Izolarea în 2020. Mic ghid de făcut nimic

Izolarea în 2020. Mic ghid de făcut nimic

Ce zi e azi? Contează mai puțin că ar fi marți sau joi, ci numărul dintr-un șir improbabil al timpului de izolare. Oricum, nici pe ăla nu îl știm exact. Se pierde ușor obișnuința de a număra timpul acasă. Se pierd multe, se câștigă altele. Important e ca la finalul acestui experiment de distanțare socială să ne vedem cu toții sănătoși. Până atunci, poate ajută să vedeți ce fac ceilalți acasă și care sunt strategiile lor de supraviețuire. O idee în plus nu strică niciodată, mai ales că acum avem mult timp să le punem pe toate în aplicare.

 

Greu cu statul 

#stau acasa. Acesta este hashtagul acestor zile. Si acasa, locul acela care insemna, de obicei, liniște și regăsire, a devenit sinonim cu izolarea. Au trecut doar cateva zile, dar exilul este greu pentru oamenii lui 2020. Pana acum, pe Facebook, se observă trei trenduri importante de folosit timpul: gătit, mâncat, făcut curat. Repetat compulsiv. 

 

Oricum, când îi vezi (pe Facebook) pe toți ceilalți făcând fix același lucru, parcă plictiseala e mai bună. 

Si daca tot avem timp, sa facem si o calatorie la inceputurile cuvintelor.

 

Izolarea pare greu de dus, dar e un lux. Cei care nu pot sa stea acasa ii roaga pe cei care pot, sa o faca. Asa reusim sa ne ajutam unii pe altii:

 

Ca statul acasa e un lux ne aminteste si citatul acela condescendent dintr-un meme, care compara bunicii nostri care mergeau la razboi cu supararea noastra de pe canapea de acum. 

(Doar o paranteza: daca cei care lucreaza de acasa sunt deranjati de expresia ”stat acasa”, ca doar ei nu stau, ci muncesc, inteleg acum si iritarea mamelor vizavi de expresia ”concediu maternal” sau ”stau acasa cu copiii”)

In fine, din orice perspectiva istorica am privi lucrurile, statul fortat acasa nu e tocmai placut. Se aduna ingrijorari, nervi, plictiseala, tensiuni. 

Cosmin Pojoran a strans o colectie utila de linkuri in acest sens:

 

Csibi Magor are cateva sfaturi:

 

Câteva idei pentru a face lucratul de acasă mai suportabil și de la Georgiana Codrescu:

 

Cei de la DoR in sedinta de redactie:

 

Un articol mai vechi din Quartz, dar necesar zilele astea: cum sa te motivezi sa lucrezi cand nu ai chef. Si un ghid din The Atlantic despre distantarea sociala. Și niște sfaturi bune de la BBC: Cum să îți protejezi sănătatea mentală. Întrebări de la NYTimes.

Și dacă tot avem timp, poate facem loc și pentru filosofie: dileme etice pe timp de pandemie.

 

Ciocolata ajută

Nu doar vorbe, dar și fapte. Cu toții gătim compulsiv zilele astea și când vezi că nu ești singur în plăceri vinovate, parcă au și gust mai bun.

Adi Hadean zice ca ciocolata ajuta: 

 

Georgiana Ilie are un plan riguros pentru stat acasa.

Pe langa drama spirtului si a hartiei igienice, mai exista si lipsa drojdiei. Uite, se poate si fara:

 

 

Alternative la capătul Netflixului

Si daca ati ajuns la capatul Netflixului, puteti face o vizita prin muzee virtuale. Daca nu stiati, exista si un muzeu digital al romanului romanesc

Și dacă ați citit tot din bibliotecă, LitHub vă poate recomanda o carte în funcție de cele care v-au plăcut.

Alternative sunt. 

 

 

Pentru parinti, e bine de stiut ca NASA pune la dispoziție un site dedicat copiilor (puzzle-uri, cărți de colorat, labirinturi, jocuri educative), iar Opera Comică pentru Copii are tot felul de video surpriză, care să mai scoată copii din desene. Tot ca alternativa la TV clasic: o colecție cu 300 de povești audio.

Madalina Andronic a creat cateva planse pentru stat acasa:

 

Oricum, stim, si prea multa insistenta in a privi pozitiv lucrurile si de a invata din situatii limita devine enervanta. Asa ca daca gatitul functioneazasa sau asezarea cablurilor in raft, continuati. Noi vanam in continuare si alternative. Si glumite bune. Si venim cu povesti si experiente. Despre starea din Londra povesteste Bogdana Butnar, din China vine cu vesti David Lutsyk.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related