Sebastian Prioteasa: La început a fost bucuria inocentă a frumosului. Acum, fotografia e din ce în ce mai mult despre mesaj, despre întrebări și înțelesuri ascunse

Sebastian Prioteasa: La început a fost bucuria inocentă a frumosului. Acum, fotografia e din ce în ce mai mult despre mesaj, despre întrebări și înțelesuri ascunse

Fotograful Sebastian Prioteasa are pe 11 iunie de la ora 18:00, pe Calea Victoriei 91-93,  vernisajul unei noi expoziții personale, Seen & UNSEEN. Acolo vom putea vedea o serie de fotografii de stradă, cadre surprinse în București, Istanbul, Roma, Craiova și Belgrad. Dacă ar fi să dea un sfat celor tineri, care acum calcă pe domeniul fotografiei, acela ar fi să facă totul din pasiune, dar să fie conștienți că e nevoie și de multă muncă.

"Nu am o fotografie preferată, dar am un proiect documentar la care lucrez de ceva timp și de care sunt foarte atașat. Este vorba despre comunitatea rurală din Palilula. O vale magică străbătuta zilnic de câțiva ciobani cu animalele lor", spune Sebastian.

Fotografia avea rolul unei vederi la început, acum este foarte mult vorba despre valențele documentare și conceptuale ale acesteia, mai spune Sebastian. Pe viitor, ar vrea să se îndrepte mai mult spre fotografia conceptuală și spre abstract… Un follow pe Instagram pentru a-i vedea o parte din fotografii, aici.

 

Etapele importante în evoluția ta ca fotograf

La început a fost bucuria inocentă a frumosului, a unei compoziții bune. O cromatică care să mă încânte. Ulterior a început să devină din ce în ce mai mult despre mesaj, despre întrebări și înțelesuri ascunse.

 

Declicul care te-a îndreptat spre fotografie

O fascinație pentru aparatul de fotografiat am avut de mic copil dar începutul meu în fotografie a plecat de la pasiunea pentru munte, natură, drumeții, … am simțit nevoia să imortalizez peisajele pe care le vedeam.

 

Cum priveai fotografia la început și care e perspectiva acum?

Fotografia avea rolul unei vederi la început, acum este foarte mult vorba despre valențele documentare și conceptuale ale acesteia.

Fotografia reprezintă pentru mine o formă de exprimare absolut necesară, fără de care nu aș funcționa cum trebuie!

 

Temele care te obsedează recent

În ultimul timp mi-am îndreptat atenția asupra fotografiei de stradă, asupra oamenilor în agitația lor zilnică, îmi place să mă plimb printre ei, de multe ori fără să folosesc aparatul foto… Este interesant să observi resemnarea și grijile de pe chipul adulților dar și bucuria și veselia copiilor.

 

Premiile și expozițiile de până acum

Concursurile sunt bune la un moment dat, îți oferă motivație, dar la finalul zilei nu despre asta este vorba. Expozițiile sunt importante, ele reprezintă proiecte la care lucrezi o perioadă de timp și pun bazele unei fundații pentru tine, ca fotograf.

 

„HDD” - „Hap după dulap”, asociația culturală din care faci parte

Grupul artistic „Hap după dulap” este o comunitate artistică activă de peste 15 ani în peisajul cultural bucureștean, formată dintr-o rețea eterogenă de artiști uniți prin libertatea de exprimare și diversitate de stiluri.

Activitatea lor include expoziții colective, tabere de creație și lucrul în comun, fără influențe impuse. Din 2024, grupul activează în spațiul Popa Tatu 67, un hub cultural cunoscut în rândul artiștilor, colecționarilor și iubitorilor de artă.

Cel mai simplu, HDD este un grup de prieteni iubitori de arta!

 

Fotografia preferată din 2025

Nu am o fotografie preferată, dar am un proiect documentar la care lucrez de ceva timp și de care sunt foarte atașat. Este vorba despre comunitatea rurală din Palilula. O vale magică străbătuta zilnic de câțiva ciobani cu animalele lor.

 

Prezentul digital, în care toată lumea face poze 

Digitalul este prezent în lumea noastră cu bune și cu rele și trebuie să ne obișnuim cu asta. Încercarea este să ne străduim să alegem ceea ce trebuie din toate aceste informații. Poate fi un mare ajutor în măsura în care ne poate încurca foarte rău.

 

Un sfat pentru cei care abia acum se apucă de această artă

Totul trebuie să vină din pasiune dar este nevoie de multă muncă. Dacă vrei să faci ceva îți trebuie studiu temeinic și riguros, nu numai al fotografiei dar al artei în general, pictură, sculptură, desen, cinematografie etc…

Mereu avem ceva de învățat, trebuie să evoluăm tot timpul.

 

De unde-ți iei inspirația

Din orice, din viața de zi cu zi, din filme, din cărți, din pictură. Important este să fii deschis și receptiv.

 

Expoziția „Seen & UNSEEN”

La expoziție veți vedea o serie de fotografii de stradă, cadre surprinse în București, Istanbul, Roma, Craiova, Belgrad. Sper ca mesajul pe care l-am primit eu de la aceste imagini să fie perceput și de cei care vor vizita galeria.

În același timp, aș vrea să mulțumesc Cristinei și lui Cosmin Gârleșteanu, care m-au ajutat să aleg lucrările și să finalizez acest proiect.

În viitor aș vrea să mă îndrept mai mult spre fotografia conceptuală și spre abstract.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded


Related