BIZ a ajuns la majorat si petrece ca atare. Marta Usurelu si Dragos Balan fac bilantul motivelor de sarbatoare

BIZ a ajuns la majorat si petrece ca atare. Marta Usurelu si Dragos Balan fac bilantul motivelor de sarbatoare

Marta Usurelu si Dragos Balan s-au cunoscut in facultate, s-au despartit profesional timp de cativa ani dupa absolvire, apoi s-au reunit in redactia BIZ prin 2010. De atunci au avut ocazia sa se cunoasca tot mai bine, si inca din postura de manageri. Daca Marta conduce prin puterea exemplului, Dragos aduce componenta democratica, in care echipele sunt incurajate sa ofere un aport in luarea anumitor decizii.

Impreuna, au dus brandul BIZ in directia unei serii de proiecte speciale care sa asigure longevitatea si dezvoltarea acestuia pe termen lung; de pilda, BIZ 48h (crearea unei reviste in vazul lumii, la Baneasa Shopping City, in decursul a 48 de ore), BIZ CEO Exchange (un fel de "Schimb de CEOs" pentru o zi, desfasurat in marile companii prezente la noi) sau BIZ World, relocarea temporara a redactiei pe meleaguri straine pentru a crea editii speciale de la fata locului (pana acum, redactia a lucrat din Bruxelles, Londra, New York, Berlin, Singapore, Viena, Paris, cu Tokyo fiind urmatorul oras-gazda de pe lista).

Despre experienta gestionarii si reinventarii unui brand din zona revistelor de business romanesti, ne vorbesc in continuare Marta si Dragos, trecand prin cateva dintre episoadele povestii BIZ.

 

18 ani de BIZ

Marta & Dragos: Este un prilej de bucurie. Suntem o echipa recunoscuta pentru stabilitate, dar mai ales pentru cat suntem de apropiati. De aceea fiecare aniversare este pentru noi un motiv de a petrece impreuna. 18 ani reunesc mii de amintiri. Ne place sa vedem ca multe dintre proiectele noastre au crescut frumos si ne aduc, in special la aniversare, zambete si un prilej in plus sa ne gandim la ce am realizat si unde ne dorim sa ajungem.

Ca de fiecare data in astfel de momente, avem parte de surprize incredibile din partea colaboratorilor si ne bucuram ca cei alaturi de care lucram zi de zi nu lasa acest gen de prilej sa treaca fara a ne surprinda cu adevarate experiente memorabile.

Cu ocazia asta, am ales sa organizam (pe langa editia aniversara pe care o lansam), pe 20 septembrie, o gala in care reunim toti colegii si colaboratorii BIZ cu comunitatea de oameni de afaceri, top manageri si lideri. Vrem sa ne bucuram impreuna de aceasta varsta frumoasa, in special acum cand, in sfarsit, implinim 18 ani si putem sa "petrecem legal".

 

Evolutia BIZ

Marta & Dragos: Conceptul si ideile care au stat la baza BIZ, cand a fost lansat, sunt simple: scriem despre oameni cu initiativa si idei, care au o strategie coerenta si construiesc afaceri, cu focus pe tehnologie, creativitate. Trecerea anilor a adus, cum e si firesc - schimbari, odata cu evolutia online-ului, dar si din momentul in care revista are noua echipa de management.

De opt ani pariem pe inovatie, leadership si proiecte speciale. Sunt 3 directii importante care au reusit sa diferentieze si sa pozitioneze foarte clar BIZ in piata revistelor de afaceri. Astazi BIZ a devenit, asemeni unui boutique de creatie, redactia in care gandim proiecte de afaceri si leadership si unde transpunem in realitate orice idee, de la zero.

BIZ CEO Exchange, BIZ 48h, copertele interactive, editiile speciale realizate peste granitele tarii ori gala "Valori de Romania" sunt doar cateva dintre proiectele noastre.

 

Esenta actuala a brandului

Marta Usurelu: Inovatia se construieste zi de zi.
Dragos Balan: BIZ face lucrurile sa se intample, nu asteapta sa se intample.

 

Cum s-au cunoscut. Cum au ajuns sa colaboreze

Marta Usurelu: Ne-am cunoscut la facultate si am avut mereu o chimie perfecta. Ne-am sprijinit unul pe altul de cate ori ne-am intersectat, iar in 2010, in momentul in care cautam un partener pentru a salva revista, am gasit in Dragos exact omul de care aveam nevoie. Un partener rational care stie sa puna perfect fiecare piesa dintr-un puzzle in locul ei, cu focus pe design si inovatie, si alaturi de care am construit ideile curajoase pe care le-am avut.

Dragos Balan: Am fost colegi de banca in timpul facultatii, fara sa ne imaginam ca vom imparti si biroul peste ani si ani. Chiar daca am lucrat de la distanta, ne-am inteles intotdeauna si, in urma cu 7 ani, dupa ce vechiul BIZ a fost afectat de criza, am acceptat oportunitatea oferita de Marta, angajandu-ma sa am rabdare si sa imi asum riscuri. La baza deciziei mele a stat entuziasmul Martei, care desi infrunta mari probleme de sanatate, avea puterea de a visa ca poate duce brandul BIZ mai departe, iar echipa ii era alaturi.

 

Rolurile fiecaruia in business

Marta Usurelu: Am evoluat amandoi in domenii diferite, dar cu un numitor comun: printul. Dragos a construit un business in domeniul tiparului si al tehnologiei, eu m-am impus in domeniul presei scrise. Impreuna, am devenit unul dintre publisherii care au o frumoasa poveste de dezvoltare a afacerii, demonstrand multa tenacitate si curaj intr-un domeniu care, in ultimii ani, a trecut prin multe crize.

Dragos Balan: Cum pentru activitatea operationala, de zi cu zi, in BIZ Agency exista o echipa sudata si cu experienta, responsabilitatile mele acopera arii ca administrarea legala a afacerii, analize, gestionarea riscurilor si urmarirea planului de dezvoltare.

Pe langa ce fac aici, datorita tehnologiei care ne ofera comunicare rapida, mobilitate si transparenta in procesele de business, ma ocup si de proiectele creative din Grafica si Tipar, care de multe ori sunt suport pentru BIZ, ceea ce simplifica mult comunicarea dintre parti.

 

Stiluri de management

Dragos Balan: Marta conduce prin puterea exemplului, invatare experientiala si legenda proprie. Un proprietar de afacere are nevoie sa fie deopotriva lider si manager. La Marta, leadershipul iese intotdeauna in fata.

Marta Usurelu: Dragos are un stil inspirational, care ne-a incantat pe toti din echipa. Un stil participativ, democratic, incurajand mereu membrii echipei sa vina cu aportul lor in luarea deciziilor.

 

Invataturi

Marta Usurelu: Pentru mine, cea mai frumoasa lectie a fost ca, daca ceri ajutor, primesti. Dupa cativa ani grei de antreprenoriat, ajunsesem in stadiul in care stiam ca totul depinde doar de mine. Ca, daca nu fac eu, nu face nimeni. La fel ca multi antreprenori. Dar Dragos a fost alaturi de mine ori de cate ori i-am cerut sprijinul si m-a completat cu modul impecabil cu care trateaza orice situatie. Desi suntem firi complet diferite, avem norocul sa vedem lucrurile la fel.

Dragos Balan: Imi doresc sa imprumut de la Marta mai multa incredere, indrazneala ca pot realiza lucruri mari daca imi doresc cu tarie. Partea mea rationala vede uneori, anticipativ, anumite piedici. In colaborarea noastra, ma ajuta mult faptul ca Marta poate sa primeasca feedback fara sa o ia personal, se concentreaza pe situatie si solutionarea ei, nu pe persoana. Ne completam printr-o armonizare a stilurilor, mediem in multe situatii.

 

Ce au schimba unul la celalalt

Marta Usurelu: M-am tot gandit la intrebarea asta. Nu as schimba ceva anume. O spun bazat pe parteneriatul nostru din care am invatat enorm unul de la altul. Cred ca cel mai important este sa-ti cunosti partenerul si sa te poti baza pe el. Restul, atat momentele in care ai aceeasi parere, cat si cele in care esti in contradictoriu, nu fac decat sa te ajute sa evoluezi.

Suna ideal si, da, au fost multe situatiile in care ne-am luptat pana am ajuns la o decizie, dar experienta si cei opt ani de lucru impreuna ne-au ajutat sa stim ca vom ajunge la acelasi numitor comun si ne-au adus o relaxare care ajuta mult in activitatea de zi cu zi.

Dragos Balan: I-as transplanta Martei ideea ca nu putem insemna tot pentru toata lumea si intelegerea faptului ca opiniile critice distructive enuntate "de pe margine" reflecta mai degraba neputinta simtita de cei care le enunta.

 

Proiecte viitoare

Marta & Dragos: Pentru 2018, pregatim "BIZ Japonia", proiectul international in care redactia BIZ se va muta pentru o saptamana in Tokyo pentru a realiza o editie speciala despre Japonia si cum influenteaza viata noastra de zi cu zi. 

 

De asemenea, revenim cu "BIZ 48h"; vom realiza o revista in 48 de ore intr-un spatiu public. Va fi mult mai usor ca in 2010, cand am facut prima oara acest proiect, acum, tehnologia oferind suport avansat.

La gala "Valori de Romania", vom lansa cel mai puternic manifest romanesc: 100 de romani care fac performanta la nivel international in 2018. Este o carte pe care o pregatim de trei ani si care reuneste profesionisti romani, multi dintre ei inca necunoscuti in Romania, dar care construiesc un renume incredibil pentru tara noastra peste hotare.

Urmeaza si noua editie a "Anuarului directorilor de marketing", o editie asteptata si ceruta de luni bune, pentru ca s-au schimbat multi dintre directorii de marketing din marile companii. De asemenea, lucram la o noua editie "Digital Report", care reuneste informatii despre agentiile de digital din Romania, tendinte si evolutii ale pietei, liste cu cele mai relevante nume din blogosfera romaneasca sau din zona de vlogging, Instagram, precum si topul bloggerilor cu care au colaborat cel mai bine agentiile de comunicare si topul agentiilor cu care au colaborat bloggerii.

Vom reveni cu siguranta si cu "BIZ CEO Exchange", proiectul in care 10 CEOs isi schimba pentru o zi compania in care lucreaza, trecand la conducerea altei companii. Plus alte proiecte-vedeta care si-au cucerit locul in piata.

 

Pe termen mai lung

Marta & Dragos: Am invatat ca nimic nu se intampla peste noapte si ca cel mai durabil construiesti caramida cu caramida. BIZ a devenit un brand-umbrela care acopera multe domenii si se va extinde, dar fara a uita esenta: informatie si continut de calitate cu valoare adaugata pentru audienta.

Urmatorii 18 ani pot insemna 400 de editii BIZ pline de continut, dar si studii bazate de cercetari de piata si proiecte documentate despre cele mai dinamice domenii de activitate din piata, la fel de mult cum pot insemna 18 ani de adaptare continua la comunicarea din jurul nostru.

Vor insemna zile si nopti in redactie, alaturi de parteneri de nadejde, cu care vom analiza antreprenoriatul, leadershipul, marketingul, tehnologia si comunicarea. Continuam cu evenimentele de business si vom porni o serie de concepte noi, dar despre ele vom vorbi la timpul lor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Grafica si Tipar

Grafică şi Tipar este poziţionată ca o agenţie de producţie creativă, cu expertiză în conceperea şi producerea de materiale pentru campanii de marketing şi comunicare. Activitatea noastră se desfăşoară... vezi detalii »

Pozitii

Sectiune



Branded


Related