Scurta vizita a Sfantului Gheorghe

Scurta vizita a Sfantului Gheorghe

2013. In orasul britanic Bristol apare un mural cu Iisus in mijlocul unui infocat "recital" de breakdance, semat de artistul Cosmo Sarson. Un reprezentant al Bisericii Catolice reactioneaza "dur":
This should get people talking about religion.

Aprilie, 2015. Grupul de artisti NOM Crew [presupusi masoni, reprezentanti ai Noii Ordini Mondiale, si nu ai Noii Ordini Murale, asa cum am descoperit din "surse" multiple si de incredere: comentarii postate de oameni la articole din diverse publicatii sau bloguri], format din Irlo Doidoi, Obie Platon si Kero, realizeaza un mural in zona pietei Sfantului Gheorghe din Bucuresti, la invitatia ONG-ului Interesting Times Bureau si cu acceptul proprietarului cladirii. Cei trei lucreaza vreo 36 de ore aproape la foc continuu.

Totul face parte dintr-un proiect de street art mai complex, desfasurat  de ONG in colaborare cu Google, si finantat din banii pe care fundatia ii obtine organizand tururi stradale in Bucuresti.

Nu trece mult de la aparitie, o saptamana-doua-trei, pana cand graffiti-ul este acoperit cu un strat gros de vopsea alba, fara vreun avertisment prealabil. S-a intamplat in weekend-ul tocmai incheiat - sambata, pe 9 mai.

Diversiunea oficiala, sa-i spunem asa, presupunea refacerea desenului de catre artisti, programata in data de 11 mai, adica astazi. Intre timp, pentru a evita aceasta re-oranduire a graffiti-ului, s-a organizat si un flashmob de protest. Flashmob-ul are loc in continuare, dar scopul ii va fi deplangerea interpretarii moderne a luptei dintre Sfantul Gheorghe si balaurul, care nu mai este.

Potrivit Vice, proiectul Interesting Times Bureau va continua, iar NOM Crew urmeaza sa lucreze alte cateva zeci de ore pentru un desen mai pe placul tuturor.

Aparent, argumentul oficial nu prezinta nicio conexiune directa cu vreo ofensa resimtita de Biserica Ortodoxa Romana, ci spune ca muralul nu respecta statutul protejat al cladirilor istorice din zona.

Dar Internetul stie mai bine. Mai jos am facut o recapitulare a reactiilor care ne-au tot iesit in cale pe Facebook.


Incep cu Ana-Maria Caia (Redactor-sef, Sapte Seri), care s-a asigurat ca desenul nu va disparea - complet si pentru totdeauna - de pe fata Pamantului. Ghiciti ce coperta o sa aiba noua ei carte, "Opt povestiri". Sau de ce sa ghiciti, mai bine activati rotita de la scroll:

 

Artistul Dan Perjovschi nu doar ca a postat o interpretare proprie a ceea ce a devenit Zidul Anti-Cenzura, ci a pornit sa centralizeze UGC-urile aparute prin online in albumul "Zidul e al nostru":

Invitatie deschisa:


Propunerile de desene pot fi trimise in continuare si pe pagina Think Outside The Box:

 

Dintre ele, am retinut cateva:


TIMES NEW ROMAN
ne-a informat despre realitatea alternativa in care s-a atins compromisul:


A plusat, apoi, Sergiu Vasile:

 

Infrangerea balaurului din Sf. Gheorghe, de la Radio Erevan.

 

Alex Mihaileanu a rezolvat problema zidului in 3 moduri simple:

 

Variatie de Eraserhead de la Deiu Stanciu:

 

La Balamuc s-a lucrat caligrafic cu ocazia asta:

 

Cu un trafalet nu se face primavara.
Mihai Tufa:

 

Lacrimi si minuni.
Raluca Brigand:

 

Lacrimi si minuni, reloaded.
Timea Hont:

 

Referinta
Ciucinciu Tiberius:

 

Bart Simpson, pedepsit la zid.
Monica Mateiu:

 

Unde-i ANAF-ul?
Se intreaba Bianca Muscalu:

 

Imperiul contraataca.
Ana-Maria Lazar:

 

Caramizile zidului metaforic.
Razvan Paraianu:

 

Niste branduri s-au mulat tocmai bine pe sablon:

Nu se putea ca SPOR sa nu-si faca aparitia.
Dan Dumitru:

 

SPOR #2, in context bisericesc.
Barbu Precup:

 

Dar, fete si baieti, mai e si Vanish, care curata pana si zidurile patate de presupuse blasfemii.
Mircea Ioan Topoleanu:

 

Bergenbier la datorie.
Bighi Cosmin Andrei:

 

Adevarul e ca zidului parca-i lipsea ceva. Desigur, un Mega Image.
Alex Govoreanu:

 

Reactiile sunt doar cateva din muntele de UGC-uri care a impanzit toate newsfeed-urile peste weekend. Si care continua sa se inalte. Sa vedem ce desen vor livra cei trei membri ai Noii Ordini Muralo-mondiale in continuare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related