Care este prețul de producție al unui spot grafic?

Care este prețul de producție al unui spot grafic?

“Constrângerile de buget sunt cea mai eficientă modalitate de a spori creativitatea...” René Clair, Regizor de film

Numele meu este Elena. Sunt producător executiv al casei de producție ⦾stoa. Cel mai frequently asked question în munca mea zi de zi este “Cât costă la voi un spot de 30 secunde, un minut, sau zece?”.

Bun. Am adunat toata echipa, am analizat lucrările proprii, dar și cele ale studiourilor mari sau a brandurilor cu renume mondial, și am găsit răspunsul.

Ta-daaaam! Prețul de producție al unui spot grafic este oricare vă doriți Dvs. :) Da, da.

± €1,500,000

 

± €250

 

Cum așa și care e diferența între producții?

Așa este pentru că am definit un range extrem de larg de prețuri. Deci, există - chiar pe bune există - posibilitatea să produceți un video grafic cu orice buget îl aveți disponibil, sau oricare ar fi suma de bani confortabilă pentru această investiție (pentru că e vorba de o investiție, nu-i așa?), sau cu orice limită financiară pe care o credeți relevantă pentru campania de comunicare pe care o gestionați și știți să prognozați ROMI-ul.

Nu o să vă spunem care este diferența între procesul tehnologic de producție la un buget mai mare și la altul mai mic. Nu vrem să facem asta, pentru că ni se pare plicticos...

 

± €250,000

 

± €500

 

E cum ar fi să vii la un magazin de haine de dame și să întrebi de ce o rochie e mai scumpă decât alta, iar ție să ți se spună că știți… noi utilizăm nu știu ce materii prime, croitoresele noastre au diplome de la școală profesionistă numărul 19, mașinile noastre de cusut sunt produse în Germania și au obținut certificare ISO, modelele le-am procurat de la nu știu ce designer cu renume, acele le folosim din oțel medicinal care nu provoacă alergii, iar ațele sunt din nailon, produs prin reciclarea sticlelor de plastic.

Sună interesant, însă nu-ți spune nimic despre rochii de fapt. Pentru că una e de dus copilul la școală și alta e de mers pe covorul roșu la un festival de film. Iată și diferența! Ori, cum se face rochia în culise e curios, dar spune puțin despre valoarea ei adevărată.

La fel e și în cazul nostru. Vă putem povesti cu lux de amănunte operațiunile noastre interne de producție, dar suntem siguri că nu vă e atât de interesant, pe cât ne este nouă. Până la urmă ce vrea Clientul? Să se facă livrarea la timp și să-i fie satisfăcute așteptările de calitate. Așa e! Iar cum lucrează oamenii sau roboții ca să obțină un rezultat, îl interesează mai puțin.

 

± €25,000

 

± €750

 

Și, totuși, prin ce diferă producțiile?

Încercați să vedeți diferența singuri. O să vă placă. Vă promit!

Magie. Acesta este cuvântul. Show, spectacol, efect, impresii, ochi mari, wow, “stai să-ți zic ce am văzut!”, magie - e cuvântul care conține toate sinonimele ce definesc emoțiile și bucuria pe care o ai când te uiți la ceva captivant. Raportul e simplu. Cu cât mai mult e spre conținut, cu atât prețul poate fi mai modest, cu cât e mai mult spre bucurie de la vizionare și revizionare a filmului - cu atât e și bugetul mai mare.

 

± €15,000

 

± €1,250

 

Cine alege să fie mai spectaculos sau mai modest, însă scurt, clar și cuprinzător?

Voi! Marketerii, strategiștii, comunicatorii și creativii - toți cei care știu să construiască un parcurs de comunicare al unui brand, să asigure “implantarea” mesajelor în mințile audiențelor concrete și să prezinte rapoarte în care fiecare mie de euro investită în comunicare a generat cel puțin o mie și unu euro venit, sau un alt indicator de performanță important pentru businessul pentru care lucrați. Adică cei care știu să definească exact necesitățile de comunicare ale Brandului.

Asta și-i “șmecheria”, în cazul filmelor comerciale grafice. Decizia cât să investiți într-o producție - întotdeauna vă aparține. Decideți! :) Iar noi vom veni cu soluții de creație și producție pentru orice buget îl aveți.

 

± €10,000

 

± €1,250

 

Pentru că știm să realizăm proiecte de orice complexitate. Nu ne temem de provocări să producem proiecte complicate și grele, dar totodată nu dăm cu piciorul în necesitățile curente și poate modeste ale Clienților noștri.

 

Cum reușim să acoperim producțiile de orice tip și ce înseamnă estimările inverse?

Este o invenție și un tool care ne permite să fim flexibili la necesitățile exacte ale Clienților.

Procedeul e simplu. Pornind de la anunțarea limitelor de buget, noi venim de fiecare dată cu cea mai bună și potrivită soluție de creație și producție. Asta ne permite tehnologia CGI (prescurtarea sună ca o denumire de servicii secrete americane, dar se descifrează Computer Generated Images).

Într-o producție filmată, devizul de cheltuieli depinde strict de scenariu, pentru că sunt o groază de elemente fizice, concrete, care influențează costurile de producție. În schimb noi știm să le neglijăm și să inventăm o soluție de creație în baza bugetului disponibil, oricare ar fi scenariul. Deci, în cazul filmelor comerciale grafice, același scenariu poate fi realizat în diferite, foarte diferite moduri, respectiv cu diferite bugete.

 

± €10,000

 

± €2,000

 

Dacă în filmări ai de regizat o scenă cu 300 de oameni pe timp de ploaie și toți să aibă câte o umbrelă și o mizanscenă complicată - e simplu, trebuie să plătești 300 de oameni, îmbrăcați pe timp de ploaie, să ai disponibile 300 de umbrele și o armată de asistenți de regie care să dirijeze la filmări această figurație timp de N-sprezece duble. E un buget. Ah, da! Și vreo șase mașini de pompieri.

În cazul nostru avem nevoie doar de o armată de ilustratori și animatori, care această gloată de cei 300 să o deseneze și să-i dea viață. Totodată avem mult mai multe posibilități tehnologice să reprezentăm această mulțime. De la o simplă schiță, prin stilizare și până la detalizare amănunțită - și absolut toate sunt fascinante și superbe! Logica e că o animație poate să coste tot atât cât și filmările, dar și mai scump, sau dimpotrivă mult mai puțin. Filmările costă atât cât costă.

 

± €10,000

 

± €2,500

 

Cum să alegi?

Mai sus spuneam despre magie, rochii și alegere. În concluzie, atunci când te pornești la magazin după sifon e okay să te îmbraci cu niște blugi și o pereche de șlapi, ori când ai de participat la un cocktail party, atunci șlapii îi lași acasă, îți ei o rochie de seară de culoarea bordo ca să produci efect și… ar fi bine și sifonul să-l lași tot acasă, la locul lui de la bucătărie :)

Și toate acestea sunt atât de evidente, încât mi-ar plăcea ca și în cazul producțiilor de comunicare de brand să știm “cu ce să ne îmbrăcăm”, sau cel puțin cu câți bani să o facem.

 

± €7,500

 

± €2,500

 

Să ne alegi pe noi e și mai simplu, odată ce ai reușit să produci cu noi cel puțin o singură dată un film grafic, ai să te îndrăgostești de felul în care știm să gestionăm proiectele de creație și producție și cât de mult ținem la respectarea termenelor agreate. Important e să știți ce vreți să obțineți, de restul ne ocupăm noi.

Creativitate & No Deadline Fuck-Ups este principiul nostru de funcționare - ceea ce vă dorim și Dvs.!

 

± €7,500

 

± €4,000

 

Disclaimer: Prețurile sunt aproximative și reprezintă politica proprie a casei de producție Stoa, respectiv nu au fost calculate în baza unui studiu de piață, ci în baza experienței proprii de producție și pot să difere la concurență.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Campanii

Oameni

Pozitii

Sectiune



Branded


Related