Review-ul, noua armă de atac asupra afacerilor

Review-ul, noua armă de atac asupra afacerilor

86% dintre consumatori citesc review-urile de pe paginile de socializare ale companiilor și acționează în funcție de acestea. Cifrele sunt și mai mari în cazul industriilor care rulează un număr mare de clienți, așa cum sunt companiile din domeniul hotelier, clinicile medicale sau orice alt furnizor de servicii B2C. În fața avalanșei de comentarii negative, companiile autohtone aleg adesea varianta de a închide accesul publicului la website-urile de socializare.

Măsura este cea mai proastă decizie, spun specialiștii în Social Media, pentru că, deși te protejează temporar, închiderea comunicării cu publicul îți cauzează pe termen lung probleme majore de imagine, cu impact în vânzări.

 

"Pe lângă componenta creativă a comunicării, există programe software care pot descoperi atât cauza care a declanșat review-rile negative, cât și dacă există un atac concentrat împotriva unui brand. Sunt dese situațiile în care concurența a condus campanii de decredibilizare. Odată identificată problema, tot cu ajutorul unor softuri găsim cea mai bună formulă de comunicare pentru a reuși să recredibilizăm brandul. De exemplu, avem capacitatea de a găsi cele mai bune metode pentru ajunge la clienții mulțumiți și de a-i convinge să lase o părere pozitivă, de 4 și 5 stele, despre un produs, un serviciu sau un brand. În același timp, aceștia pot trimite opinii, pentru îmbunătățirea serviciilor, direct managerului", explică Osnat Peled (Managing Partner EVO MCBA, companie specializată în social media inovator și managementul reputației brandului).

 

De asemenea, este extrem de important ca toate review-urile negative să primească răspuns din partea unui reprezentant al afacerii pentru că s-a dovedit, prin studii, că un client este mai interesat de modul în care compania rezolvă problema decât de review-ul negativ.

 

"Planul pentru refacerea unui brand are mai mulți pași și este nevoie de o bună bază de date ce conține emailurile clienților", spune Osnat Peled.

"Mai întâi, se are în vedere creșterea numărului de review-uri de la clienți mulțumiți prin implicarea acestora. Apoi, prin amplificarea numărului de review-uri pozitive, vocea clienților nemulțumiți se aude din ce în ce mai slab. Review-urile pozitive se duc apoi către mai multe platforme pe care le putem accesa, în funcție de domeniul de activitate – Trip Advisor, Trust Pilot, în același timp cu postarea lor pe canalele de social media – Facebook, " a conchis specialistul.

  

Prețul pentru refacerea imaginii variază de la câteva sute de euro până la câteva mii, în funcție de cât de mare este business-ul, cât de multe sunt review-urile negative și cât de întinsă este perioada colaborării.

"Am avut companii hoteliere care, printr-un program eficient și aplicat de manageriere a review-urilor, au reușit ca în doar trei luni, să crească rata review-urilor pozitive cu 380%, să ajungă de la 3.4 la 4.7 stele și să își crească vânzările produselor în online cu 18%. " arată Osnat Peled efectele unei campanii eficiente de manageriere a review-urilor.

 

Eficiența demersului crește dacă softul este folosit imediat după momentul de criză, care a cauzat avalanșa de reacții negative.

 

Review-urile în industria hotelieră

Una dintre cele mai sensibile industrii când vine vorba despre review-uri este industria hotelieră. Aici, clientul alege hotelul în funcție de numărul de stele sau review-uri. Ultimul studiu realizat de HOSPITALITYNET arată că, atunci când face rezervarea pe internet, 53% dintre potențialii clienți nu vor opta pentru un hotel fără review-uri. Mai mult, atunci când aleg un hotel, 78% dintre clienți se uită la ce au scris clienții dinaintea lor. Hotelurile care au sub 3 stele la review sunt evitate de 88% dintre clienți.

 

De ce este important review-ul

Conform ultimului studiu realizat în 2018, în SUA, de BrightLocal, privind percepția consumatorului asupra brandului prin intermediul rețelelor de socializare, 86% dintre consumatori citesc review-urile care privesc afacerile sau produsele locale. Procentul crește la 95% când vine vorba despre clienții cu vârste între 18 și 35 de ani.

Minimum 10 review-uri citește fiecare potențial client până se hotărăște dacă să apeleze la serviciile unei firme sau dacă să cumpere un produs. Studiul realizat de compania americană arată că review-urile au aceeași greutate ca o recomandare venită de la o persoană apropiată. 91% dintre cei cu vârsta între 18 și 34 de ani pun semnul egal între un review și recomandarea venită de la un prieten sau cunoștință.

40% dintre consumatori iau în considerare doar review-urile scrise în ultimele două săptămâni, iar 57% dintre ei cumpără un produs doar dacă are cel puțin 4 stele pe rețelele de socializare.

EVO MCBA este companie specializată în social media inovator și managementul reputației brandului.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related