Bucharest Art Week 2015: Laughter and Forgetting, curatoriat de Olga Stefan

Bucharest Art Week 2015: Laughter and Forgetting, curatoriat de Olga Stefan

Bucharest Art Week anunta agenda celei de-a doua editii a evenimentului cu desfasurare in saptamana 9 -16 octombrie 2015 la Bucuresti si curatoriat de Olga Stefan (Elvetia). Aflat sub tutela Asociatiei pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Art Week isi propune ca pe termen lung sa devina o platforma de productie, schimb cultural si expunere pentru arta contemporana, cu vizibilitate internationala, recurenta anuala si accesibilitate pentru publicul larg. 

Inspirata din ”Cartea rasului si a uitarii” (”The Book of Laughter and Forgetting”) a scriitorului ceh Milan Kundera, expozitia propusa de curatoarea Olga Stefan (Elvetia) pentru editia curenta aduce un omagiu acestui roman radical prin adoptarea tematicii si constructiei sale in sapte zile de expozitii, instalatii foto-video, proiectii de film, performance-uri, artist talks si panel discussions in diverse spatii culturale din capitala precum: Biblioteca Nationala a Romaniei, Studio Horia Bernea - Cinema Muzeul Taranului, Cinematecile Euforie si Union, Galeria Orizont, Atelier 35, Centrul Regional Francofon de Cercetari Avansate in Stiinte Sociale pe langa altele.

Expozitia principala ”Laughter and Forgetting” ce se va deschide pe data de 9 Octombrie va da tonul determinand temele generale regasite in cartea lui Kundera (maleabilitatea memoriei, durere provocata de ras, relatia dintre viata publica si privata, dezamagirea rezultata din relatiile interumane) dezvaluite in text prin termenii ras, uitare, limita, litost, iubire, ingeri, care se vor redezvalui prin repetitie si variatie in evenimentele zilelor ulterioare.

"Laughter and Forgetting aduce un grup de artisti internationali in dialog cu artisti romani pe temele cele mai esentiale vietii, care in opinia mea nu sunt abordate suficient in arta contemporana. Dragostea si rasul ca instrumente de rezistenta, umilinta ca intrument de control si limitele umane nu sunt foarte prezente in discursurile curente; sunt niste subiecte existentiale care trebuie dezbatute mai mult.

Ele fac viata ceea ce ea - cu defectele si slabiciunile noastre si gesturile mici de rezistenta care pot duce la rezultate grandioase. De aceea, mi-am propus ca pentru aceasta editie, in calitate de curator general invitat, sa ofer un spatiu unde unde trecutul ignorat este reintegrat in narativul prezent si unde uitarea este recunoscuta atat ca forta de vindecare cat si de distrugere."  Olga Stefan (curatorul general BAW 2015).

 

"Ne propunem sa devenim unul dintre cele mai vizibile evenimente artistice anuale din regiune, dar la fel de mult ne intereseaza si sa realizam la Bucuresti un context favorabil de lucru si schimb cultural pentru artisti din Europa si nu numai. Miza Bucharest Art Week este, negresit, sa genereze noi instrumente de finantare pentru productie artistica, rezidente si mobilitati, incercand concomitent sa deschidem punti de interactiune intre artisti, public si institutii" Nona Serbanescu (initiatoarea BAW).

Peste 30 de artisti, curatori, autori de film si istorici din Romania si din strainatate au fost invitati sa participe in cadrul evenimentelor Bucharest Art Week 2015, dintre care: Esther Shalev-Gerz (Franta) / Dor Guez (Israel) / Clemens Von Wedemeyer (Germania) / Dan Perjovschi (Romania) / Dan Acostioaei (Romania) / Agnieszka Polska (Polonia) / Sarah Sweeney (SUA) / Nedko Solakov (Bulgaria) / Himali Singh Soin (India) / Sophie Calle (Franta) / Katerina Seda (Cehia) / Hito Steyerl (Germania) / Dorothy Iannone (SUA) / Stefan Sava (Romania) / Tereza Barta (Canada, Romania) / Laurentiu Damian (Romania) / Moscu Copel (Romania) / Sabina Pop (Romania) / Titus Mesaros (Romania) / Iancu Moscu (Romania) / Lucian Pintilie (Romania) / Mila Turajlic (Serbia) / Oana Giurgiu (Romania) / Lynn Hershman Leeson (SUA) / Mihaela Dragan si Mihai Lukacs (Romania) / Gianina Carbunariu (Romania)/ Xandra Popescu si Larisa Crunteanu (Romania) / Calin Man si grupul Kinema Ikon (Romania) / Stefan Haupt (Elvetia) / Mihai Andrei Leaha (Romania) / Samir (Elvetia) / Veda Popovici (Romania) / Irina Gheorghe (Romania) / Alina Popa (Romania) / Richard Pettifer (Germania).

 

AGENDA Bucharest Art Week 2015

Expozitia de deschidere –– 9-16 Oct, 2015
Sase sectiuni ale expozitiei vor coincide cu temele din cartea lui Kundera: ras, uitare, litost, limite, ingeri si iubire si vor include instalatii de arta, fotografie si video produse de artisti romani si internationali.

10 Octombrie
Dan Perjovschi solo exhibition – deschidere la ora 12:00 - 10-16 Oct, 2015
Discutie intre Dan Perjovschi si Nedko Solakov.

11 Octombrie
Performance-uri in spatiul public si alte spatii culturale cu Mihaela Dragan si Mihai Lukacs, Gianina Carbunariu si un program curatoriat de Larisa Crunteanu si Xandra Popescu.

12 Octombrie 
Atelier 35 Oradea –12-16 Oct, 2015

Inainte de 1989, Atelier 35 Oradea era una dintre cele mai active filiale ale Atelier 35, o retea nationala gestionata de Ana Lupas ca un spatiu experimental pentru tineri artisti din cadrul Uniunii Artistilor Plastici. Expozitia va prezenta elemente din arhiva, documentatia lucrarilor expuse in perioada activitatii si din renumitele expozitii Fotomobile din 1984, 1986 si 1988.

13 Octombrie 
Screening-uri de film - Partea 1

Programul va prezenta filme produse inainte de 1989 in studiourile de stat din Romnia (selectate de Tereza Barta) si despre sistemul filmului de stat din Serbia.
Alte doua filme vor face referire la istoriile uitate a doua grupuri: artistele anilor 60 si 70 din America si Evreii din Romania.

14 Octombrie
Kinema Ikon – curatoriat de Calin Man si Olga Stefan - 14-16 Oct, 2015
Kinema Ikon este cel mai longeviv colectiv din Romania, fondat in 1970 de George Sabau in Arad. established in 1970 by George Sabau in Arad. De la intemeierea lui, grupul experimenteaza zona de film, video, hipermedia, tehnologie.

15 - 16 Octombrie
Screening-uri de film - Partea 2
Programul va include filme care vor infatisa portrete ale supravietuitorilor unor razboaie devastatoare si conflicte, dezvaluind naratiuni uitate sau alternative celor stiute de noi.

Conferinte si Artist Talks: Teme – Evreii in Romania, Filele Securitatii, Arta experimentala inainte de 1989, Uitarea digitala.

 

Olga Stefan este un curator, jurnalist si lector independent, nascuta in Bucuresti, crescuta in Chicago, iar din 2009 locuieste in Zurich. A lucrat in calitate de Director executiv al Chicago's Around the Coyote Arts Festival intre 1998-2003, Director Executiv Director al Chicago Artists' Coalition din 2005 pana in 2009, si ca fundraiser pentru Woman Made Gallery in perioada 2003-2005.

A curatoriat numerioase expozitii incluzand solo shows cu Dan Perjovschi, "Drawing Protest: From Museum Walls to Facebook Walls and Back", "Puzzle" cu Lia Perjovschi, a travelling solo show cu Stefan Constantinescu, "I Dreamt of You so Much That..." in Europa si US. Dintre recentele expozitii de grup curatoriate de Olga: "Showtime: The Cinema in the Gallery", "Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania", "Blurred Lines" si "Fire it Up: Ceramic as Material in Contemporary Sculpture". Colaboreaza periodic cu reviste internationale precum ArtReview, Frieze Magazine, Art in America, Flash Art, Sculpture Magazine, Artslant si Artmargins.

Anul acesta, Bucharest Art Week beneficiaza si de platforma educationala asociata Arta te cheama!, prin intermediul careia organizatorii vor oferi publicului tururi ghidate, cursuri de arta contemporana si acces la conferinte si workshop-uri – toate gratuite, cu inscriere prealabila pe site. Proiectul este finantat de ArCuB si Primaria Municipiului Bucuresti.

Bucharest Art Week 2015 este un proiect organizat de Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC), finantat de ArCuB si Primaria Municipiului Bucuresti in cadrul programului ”Esti Bucuresti” 2015 si Administratia Fondului Cultural National, cu sprijinul partenerilor: Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel”, Biblioteca Nationala a Romaniei, Uniunea Artistilor Plastici, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Institutul Polonez, Institutul Goethe, Muzeul Natioanl al Taranului Roman, Arhiva Nationala de Filem – Cinemateca Romana, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related