Fără să se atașeze de politică și politicieni, Mihai Zmenta crede în puterea votului. Crede că votul aduce schimbare, dar este nevoie de răbdare și timp, fiidcă lucrurile mari nu se întâmplă de azi pe mâine. Avem doar 35 de ani de viață în democrație, în care am fost conduși de tot felul de politicieni. Mulți nici nu au avut în vedere interesele colective. Rezultatul îl vedem azi: trăim într-o societate divizată, în care mulți s-au radicalizat și așteaptă un salvator.
"Sunt falii enorm de mari în societate și mulți doar acum le văd, atâta că noi ne permitem luxul să mai empatizăm, că avem burta plină, dar restul, ajutați de propagandă, s-au radicalizat și au reușit să scoată la suprafață toată ura și frustrarea pe care au acumulat-o în ani și ani de zile", spune Mihai.
Mihai Zmenta este unul dintre influencerii care aleg să nu stea deoparte în perioada asta, și își folosește vocea în scop civic.
Mihai vorbește despre importanța votului și are un mesaj pentru oamenii care îl urmăresc.
Mesajul tău pentru cei care te urmăresc
Oameni buni, nicăieri nu e perfect. România abia are 100 de ani de când e țara pe care o cunoaștem noi când privim la hartă, abia avem 35 de ani de democrație, haideți să nu ne mai comparăm cu alții și să ne plângem. Haideți să gândim și să avem răbdare, nimic nu se face peste noapte. Ne-au condus și deștepți, și proști, și corupți, dar și oameni cinstiți. Pe toți, tot noi i-am votat.
Cum arată România astăzi e cum arătăm și noi. O țară e așa cum sunt și oamenii. Vă rog deschideți ochii, de când am aderat la Uniunea Europeană am avut doar de câștigat. Și se vede. Oriunde întorci capul. Haideți să nu dăm cu piciorul, haideți să privim și lucrurile bune, să verificăm ce vedem și auzim pe internet, să lăsăm ura și frustrările. Aveți acces la internet, acum există AI și gratuit puteți verifica foarte ușor dacă ceva e adevărat sau fals. Haideți să fim mai empatici. Haideți să le arătăm fraților europeni că suntem o familie. Că România face parte cu mândrie din marea Familie Europeană!
Pe 18 mai nu votăm președintele. Votăm pentru o Românie în Europa.
Crezi în puterea votului de a schimba ceva?
Da, absolut. Dar trebuie privit pe termen lung. Presiunea votului nu aduce schimbări de pe o zi pe alta. Puterea votului îi face pe actorii politici să se adapteze în permanență tendințelor. Probabil de asta nici nu prea mai există în mod real partide care să-și respecte doctrinele. Și nu doar la noi. Vedem partide de stânga care iau măsuri de dreapta și invers. Într-un fel e normal, într-un capitalism pe steroizi și în era informației, societatea are din ce în ce mai multe nevoi, dar și o voce, iar politicienii sunt obligați să se adapteze. Deci da, puterea votului există. La fel și că votul poate schimba ceva în bine, dar în mult timp. Astăzi, votul poate schimba multe în România, dar în rău și foarte rapede.
Primul tău vot
Sincer eu am votat prima oară când nici nu aveam vârsta legală pentru a vota. Părinții mei, încă de mic, mă duceau de fiecare dată la vot și mă lăsau pe mine să pun ștampila unde îmi indicau ei. De mic m-a pasionat politica și nu am lipsit niciodată de la vot. Mint, am lipsit de la referendumul de demitere din 2012 și la mizeria de referendum cu Coaliția pentru Familie.
Cum te raportezi acum la politică. Cum a evoluat atitudinea ta de-a lungul anilor
Eu nu mai activez în online ca „job”. Dar având o comunitate destul de mare nu pot să tac. Nici înainte nu mă feream să nu deschid gura pe internet. Nu mi-a păsat niciodată că pot pierde contracte de imagine sau că-mi pot pierde urmăritori. Nu mi-a păsat când imaginea publică îmi genera un venit, dar am simțit efectele. Invenții mizerabile în urma protestelor de la Colectiv (atunci am și hotărât să nu mai particip niciodată la proteste), plângeri penale pentru lucruri scoase din context din clipuri de când eram mic și recunosc, prost. Toate venite fix când am fost cel mai vocal, ca metodă de intimidare.
De implicat în mod direct în politică nu sunt implicat. Nu am fost și nici nu cred că voi avea vreodată carnet de partid, deși mi s-a propus. Ca politician trebuie să faci foarte multe compromisuri, iar cel mai mare compromis e timpul plecat de lângă familie. Eu nu pot face asta.
Gânduri și emoții cu care ai votat în primul tur al Alegerilor Prezidențiale
Când e vorba de politică încerc să fiu cât mai rațional. N-am obiceiul să mă atașez de politicieni și să-i văd salvatori. Am lucrat mulți ani în marketing, inclusiv în zona de consultanță și marketing politic (nu mi-am implicat imaginea mea publică, deci NU am promovat eu personal politicieni), și am cunoscut o mulțime de politicieni. De la primari la președinți. Foarte puțini mi s-au părut pregătiți.
În primul tur n-am votat din vreo convingere, ci am votat util pentru a minimiza cât mai mult riscul de a pune țara în mâna izolaționiștilor. În al doilea tur voi vota la fel, util. Deși știu că peste 4-5 ani va fi dezastru dacă Nicușor Dan și viitorul guvern nu fac treabă. Și trebuie să fim realiști, va fi foarte greu ca Nicușor să câștige, dar nu imposibil. Dar la cum arată situația economică (inclusiv la nivel global), majoritatea parlamentară și cum e starea societății, sunt șanse mari ca peste 4 ani să-i vedem pe extremiști la putere dacă politicienii pro-europeni nu livrează. Trebuie să înțelegem că acest curent extremist joacă și construiește victorii pe termen lung.
Vremurile pe care le trăim
E vina tuturor. Și a politicienilor și a noastră. Politicienilor nu prea le-a păsat de cetățeni, ne-au văzut ca pe niște vite de pe care doar pot mulge bani și putere, iar noi, vitele care am reușit să urcăm pe dealul cu iarba mai grasă, am început să nu ne mai uităm către vitele care nu pot urca la munte. Sunt falii enorm de mari în societate și mulți doar acum le văd, atâta că noi ne permitem luxul să mai empatizăm, că avem burta plină, dar restul, ajutați de propagandă, s-au radicalizat și au reușit să scoată la suprafață toată ura și frustrarea pe care au acumulat-o în ani și ani de zile.
Și să nu uităm, cu un sistem educațional praf, societatea românească s-a confruntat cu o pandemie gestionată haotic și acum cu un război la graniță. A fost nevoie doar de politicieni meschini care să profite de situații și puțin ajutor străin, dar lucrat meticulos în ani de zile pe partea de dezinformare și rezultatul îl vedem astăzi.
E nevoie de dialog, de un echilibru. De oprit toate curentele extremiste. În societăți creștine și încă destul de conservatoare, progresismul prost implementat și prost înțeles a fost benzină pentru focul cu care ne confruntăm astăzi, izolaționismul.
De ce nu ies oamenii la vot
Fie nu le pasă, fie au ajuns atât de scârbiți că au cedat. Efectele sunt foarte simple - “Divide et impera”. Totdeauna cei cu resurse și mai bine organizați vor fi în avantaj, iar demotivarea alegătorilor și absenteismul e cel mai ieftin succes.
Pentru turul 2 oamenii trebuie să se gândească foarte bine că treaba e foarte serioasă. Acum nu mai merge că „pleacă ăștia și vin tot ei”, acum se joacă direcția încotro o ia România. Deși totdeauna se poate și mai bine, trebuie să ne deschidem ochii și să vedem că România s-a dezvoltat enorm (mai încet, dar s-a dezvoltat), iar asta nu se putea fără Uniunea Europeană. Dacă vrem altceva, trebuie doar să ne uităm la Belarus sau Serbia. Cam aia e direcția.
Ce ar funcționa pentru a crește prezența a vot în al doilea tur de prezindețiale
Dialogul. Oriunde. Și trebuie convinși nehotărâții cu argumente. Cei care au picat pradă propagandei extremiste nu mai pot fi întorși acum, nu mai e timp. E timp pierdut. Dar trebuie convinși, altfel degeaba e prezență mare dacă tot prost votează.
Exemple de campanii bune pentru mobilizarea la vot
Chiar am pornit un trend în 2014, “#yeslavot” și selfie cu buletinul. Țin minte că zeci de mii de tineri își postau selfie cu buletinul cu abțibildul de la prezidențialele de atunci. Am și făcut niște clipuri despre importanța votului. De alte campanii nu știu.
Discuțiile cu oamenii din jurul tău
Din fericire nu prea am dat de persoane de genul, iar toți cunoscuții mei votează. Pe internet încerc să explic, dar în offline, chiar nu m-am învârtit în cercuri cu oameni care nu votează. Am avut dezbateri cu diverși oameni despre candidați și tot ce am putut realiza e că au mari, dar foarte mari probleme de logică, istorie, simți civic și empatie. Dezbat cât dezbat pe argumente logice, dar când intervine whataboutismul cedez. E pierdere de timp.
De ce e important pentru tine să votezi
Pentru că deși nu-s legat cu lanțuri de pământul din țara asta îmi place România. E acasă. Aici vreau să trăiesc. Și trebuie să votez ca să-i forțez pe politicieni să facă treabă. Altfel cum ne putem aștepta la mai bine dacă nu îi tragem de mâneca? Degeaba postăm și ne plângem pe internet, lovitura de ștampilă e cea mai dureroasă pentru un politician incapabil. Dacă eu nu votez cu cap privind spre viitor, votează altul în locul meu cu stomacul privind doar la ziua de mâine.