Pictorialul VIVA!, realitatea rotunjită și efectele adverse

Pictorialul VIVA!, realitatea rotunjită și efectele adverse

Se stie ca de dimineata a bubuit internetul. Nu a fost vreo ordonanta sau vreo amnistie de data asta, nici vreo demisie de procurori, nu au fost nici scrisori platite de la politicieni straini si nici gaze lacrimogene in ochii protestatarilor. Ceva lacrimogen a fost insa. Si, culmea, asa cum probabil nu isi imagina nimeni ca s-ar mai putea intampla in 2018, bomba emotionala a venit dintr-o revista glossy. Revista VIVA! a publicat un pictorial cu Elena Udrea despre maternitate, emotii si exil:

 

Ceea ce se voia ”o alta fata a realitatii” este chiar o alta realitate. Mult diferita de cea in care Elena Udrea este urmarita de Politia Romana, dupa ce a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la 6 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu.

In urma indignarii care a acoperit Facebookul romanesc in legatura cu rotunjirea realitatii din acest articol, Dana Enache, redactorul-sef VIVA! si cea care a semnat articolul a dat si cateva explicatii:

 

Apoi a revenit cu o postare lunga si cu alte explicatii:

 

Citam cateva puncte importante:

Pictorialul cu Elena Udrea, insarcinata in luna a saptea, a generat multe critici si controverse si, in primul rand, doresc sa cer scuze, public, pentru folosirea inadecvata a termenului exil, pe coperta revistei. Imi pastrez convingerea ca materialul publicat de Revista VIVA! reprezinta un demers jurnalistic pe care l-ar fi demarat orice publicatie, cu atat mai mult cu cat aceasta coperta vine sa raspunda la intrebarea pe care ne-am adresat-o toti – indiferent de meseria pe care o avem – este sau nu Elena Udrea gravida? 

Multi dintre cititorii nostri ne-au acuzat de derapaj si ne pare rau ca mesajul a fost interpretat astfel, intrucat noi ne-am dorit doar sa prezentam realitatea asa cum este ea si sa dezlegam misterul creionat in jurul sarcinii Elenei Udrea, in ultimele sase luni.

Asa cum s-a intamplat si in cazul Antena 3 si Romania TV, oamenii au inceput sa ceara socoteala brandurilor care sustin revista:

 

 

Companiile deja au inceput sa se pronunte. Ileana Badiu, General Manager Wunderman, a anuntat ca clientii agentiei, anume cei care sponsorizau un eveniment VIVA! din viitorul apropiat, s-au disociat de publicatie:

 

Jurnalistii au luat pozitie fata de derapajul VIVA! si au multe intrebari in legatura cu demersul revistei:

 

La cateva dintre intrebarile acestea, raspunde Catalin Tolontan, coordonatorul publicatiilor Gazeta Sporturilor si Libertatea din grupul Ringier:

 

[...] Am aflat de VIVA acum cateva zile, cand deja le obtinusera.

Mi s-a parut ca e un subiect legitim, ca raspunde unei intrebari pe care multi ne-o puseseram: ”Este Elena Udrea intr-adevar gravida sau e din nou unul dintre jocurile sale de putere?”.

Avem raspunsul pe coperta VIVA. E adevarat, Elena Udrea va fi mama, iar fata ei se va numi Eva Maria.

Nu eu conduc VIVA, nu raspund, asa cum am spus la inceput, decat de ziarele Ringier, de Gazeta Sporturilor si de Libertatea.

Dar as fi publicat fotografiile si interviul daca as fi fost in locul redactorului-sef. [...]

 

[UPDATE] Ii raspunde, intre altii, Vlad Stoicescu (Dela0):

 

[...] Catalin Tolontan scrie ca revistele din toata lumea expun si relateaza. Dar chiar revista Viva a evitat cu obstinatie sa relateze. Ce altceva sunt coruptia, judecata, condamnarea si fuga Elenei Udrea daca nu fapte? Ar fi calcat Viva pe specificul revistei daca includea un paragraf despre asta? Evident ca nu. Ceea ce a ales insa Viva sa faca a fost sa omita cu buna stiinta faptele. [...] 

 

In paralel, conducererea VIVA!  posteaza pe pagina de Facebook meme-urile pe care le-a generat coperta de azi:

 

Revenim cu update-uri pe masura ce apar.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related