Dacii liberi. Liberi de teorii fanteziste, conspirații, naționalism, fobii sau înclinații șovine

Dacii liberi. Liberi de teorii fanteziste, conspirații, naționalism, fobii sau înclinații șovine

Centenarul a venit peste noi și s-a rostogolit serios anul acesta, nivelând și amestecând tot felul de lucruri, cum ar fi istoria cu patriotismul și cu manifestările ciudate, dar solemne, îngroșând cuvinte ca iubirea și neamul și făcându-le de nerecunoscut. Adăugăm și noi un altul printre ele. Dacii. Spui cuvântul ăsta și începe nebunia. Teorii, conspirații, apeluri improbabile la origini, istoria care o ia razna, adevăruri care sunt mai adevărate decât altele. 

Din punctul acesta au pornit regizorii Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan când au început să se gândească la un documentar despre reinterpretarea istoriei. Se întâmpla în 2011 și un prieten le-a propus să documenteze participarea trupei de reconstituire istorică, Terra Dacica Aeterna din Cluj, la un important festival de reenactment antic din Roma. Când s-au reapucat de filmări, în 2016, și-au dat seama că nu au cum să ignore fenomenul ”dacologic”. Realizând Dacii liberi, au ajuns, inevitabil, și la domnul Gheorghe Funar, și în satul dacic, și la Luis Bratu, și la Sarmizegetusa Regia, și la taberele de români care păreau ireconciliabile în legătură cu acest subiect. Documentarul poate fi văzut în cinematografe din 27 noiembrie.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related