Invitație la cel mai important pitch! Premii garantate!

Invitație la cel mai important pitch! Premii garantate!

Agențiile de publicitate din România sunt invitate la cel mai important pitch. Cel care ne privește pe toți. Haideți să lucrăm împreună! Clientul România are o problemă de awareness, produsul e bun, dar comunicarea e cam haotică. Este nevoie de o abordare strategică puternică, de creativitate la maxim și de implementare beton. Piața e mare - vreo 20 de milioane de oameni minim, dacă nu punem și extinderea pe piața internațională.

Client: România
Susținere prezentări pitch: Piața Victoriei
Buget: neprețuit (în funcție de idee se poate mobiliza și un buget pentru producție din diverse fonduri civice)
Implementare: facem!
Cine câștigă pitchul: noi toți
Deadline: ieri

 

Unde suntem

Protestăm de ceva timp. Am obosit. Dacă în ianuarie-februarie eram cu sutele de mii în stradă, acum abia dacă ne mai strângem câteva sute, deși situația e cel puțin la fel de gravă. Oamenii sunt descurajați, dezolați și nu mai văd sensul în a protesta.

Avem nevoie de un boost! Unul creativ, out of the box, smart, care să transmită mesajul mai departe în cele mai inedite forme. Unul prin care oamenii să înțeleagă de ce e important ceea ce se întâmplă acum și cum ne va afecta pe toți, unul care să îndemne la acțiune.

Știți mai bine ca noi asta: cu cât suntem expuși mai mult și în forme mai diferite la acest mesaj, cu atât îl reținem mai bine. Anul 2017 a arătat așa. Not nice. Hashtag #sfidare.

 

Reason why

De ce să participi la pitch? De ce contează? Protestăm creativ! De aceea am venit la voi. Miza e mai mare ca în cazul unui pitch obișnuit. Și bugetul e mai mare. Și premiile. Și impactul. E mai tare ca la Effie, Portoroz și la Cannes. Avem cu toții ceva de câștigat de aici. Pune-ți echipa creativă la treabă! Și n-ar strica nici aia de strategie.

Dacă agențiile mișto de publicitate din România își vor dedica 3-5-10% din resurse în perioada următoare către această cauză bună, câștigul e de 100% pentru toți. E și o formă de responsabilitate socială și de curățenie morală. Hai să facem treabă!

Ce vrem? Ca prin toate mijloacele pe care le avem cu toții, să oprim modificările nocive la legile justiției, cele trei de funcționare a sistemului plus Codurile penale. Asta acum. Pe termen lung, vrem o trezire a conștiinței civice, ieșirea din apatie și implicare.

 

Ce transmitem. Mesajul

E simplu - nu vrem legile justiției în forma propusă actuală. Cei care ne conduc își fac legi cu dedicație, pentru a avea controlul asupra sistemului judiciar. Dacă se aprobă, avem cu toții de suferit, încălcăm prevederile UE, riscăm sancțiuni. Așa cum fac acum cu justiția, vor face cu orice altceva (hm, nici Codul Fiscal nu e departe).

Încă ceva - implicare! Acum și pe termen lung.

 

Obiective

În funcție de cum se desfășoară lucrurile.

  • Punem presiune publică pe decidenți
  • Creștem awarenessul în rândul publicului pe ce înseamnă modificarea legilor justiției (inclusiv Codul Penal)
  • Îndemnăm oamenii la acțiune
  • Atragem atenția presei internaționale și a instituțiilor europene

 

Target

1) Senatorii și deputații

Mesajul nostru trebuie să ajungă în primul rând la decidenți. Îi convingem să voteze împotriva modificărilor și să respecte independența justiției? Cum punem presiune pe ei? Facem sit in-uri, flash moburi, aduri targetate, vorbim direct cu ei, le trimitem scrisori și porumbei călători? E ceva ce-i poate impresiona pe membrii comisiei Iordache, să zicem?

2) Cetățeanul de rând

Deși nu pare și nimeni nu-l prea bagă în seamă, cetățeanul e principalul afectat. Controlul asupra justiției îl afectează direct, atunci când e în instanță, dar și indirect, atunci când devine o victimă, colaterală sau nu, a unui act de corupție care, conform noilor legi, ar putea trece mai ușor nepedepsit (de exemplu, când spitalul în care s-a internat nu are bani de medicamente pentru că cineva i-a furat).

Pe de altă parte, e și cel mai puțin informat, hățișul legislativ nefiind chiar ușor de înțeles de omul de rând. Cum traducem toate lucrurile care se întâmplă pe limba lui și-l activăm civic?

3) Presa

Hai să le dăm subiecte! Orice acțiune pe care o facem, de la cele mici și amuzante (mă rog, ce-o mai fi amuzant acuma), poate constitui un subiect de presă și să mențină atenția vie. Și nu ne gândim doar la presa națională ci și la cea internațională - cât de mult ne-am bucurat când fotografiile de la protestele din iarnă au făcut înconjurul lumii?

4) Instituțiile europene

Nu că nu ar ști. Știu și înțeleg foarte bine. Dar e important să le arătăm că există și o susținere populară mare. Putem ajunge în presa internațională? Putem ajunge la instituțiile importante? Cum facem ca mesajul nostru să fie auzit în afară?

5) O nișă

Sau alege-ți un target mai mic. Convinge-i pe bicicliști, pe vânzătorii de la supermarket, pe preoți, pe oamenii din zona unde ai agenția, pe posesorii de pisici, pe manichiuriste sau pe vânzătorii de ziare. Pentru că legile justiției ne privesc pe toți.

 

Livrabile

Faceți ceva! :) "Ceva" e livrabilul.

Poate fi o campanie targetată pe un grup anume (ați văzut aia cu ad-uri geolocate pe Parlament?). Un video viral (vrem un viral, nu-i așa că auziți asta la orice briefing?). Un app de mobil care să ne alerteze urgent când arde ceva. Niște bannere care să rupă internetul în două. Flashmob-uri? Ceva vizualuri super mega smart? Un microsite care să spună pe bune niște chestii? Flyere? Activezi influencerii? Faci un concert?

Orice! Cu cât vorbim mai mult și mai creativ despre asta, cu atât avem mai multe șanse să trăim într-o țară cu justiție funcțională. Și cu o societate civilă care contează în care, data viitoare, poate se vor gândi mai mult înainte să facă măgării din astea.

 

Mod de lucru

Voi faceți, voi implementați, clientul România câștigă :) Sunt campaniile voastre, noi vă ajutăm, lucrăm împreună dacă e nevoie. Pe parcurs, ne consultăm oricând, facem sesiuni de lucru împreună cu oameni activi în societatea civilă, descâlcim ițele legislative și traducem ce se întâmplă. Vă punem la dispoziție resurse suplimentare, informații, date de contact sau orice altceva aveți nevoie și stă în puterea noastră; doar dați-ne de știre.

 

Analiza situației. Cine și cum face legile

Comisia Iordache, votate de Parlament. Același Iordache de la OUG 13 conduce acum comisia specială din Parlament ai cărei membri, cu câteva excepții care nu sunt lăsate să vorbească, nu au studii de drept (sau sunt cel puțin discutabile), nu au practicat dreptul, nu sunt teoreticieni sau specialiști ai dreptului. Detalii aici.

O parte dintre parlamentari au probleme penale (detalii), în frunte cu șeful Camerei Deputaților și al PSD-ului, domnul Dragnea, ale cărui afaceri sunt cunoscute. Un singur exemplu de cum faci nevăzuți banii europeni și cum dai legi dedicate apoi să acoperi asta - aici.

Mai este și modul în care sunt făcute aceste legi. Discuțiile din comisie, desfășurate frumos spus pe genunchi, modul în care opoziția nu e lăsată să discute amendamentele, modul agresiv și pe repede-înainte în care se întâmplă lucrurile. Ați văzut cum votează Parlamentul? Circul de acolo? Aroganța?

Punând cap la cap modificările pe legile de funcționare a justiției, concluzia este că, prin diferite mecanisme de control, se dorește subordonarea justiției, e afectată independența magistratului. A fost un du-te vino pe modificări demn de o cauză mai bună, ia controlul, nu-i controlul, mută inspecția, statul care se întoarce obligatoriu împotriva magistratului care a greșit, adică îl dă în judecată. 

Multe dintre măsuri (nu intrăm în detalii cu Inspecția Judiciară, de exemplu) induc cea mai perversă formă de control - autocenzura. Câți magistrați vor mai avea curajul să dea decizii de impact în cazuri controversate?

O ilustrare mai jos, o analiză pe varianta care a intrat în Parlament (s-au mai modificat lucruri de atunci) aici.

 

 

Bonus: modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală

Deocamdată discutate în Comisia Iordache, modificările codurilor penale i-au scos deja pe magistrați din judecătorii la protest sau în spațiul public, neobișnuit pentru ei. Ei au dat nenumărate exemple în ultimele zile de cum aceste modificări afectează anchetele și procesele.

De exemplu, cei urmăriți vor fi anunțați că urmează să fie cercetați (cum sună Bună ziua, venim mâine la perchiziție, e ok?), filmările nu vor mai fi folosite ca probă (vezi crima de la metrou), pentru acuzații de corupție sau evaziune fiscală nu va mai exista arest preventiv, ba chiar nu se mai poate vorbi public despre urmăriții penal (libertatea presei much?).

Iordache zice că-l obligă o directivă europeană de la care nu se abate. Am verificat și nu e chiar așa - directiva au interpretat-o cum a fost convenabil pentru ei - analiza. Poziția procurorilor CSM, a DIICOT, a DNA.

 

Despre procedura parlamentară

Parlamentul României e bicameral, pentru un plus de check & balance. La fiecare lege, una dintre camere e „sesizată”, iar cealaltă „decizională”. Dacă o lege nu se dezbate în 45 de zile în prima cameră (cea sesizată), atunci ea se consideră adoptată tacit și merge la camera decizională (unde nu poate fi adoptată tacit). Parlamentarii lucrează în comisii (temporare sau speciale) și votează în plenul camerei din care fac parte (și uneori în plenul reunit al ambelor camere).

 

Cine se opune

Magistrații - O premieră - magistrații au ieșit în stradă! Este o mișcare fără precedent ca oamenii care apără și aplică legea să iasă în stradă să spună că legea e greșită și că nu-și vor mai putea face meseria. Și că este afectat grav sistemul judiciar și, prin acesta, întreaga societate.

Instituțiile din justiție - Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii critică dur și în mod repetat măsurile, la fel și DNA, DIICOT, Procurorul General al României, precum și alte asociații ale magistraților.

Partenerii internaționali - ambasadele trimit scrisori peste scrisori, Departamentul de Stat al SUA trimite comunicat, liderii partidelor europene din care fac parte ale noastre spun că sunt îngrijorați, Comisia Europeană la fel.

ONG-urile și grupurile de inițiativă - de exemplu, Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, #Insist, Institutul pentru Politici Publice și #Rezistența, Comunicat - Blocul Național Sindical, Cartel Alfa și organizațiile civice, Toti pentru justiție - Declic, Comunicat - ONGuri.

Protestatarii - Oamenii ăia care ies pe frig în stradă și se enervează perpetuu. Dorm și puțin, mănâncă prost, nu mai au alte subiecte de discuție cu prietenii lor decât “ce-au făcut ăștia”.

În principiu, cam oricine nu e PSD. Cum e când toată lumea îți spune să te duci să te culci și tu nu te culci?

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Sectiune



Branded


Related