Maeștrii suprarealismului Jan Švankmajer și Guy Maddin încheie cea de-a 8-a ediție BIEFF

Maeștrii suprarealismului Jan Švankmajer și Guy Maddin încheie cea de-a 8-a ediție BIEFF

În finalul ediției de anul acesta, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF aduce în premieră în România două filme-eveniment: cele mai recente lungmetraje realizate de cineaști renumiți pentru filmele lor de avangardă și reputați pentru viziunea lor artistică unică: Jan Švankmajer, cu al său Insect – un proiect pe care acesta nu a putut să îl realizeze în anii '70 din cauza cenzurii politice – și Guy Maddin, cu The Green Fog – un remake liber după Vertigo al lui Alfred Hitchcock, un omagiu adus orașului San Francisco și un deliciu pentru cinefili. Filmele vor fi proiectate în cadrul BIEFF 2018 pe 31 martie, respectiv 1 aprilie.

 

Insect, de Jan Švankmajer

Celebrul regizor-cult Jan Švankmajer ne oferă un nou film captivant, aflat la granița dintre animație și live-action, tematizând totodată propriul proces de creație. Insect împletește povestea unei trupe de actori care repetă pentru o adaptare a unei piese satirice a fraților Karel și Josef Čapek de la începutul anilor ‘20 (în care personajele sunt insecte cu trăsături omenești) cu secvențe în care îl vedem pe Švankmajer însuși pe platou, în plin act regizoral. Pe măsură ce actorii încep să își intre în roluri (Cărăbușul, Parazitul și Domnișoara Larvă, pentru a numi doar câteva), filmul recurge la tehnicile de animație care i-au adus faimă regizorului ceh. Conectând surprinzător numeroasele planuri, Insect devine un comentariu antrenant, nu doar asupra comportamentului uman, ci și asupra teatrului și a cinema-ului, permițându-ne să observăm îndeaproape felul în care regizorul își abordează arta.

 

Conform prestigioasei publicații de specialitate Cineuropa,

„folosind satira fraților Čapek drept trambulină, regizorul ceh dezvoltă o meditație complexă asupra cinematografiei moderne, în ciuda faptului că îl auzim declarând că filmul nu ar avea un scop moralizator. [...] Pe toată durata sa, filmul menține tonul extraordinar impus încă de la început, cu costume impresionante și o inventivitate tot mai crescută, care își atinge punctul culminant într-un ‘V-am zis eu’ pe care, spre deosebire de majoritatea regizorilor contemporani, numai puțini artiști precum Švankmajer și-l pot permite.”, Roberto Oggiano.

 

La scurt timp după premiera internațională la Festivalul de Film de la Rotterdam, Insect este proiectat pentru prima dată în cadrul Galei de premiere BIEFF 2018, sâmbătă, pe 31 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Athanor. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online în avans, prin Eventbook.ro. BIEFF este onorat să prezinte noul film al lui Jan Švankmajer și marchează prin acest moment și o aniversare: lungmetrajul anterior al cineastului ceh, Surviving Life, a fost prezentat în proiecție sold out în încheierea primei ediții a festivalului, în 2010.

 

Jan Švankmajer este unul din autorii cheie ai filmului de avangardă, punct de reper şi puternică inspiraţie pentru artişti precum Frații Quay, Tim Burton, Terry Gilliam şi alţii. Primul său film a fost realizat în 1964 și de atunci a produs unele dintre cele mai memorabile şi originale filme create vreodată, o combinaţie inovatoare între animaţia stop-motion, marionete şi ficţiune suprarealistă. Švankmajer explorează zone precum subconştientul, intuiţia, senzorialul, cu diversitate creatoare care depăşeşte limitele filmului, mergând către zona artelor vizuale, sculpturii, picturii, prozei şi poeziei.

„Jan Švankmajer e un regizor excepțional, un artist strălucit, care a rămas credincios viziunii sale și face filme deopotrivă captivante și amuzante și în același timp provocatoare, mustind de idei, personaje și povești care ți se imprimă în minte și nu mai pot fi uitate vreodată.”, Charles Henry Selick.

 

„Cele mai interesante momente în Insect sunt acelea în care vedem cum sunt realizate faimoasele efecte de stop-motion ale regizorului, de la o mare limbă slinoasă la o bilă imensă de bălegar. Văzând aceste scene, spectatorul ajunge să tânjească după un ‘making of’ care să cuprindă întreaga carieră a lui Jan Švankmajer…”, Jay Weissberg, Variety.

 

The Green Fog, de Guy Maddin

Prin The Green Fog, regizorii Guy Maddin, Evan Johnson și Galen Johnson aduc un omagiu filmului lui Hitchcock Vertigo: un montaj amețitor de imagini cunoscute și necunoscute din filme și emisiuni TV, toate având legătură cu San Francisco Bay Area. Din această comoară de material filmic, regizorii au creat o fantezie cinematografică ce își acaparează spectatorii și nu le mai dă drumul.

 

„În maniera caracteristică imaginației lui Maddin, felul în care The Green Fog este construit dezvăluie o sensibilitate aparte pentru ceea ce este bizar și voios de pervers. [...] Este un film exuberant, celebrativ, adesea extraordinar de amuzant; este de asemenea un film de o melancolie stranie, care exercită o misterioasă fascinație.” , Jonathan Romney, Film Comment. 

 

„Dincolo de a cufunda binecunoscuta atmosferă a orașului în nuanțele verzui din Vertigo, această ceață capătă o semnificație bulversantă, conducând filmul spre teritoriul de vise febrile al celorlalte filme realizate de Maddin. Până și atunci când se folosește de ingrediente convenționale (inclusiv un moment amuzant cu un videoclip al trupei NSYNC) și de unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe pământ, Guy Maddin știe cum să facă lucrurile să ia o întorsătură ciudată.”, John DeFore, The Hollywood Reporter.

 

„Cumva, în ciuda diversității fragmentare a imaginilor și a faptului că nu conține foarte mult dialog […], The Green Fog rămâne remarcabil de coerent, chiar și pe măsură ce direcțiile narative se multiplică, deviază sau se preschimbă. [...] În esență, filmul ne confruntă cu un mod genial de a aborda meta-narațiunea, ridicând întrebări legate de realitate și reprezentare, timp și spațiu, stiluri și sexe, identitate individuală și urbană, țesătură cinematografică și casting.”, Geoff Andrew, Sight & Sound.

 

După premiera internațională în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, premiera românească a The Green Fog are loc în cadrul BIEFF 2018, duminică, pe 1 aprilie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Ambasadei Canadei în România și al distribuitorului The Festival Agency. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online în avans, prin Eventbook.ro. Canadianul Guy Maddin este unul dintre autorii-cult favoriți ai BIEFF, care a prezentat de-a lungul timpului mai multe filme ale acestuia, printre care Keyhole și Bring Me the Head of Tim Horton.

 

 

„Maddin a ajuns într-o etapă a carierei sale în care se poate spune că stăpânește un anumit mod, specific lui, de a face filme, mod pentru care a cules, de altfel, o doză semnificativă de aprecieri. Dar în loc să continue să facă filme de același fel, în ultimii ani regizorul a ales să își găsească noi colaboratori și să experimenteze metode complet diferite, ajungând să își îmbogățească repertoriul stilistic. The Green Fog este fără îndoială opera unui artist îndrăzneț și vizionar.”, Michael Sicinski, Letterboxd.

 

BIEFF a pregătit șapte zile pline cu proiecții și dezbateri, alături de invitații festivalului. Printre aceștia se numără multi-premiații cineaști João Pedro Rodrigues, Yorgos Zois și Léo Favier, artiști vizuali remarcabili ca Belit Sağ, Bernd Lützeler sau Karam Natour, și reprezentanți ai cinematografiei și artelor vizuale românești – Alexandra Gulea, duo-ul Fierbințeanu și mulți alții. 

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 26 martie și 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

 

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM

Co-finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Elveției, Ambasada Canadei, Fala Português, Ambasada Libanului, Institutul Italian de Cultură, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Argentinei, CEREFREA Villa Noël, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte

Susținut de: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Arsenal – Institute for Film and Video Art, International Film Festival Rotterdam, Sarajevo Film Festival, International Short Film Festival Oberhausen, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, Tampere Film Festival, Centre Pompidou, Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands, Swedish Film Institute, Norwegian Film Institute, Luxbox, Athanor, The Festival Agency, Sixpackfilm Austria, LIMA, LUX, Video Data Bank, Swiss Films, Portugal Film, Agência – Portuguese Short Film Agency, AV-arkki, Some Shorts

Sponsori: Swiss Sponsors’ Fund, Cinelab România, Nikon, Noumax, MDV Audio Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Ursus, Jägermeister

Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Shift Pub, Lente, Lokal, Sky Tour

Partener logistic: TNT | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook

Văzut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews.ro, Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Scena9, CINEPUB.ro, Observator Cultural, Revista ARTA, BRRlog, Liternet, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, SUB25, ART7, GLAMOUR, A List Magazine, IQads, The Institute, All about Romanian Cinema, Film Menu, Acoperișul de Sticlă, Dissolved Magazine, Bucharest City App, Film New Europe

Partener monitorizare media: ZeList Monitor

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Branduri

A List Magazine Acoperisul de Sticla Administratia Fondului Cultural National Agência – Portuguese Short Film Agency AQUA Carpatica ART7 Asociatia Culturala Manekino Athanor AV-arkki BIEFF Bring Me the Head of Tim Horton Brrlog Bucharest City App Cannes Film Festival Centre Pompidou Centrul National al Cinematografiei Cinedans Cinema Elvire Popesco Cinema Muzeul Taranului Cinemagia Cinemap Cinepub Cineuropa Dissolved Magazine Domeniile Samburesti Eventbook EYE Film Institute Netherlands Fala Português Fierbinteanu Film Comment Magazine Film Menu Fundatia Culturala Greaca GLAMOUR Goethe-Institut HotNews IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam Institutul Francez Institutul Italian de Cultura International Short Film Festival Oberhausen IQads Jagermeister JO Keyhole Le Fresnoy – Studio national des Arts Contemporains Lente Letterboxd Lokal Luxbox Ministerul Culturii Muzeul National al Taranului Roman Nikon Norwegian Norwegian Film Institute Noumax NSYNC Observator Observator cultural Portugal Film PRINTOR COM Quinzaine des Réalisateurs Radio Guerrilla Radio Romania Cultural Revista ARTA Revista Zeppelin Rotterdam IFF Sarajevo Film Festival Scena9 Screen Festival Amsterdam Shift Pub Sixpackfilm Austria Sky Tour Some Shorts SUB25 Surviving Life Swedish Film Institute Swiss Films Swiss Sponsors’ Fund Tampere Film Festival TH Hotels The Festival Agency The Green Fog The Hollywood Reporter TNT Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” Universitatea Nationala de Arte Bucuresti Ursus VertiGo Video Data Bank Zelist Monitor Ziarul Metropolis ZILE SI NOPTI

Subiecte

SectiuneRelated