SATELIT prezintă în luna noiembrie expoziții semnate Kinema Ikon și Aici Acolo Pop Up Gallery la Muzeul Național Tehnic din București

SATELIT prezintă în luna noiembrie expoziții semnate Kinema Ikon și Aici Acolo Pop Up Gallery la Muzeul Național Tehnic din București

SATELIT, inițiativa demarată anul acesta de Asociația MATKA în parteneriat cu Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București, găzduiește în luna noiembrie două expoziții multimedia semnate de colectivele artistice și curatoriale kinema ikon (Arad) și Aici Acolo Pop Up Gallery (Cluj).

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Proiectul este co-finanțat și de Administrația Fondului Cultural Național.

Deschis publicului la finalul lunii septembrie cu expoziția de grup How to Trust a Simulation? (curatoare: Mihaela Cîrjan, Lea Rasovszky, Georgia Țidorescu - totodată și coordonatoare ale inițiativei), SATELIT urmărește să devină un spațiu stabil pentru proiecte și expoziții de artă contemporană tânără și emergentă, în inima Muzeul Național Tehnic din capitală. Situat chiar în Parcul Carol I, muzeul este locul ideal pentru medierea întâlnirii dintre practicile artistice contemporane și tehnologie către un public cât mai divers.

În continuarea programului de la Muzeul Tehnic, SATELIT găzduiește expoziția Marea Evadare / kimæra & alte creaturi a grupului kinema ikon din Arad. Expoziția prezintă, în premieră la București, întreaga instalație multimedia kimæra, formată din 9 module, un computer central și o aplicație de realitate augmentată, la care au contribuit: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / Ioana Marșic / Thea Lazar / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragoș Dogioiu / AR App: DARV.org, Florian Weinrich / programming: Mihai Sava / green screen app: Ilie Ciotir / coordonator: Călin Man / precum și alte trei creaturi kinema ikon, curatoriate de reVoltaire / gH / Bogdanator. Marea Evadare / kimæra & alte creaturi are vernisajul vineri, 3 noiembrie, între orele 18:00 -  21:00. În paralel, vernisajului i se alătură instalația interactivă MetaOrganum, realizată de Sillyconductor (sound design), Cote (video mapping și interacțiune laser), Ovidiu Daneș și Paul Breazu (producători), în expoziția permanentă a muzeului.

Programul SATELIT se încheie anul acesta cu expoziția propusă de colectivul artistic și curatorial Aici Acolo Pop Up Gallery, compus din Edith Làzàr, Thea Lazăr și Flaviu Rogojan, din Cluj. Expoziția va avea vernisajul joi, 9 noiembrie, între orele 18:00 - 21:00, și va popula colecția permanentă a Muzeului Tehnic cu lucrări video realizate de: Cătălina Bucos & Ada Topaz (DE/MD), András Cséfalvay & Lukáš Likavčan (SK), T (n) C (Agnes Varnai & Tina Kult) (HU/AU), Anna Zilahi & Laura Szári (HU), Diane Edwards (GB/NZ) și Alice dos Reis (PT).

În afara vernisajelor, expozițiile vor putea fi vizitate pe durata programului obișnuit al Muzeului Național Tehnic “Dimitrie Leonida”, de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 17:30. Accesul în muzeu se face prin Parcul Carol I.

kinema ikon - atelier multimedia a fost fondat de George Sabău în 1970. Grupul a trecut prin mai multe perioade de activitate de-a lungul anilor. În timpul fazei de film experimental (1970 - 1989), au fost produse 62 de filme experimentale și 62 de documentare; filmele experimentale au fost realizate în sincronie cu practicile occidentale și au inclus: abstracțiuni cinetice, animație, zgârieturi pe peliculă, exerciții suprarealiste, forme dinamice nonfigurative pictate direct pe peliculă, [juxtapuneri] de fragmente din realitatea materială cotidiană, etc. În contextul regimului comunist, aceste lucrări pot fi interpretate, aproape exclusiv, ca forme de "samizdat". În 1990, ki a devenit parte a Complexului Muzeal Arad. O nouă generație de artiști a început să producă lucrări de tehnică mixtă și instalații video; după căderea Zidului Berlinului, kinema ikon a fost în sfârșit în măsură să răspundă invitației de a prezenta o selecție de filme experimentale la Centre Pompidou/ Cinéma du Musée. Între 1994 și 2004, grupul a fost unul dintre principalii promotori ai artei digitale în România; în această perioadă au fost realizate lucrări interactive pe CD-ROM sau net.art, realizate de membrii individuali sau în grup, prezentate în expoziții și festivaluri din întreaga lume. În 2003, kinema ikon a reprezentat Pavilionul României la Bienala de la Veneția. Din 2005, o dată cu apariția unui grup de tineri artiști în jurul KF Arad, kinema ikon a revenit la producția de lucrări hibride. Din 2012, grupul are un spațiu de galerie dedicat la Muzeul de Artă din Arad, unde a dezvoltat mai multe proiecte: Wunderkammer (3 expoziții, 2012 - 2016), kinema ikon: serial / 3 sezoane / 40 de episoade-instalații (2013 -2016), internet of ki (2017), screens (2017), 49.*files (2019). Din 2014, kinema ikon este principalul organizator al MAFA - Media Art Festival Arad (aflat la a 6-a ediție). Grupul a editat revistele Conversația (1990 - 1993) și Intermedia (1994 - 2011). Din 2012, ki editează un catalog anual care însoțește principalele sale proiecte [și expoziții] și editează catalogul pentru MAFA. Călin Man este actualul coordonator al grupului.

Asociația Young Actions and Abstractions (YAAA) a fost înființată în 2014 de către Flaviu Rogojan, manager cultural, curator și artist împreună cu Edith Lázár, teoretician și curatoare (cercetător independent), în scopul organizării de proiecte expoziționale și educaționale alături de alți tineri artiști, curatori și teoreticieni, ca prim pas în susținerea și promovarea scenei artistice emergente. Din 2015, împreună cu Thea Lazăr, artistă și manager cultural, organizează și curatoriază colectiv proiectul Aici Acolo Pop-Up Gallery. Aici Acolo Pop Up Gallery organizează expoziții pop-up în spații nefolosite sau abandonate din Cluj, cu focus pe artiști contemporani emergenți. Au organizat 20 expoziții în Cluj, Timișoara, București în care au lucrat în total cu peste 100 artiști români și internaționali. Din 2018 organizează pe lângă programul expozițional și rezidențe pentru artiști, workshop-uri sau excursii de cercetare. Din 2019 Asociația YAAA este co-organizatoare al Off Season, o rezidență de cercetare pentru artiști contemporani organizată în spații turistice în Albania. Expoziția rezultată a fost itinerată în 3 țări, și a fost invitată să facă parte din programul Manifesta 2022.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia autorităților finanțatoare. AFCN și ARCUB nu sunt responsabile de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

MATKA este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care îmbină empatia pentru un mediu social în urgentă nevoie de dezvoltare cu energia segmentului cultural și artistic, aflat în continuă expansiune și concretizare.

Încă de la înființarea sa, la începutul anului 2016, MATKA activează în principal în domeniul promovării educației prin cultură, unde dezvoltă practici de lucru și de colaborare cu grupuri de persoane care provin din comunități defavorizate sau situații vulnerabile. Totodată, activitatea MATKA se concentrează și pe domeniul editorial, susținând de-a lungul timpului producția mai multor publicații culturale și de artă. În mod natural, activitatea MATKA s-a extins și spre alte zone de interes și de acțiune adiacente activității incipiente, în special spre susținerea și promovarea artei și culturii contemporane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related