[O zi din viata] Andreea Burlacu: Niciodata n-ai cum sa stii cand vine un brief. Ce daca e vineri ora 6? Trebuie rezolvat urgent

[O zi din viata] Andreea Burlacu: Niciodata n-ai cum sa stii cand vine un brief. Ce daca e vineri ora 6? Trebuie rezolvat urgent

Andreea Burlacu (Creative Communicator) se urneste mai greu dimineata, dar nu pentru ca ar fi mai somnoroasa decat media freelancerilor din comunicare. Buna parte din ziua ei inseamna intalniri si enigma apare dimineata, cand se indreapta spre dulap. Ghici-ghicitoare, ce tinuta merge si pentru o intalnire cu un client, si pentru un eveniment care are loc pe un teren de tenis, si pentru o iesire cu relaxata mai pe seara? 

Bine, de departe, dilema absoluta a unui freelancer ramane programul de lucru, care nici de-o vineri seara nu mai are nicio jena. Cheia e sa si profiti. Sa te pui la o vizionare de meci/serial/emisiune intr-o luni la ora 12.00 si sa zambesti in sinea ta cand restul lumii e la birou.


Investigam zilele nebune ale oamenilor creativi pana la momentele de pauza pe care le petrec cu ei insisi, demers 
inspirat de Doncafepartener al festivalului de creativitate Premiile FIBRA, desfasurat intre 3 si 6 mai la Bucuresti.

 

Imediat ce deschid ochii, ma gandesc la ce meeting-uri am. Nu stiu ce am patit intr-o viata anterioara sau in copilarie, dar sunt obsedata sa fiu punctuala.

Ma urnesc si trec la facut cafeaua timp in care ma gandesc la mailuri si articole. Sunt tipicara, imi place sa rezolv lucrurile la timp si bine, iar dimineata pana in 10.00 am cel mai mult timp pentru asta.

Micul dejun... nu e :)) Mananc rar, dar beau multa cafea. In plus, am timp sa citesc presa si sa-mi fac planul zilei.

Lucrez fie de acasa, fie de printr-o cafenea/pub/restaurant. Imi place mult sa am grija de timpul meu, ca atare il eficientizez. Imi pun intalnirile in acelasi loc cu toata lumea, iar intre ele lucrez. Altfel, daca n-am meeting-uri, lucrez de acasa. Economisesc timp si nu trebuie sa ma enervez in trafic.

Aleg una sau alta in functie de vreme si, bineinteles, daca am programate intalniri. Imi place sa lucrez de acasa, sunt mai eficienta decat la birou sau in cafenea; insa, daca situatia o cere, ma adaptez rapid.

Daca plec, mi-e greu sa ma urnesc pentru ca, de obicei, tinuta mea trebuie sa fie potrivita pentru vreo 3 ocazii.

Azi, spre exemplu, am inceput cu un eveniment pe terenul de tenis, apoi un meeting si, pe seara, o intalnire cu prietenii. Uneori trebuie sa-mi iau si haine de schimb sau pentru sala. So, it's complicated.

Mi-am structurat programul de azi pe baza unui eveniment. Am promis ca merg (in calitate de blogger de data asta), asa ca mi-am facut zi de meeting-uri ca sa nu pierd vremea pe drumuri.

Niciodata n-ai cum sa stii cand vine un brief. Cei peste 7- 8 ani de comunicare m-au invatat ca brieful vine cand nu te astepti. Ce daca e vineri ora 6? El vine si trebuie rezolvat urgent. Stiti situatia, nu? :)

La spatiul de lucru, beau cafea si scriu. Daca nu fac astea, sigur ma invart prin camera vorbind la telefon sau gandindu-ma. Prefer sa stau doar atunci cand situatia o cere.

Cea mai grea etapa cand lucrez e sa incep. Imi plac inceputurile, dar stiti voi fobia aia de foaia alba? De indata ce mi-am facut research-ul si incep sa pun idei pe foaie, treaba e pe fagasul bun.

A patra cafea din zi e ca mai buna pentru ca o beau cu multe task-uri bifate si fara lapte.

In afara de asta, imi mai iau energia din sport. Avantajul freelancerului e ca poate fugi la 11 sau la 14 la sala pentru o ora de sport si se intoarce fericit la lucru. Ma calmeaza, imi da energie si imi oxigeneaza creierul. Puteti sa incercati, face tare bine.

Separ jobul de viata personala cu greu, dar as vrea sa reusesc sa o fac mai des. Iar aici vorbesc strict de orele de program. Prima capcana in care pici ca freelancer e programul haotic.

Muncesti si la 9 dimineata si 11 noaptea si tot asa... caci pare programul tau de lucru. Nu e sanatos. In rest, cele 2 domenii sunt foarte bine delimitate :)

Oamenii pe care o sa-i vad azi sunt bloggeri, colegi si prieteni si ma bucur pentru ca apuc sa le fac pe toate.

Cea mai buna replica a unui client de azi e: "Nu ma supar, pai am inteles ca asta e rostul tau: sa ma bati la cap. Las' ca-i bine!". Si am auzit-o de prea putine ori, doar de la un client.

Daca ar intelege mai multi ca eu ii bat la cap sa raspunda la interviuri, sa-mi dea poze, sa faca diverse eforturi in comunicare pentru binele lor, viata mea ar fi mai simpla :))

Inspiratia ma ocoleste cand sunt in totala necunostinta de cauza sau prea obosita, dar o vanez pana oboseste cu/prin research si/sau o pauza mai lunga.

Momentul meu cu mine din zi se intampla pe la pranz si arata asa: imi pregatesc ceva de mancare, in timp ce ma uit la vreun meci/serial/ emisiune si imi iau gandurile de la orice ma chinuie in ziua de lucru. Devin mult mai energica dupa ;) 

De obicei, imi petrec serile incercand sa nu muncesc/muncim cu domnul meu si testoasa. Am facut-o microbista.

Un obicei pe care as vrea sa mi-l schimb: sunt prea directa. Oamenii nu-s obisnuiti si nici pregatiti sa li se spuna ceva sincer. Multi se supara, dar apreciaza dupa o luna, doua, 3... bine, fie, 4 ani. :)))

Daca n-as fi freelancer, m-as angaja la ceva din domeniul responsabilitatii sociale. Vreau ca existenta mea pe Terra sa nu fie intamplatoare.

Mi se face somn pe la 12.00 si capitulez cam o ora mai tarziu. Inainte sa ma culc, scrollez Facebook-ul, citesc vreun articol sau ma joc Merged pe telefon. Inainte de asta vad vreun meci sau film.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related