta de peste 140 de ani in domeniul comunicarii, reteaua globala FCB include 150 de agentii in 90 de tari, avand peste 8.000 de angajati si este parte a Interpublic Group of Companies. In... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related