Un milion de euro pentru ONG-uri: Kaufland România și FDSC anunță programul În Stare de Bine 2024 - 2025

Un milion de euro pentru ONG-uri: Kaufland România și FDSC anunță programul În Stare de Bine 2024 - 2025
  • Noutatea programului pentru Apelurile 1 și 2 constă în accentul pus pe intervențiile comunitare participative.
  • Cea de-a 7-a ediție a programului presupune 3 apeluri de proiecte, primul fiind lansat pe 28 martie, cu un buget de 600.000 de euro pentru inițiative în cele trei direcții de acțiune ale programului: cultură, sport și viață sănătoasă.
  • Organizațiile solicitante pot rezerva în bugetul proiectului o sumă dedicată pentru acțiuni de dezvoltare organizațională.
  • Proiecte cu durată de până la 10 luni (Apel 1), 8 luni (Apel 2) și 5 luni (Apel 3), suma maximă contractată de până la 60.000 euro (Apel 1), 50.000 euro (Apel 2) și 35.000 euro (Apel 3).
  • Aplicațiile pentru Apelul 1 pot fi depuse între 24 și 26 aprilie 2024.

Pentru al șaptelea an consecutiv, Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) continuă programul În Stare de Bine și anunță lansarea ediției 2024 a programului de granturi pentru ONG-uri, pentru care alocă în total 1 milion de euro în finanțări nerambursabile.

În ultimii șase ani, programul În Stare de Bine a demonstrat că binele din fiecare comunitate are ecou în întreaga societate, iar partenerul Kaufland România vine mereu în întâmpinarea comunităților vulnerabile prin sprijinul financiar necesar. În toți acești ani, Kaufland a contribuit la reducerea inegalităților sociale, finanțând activități de tip cultural, sportiv sau care promovează o viață sănătoasă, în beneficiul grupurilor sau comunităților vulnerabile.

În 2024, programul În Stare de Bine pune accent pe intervențiile comunitare participative, nevoia de implicare activă a comunităților în rezolvarea problemelor locale și aduce în prim plan comunitățile care au curajul să-și arate toate fațetele, să-și recunoască problemele și să caute căi pentru a le rezolva.

FDSC continuă și anul acesta să sublinieze nevoia de sustenabilitatea pe termen mediu a organizațiilor, oferind oportunitatea ONG-urilor ca o parte din banii pe care îi solicită, să poată fi folosiți pentru consultanță organizațională și activitățile aferente, într-un proces facilitat de experții FDSC.

Este recomandat ca înainte de aplicare să fie parcurse toate informațiile regăsite în Ghidul Aplicantului de pe instaredebine.ro despre calendarul și procesul de înscriere, criterii de selecție și jurizare, tipuri de activități comunitare și multe altele.

Pentru primele două apeluri, selecția proiectelor câștigătoare va fi realizată printr-un concurs (pitch) în cadrul căruia ONG-urile de pe lista scurtă vor fi invitate să își prezinte inițiativele în fața unui comitet de evaluare format din membrii comitetului CSR Kaufland România și membrii FDSC.

A treia rundă de finanțare este alocată apelului special #ÎnStareSăAjut, care vizează o prioritate socială specifică la nivel național sau regional, cu posibilitatea menținerii finanțării pentru prioritatea anului 2023 și se va anunța în toamnă, odată cu lansarea Apelului.

"În acest an ne concentrăm pe comunitate și vizăm proiectele care înțeleg și integrează nevoile comunităților în care activează", spune Katharina Scheidereiter, CSR Manager pentru Kaufland România și Moldova. "Mai mult ca oricând credem în puterea comunității și finanțăm proiecte care îmbunătățesc viața atât a beneficiarilor direcți cât și a persoanelor din jurul lor. Admirăm grupurile mici de oameni care atunci când găsesc o problemă, ajung să mobilizeze și să implice o întreagă comunitate pentru soluționarea ei. Apreciem efortul comun rezultat în urma partenerierii oamenilor dintr-o comunitate și dorim ca prin această nouă ediție a programului În Stare de Bine să descoperim, să construim și să consolidăm comunități care își alocă timp pentru bine în România", transmite Katharina Scheidereiter. 

Propunerile de proiecte pentru apelul 1/2024 pot fi depuse de către ONG-urile interesate pe platforma instaredebine.ro, în perioada 24 aprilie 2024 (ora 9:00) – 26 aprilie 2024 (ora 16:00). Informații detaliate despre tipul proiectelor eligibile, criteriile de acordare a finanțărilor, Ghidul Solicitantului și toate documentele necesare sunt disponibile pe același site.

 

Rezultatele programului În Stare de Bine în ultimii șase ani:

140 ONG-uri finanțate
6.2 milioane de euro alocați ca finanțare pentru comunități sustenabile
182 de inițiative în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă
3 ediții #ÎnStareSăAjut (finanțare pentru intervenții în legătură cu efectele pandemiei – 2020, pentru intervenții de sprijin a refugiaților din Ucraina – 2022, respectiv pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor - 2023)
5 ediții ale programului Creștem ONG-uri #ÎnStareDeBine, program de dezvoltare organizațională pentru ONG-uri, la care au participat 134 de organizații

Programul de granturi pentru ONG-uri În Stare de Bine este destinat organizațiilor neguvernamentale și este finanțat integral de Kaufland România, cu un buget care se ridică în acest an la 1 milion de euro. Obiectivul său principal este reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților culturale, sportive și de viață sănătoasă derulate pentru grupuri sau comunități vulnerabile, precum și susținerea inițiativelor ce vizează dezvoltarea organizațională a sectorului neguvernamental din România. Noutatea ediției este accentul pus pe intervențiile comunitare care au ca obiectiv implicarea activă a comunităților în rezolvarea problemelor locale. 

Acest program este implementat de FDSC și se derulează în fiecare an prin două sau trei apeluri de proiecte, în funcție de nevoile identificate. La ediția din acest an, programul va avea trei apeluri de proiecte.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related