Un nou trend culinar: cognitive cooking

Un nou trend culinar: cognitive cooking

Din seria “ce ne-am mai dori sa avem prin bucatarie” va prezentam: cognitive cooking. Tehnologia reinventeaza in moduri unice orice reteta si este creata de o echipa de la IBM. Ar fi o inventie care-ar prinde foarte bine la Cupa Agentiilor la Gatit FLORIOL, competitie culinara intre publicitari aromata de Coseli, sarbatorita de Privileg Catering, savurata cu Staropramen si recomandata de Mega Image. Dar cum SUA e atat de departe, o sa ne bazam pe creativitatea oameniilor din agentii ca sa vedem retete inedite. Si daca tot am adus in discutie Cupa, aflati ca inscrierile in competitie se incheie pe 19 martie, data pana la care formularele de inscriere trebuie trimise catre [email protected]. Taxa de participare este de 200 de euro pentru fiecare echipa inscrisa.

Revenind la computere si retete, din echipa IBM care a conceput tehnologia de cognitive cooking face parte si Florian Pinel. Inginer de software, mare pasionat de gatit in timpul liber si autor al blogului culinar Food Perestroika, el explica de unde s-a pornit in creearea acestei tehnologii:

“Acum doi ani, o echipa mica de cercetatori de la IBM, intre care sunt si eu, a inceput sa lucreze in domeniul creativitatii computationale. Creand un sistem care a castigat la jocul Jeopardy, IBM a demonstrat ca un computer poate interactiona cu lumea exterioara. Dar ar putea computerele sa fie si creative, sa produca lucruri de calitate, pe care nu le-am mai vazut pana acum? Pentru a investiga, am creat acest sistem de cognitive cooking”.


Din retetele create cu ajutorul acestei tehnologii: homar-grill, in stil italian

Cum functioneaza
Utilizatorii interactioneaza cu computerul prin intermediul unei aplicatii. Isi aleg mai intai un ingredient de baza, cum ar fi marul, un tip de bucatarie, cum ar fi cea lituaniana, si un mod de preparare, cum ar fi placinta.


Interfata cognitive cooking - sus: selectia caracteristicilor retetei, mijloc: mai multe variante posibile de retete si ratingul lor, jos: ajustarea ingredientelor in functie de preferintele bucatarului, pentru a obtine reteta finala

Computerul genereaza apoi o lista intreaga de ingrediente care se potrivesc intre ele si din care poate fi pregatit un fel de mancare ce se inscrie in caracteristicile introduse initial. Combinatiile sugerate de calculator primesc o nota in functie de cat de surprinzatoare sunt, cat de placute si cat de bine se combina ingredientele intre ele. Forma finala pe care o ia reteta sugerata de computer tine de imaginatia bucatarului in combinarea ingredientelor.

Tehnologia a fost testata mai intai in cadrul conferintei IBM Pulse, unde bucatarii de la camionul cu mancare IBM au gatit interpretari nemaivazute pana acum ale felurilor sugerate cel mai adesea pe Twitter de catre fani. Camionul cu mancare IBM poposeste acum si in Texas la festivalul de inovatii SXSW.


Camionul in care se intampla magia cognitive cooking

Cea mai potrivita concluzie despre scopul acestei inovatii o reprezinta spusele chefului Michael Laiskonis, de la Institutul de Educatie Culinara, partenerul IBM in dezvoltarea cognitive cooking:

 “Tehnologia aceasta nu este o carja care sa scoata din ecuatia gatitului procesul luarii de decizii al bucatarului, ci mai degraba ii impinge pe chefi in afara zonelor lor de confort si ii indeamna sa ia in considerare noi idei si tehnici care sa duca la rezultate delicioase”.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related